Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί την ένταση ο Γιλμάζ

Την "προκλητική" και "απαράδεκτη" τακτική της Αγκυρας κατάγγειλε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που την περασμένη Πέμπτη έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ στη γερμανική τηλεόραση για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη "Deutsche Welle", εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς προτίθενται να επισπεύσουν τις "διαδικασίες ενσωμάτωσης" των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Στο τμήμα της συνέντευξης, που είχε ως βασικό αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Μ. Γιλμάζ αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ως εξής:.

"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (να συμπεριλάβει την Κύπρο στις υπό ένταξη χώρες και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις) συνιστά παραβίαση της Ιδρυτικής Συνθήκης της Κυπριακής Δημοκρατίας... Ούτε εμείς (η Τουρκία) ούτε η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στο νησί πρόκειται να συμμετάσχουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το αντίθετο, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ενσωμάτωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Και αυτό κάνουμε ήδη. Αυτή η παραβίαση της Ιδρυτικής Συνθήκης, αυτή η εσφαλμένη απόφαση της ΕΕ, θα οδηγήσει, τελικά, στην οριστική διχοτόμηση του νησιού...".

"Με τον κύριο Σημίτη συναντήθηκα για πρώτη φορά τον τελευταίο Δεκέμβρη στην Κρήτη. Αποκόμισα το συναίσθημα ότι μπορεί να είναι ένας καλός συνομιλητής. Γεγονός όμως είναι ότι ο κύριος Σημίτης, πιθανόν υπό την πίεση της εσωτερικής κατάστασης στην Ελλάδα και μάλιστα του ίδιου του κόμματός του, καταχράται της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέσον πίεσης απέναντι στην Τουρκία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για το μέλλον των τουρκοελληνικών σχέσεων...".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Μ. Γιλμάζ, επισήμανε ότι αντιτίθενται πλήρως με τις απόψεις της Διεθνούς Κοινότητας και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να καταλήξουν επιτέλους στα οφθαλμοφανή, για τις τουρκικές προθέσεις, συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ