Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απογύμνωση του «ολλανδικού πειράματος»

«Η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη», ενώ τα coffee shops «δεν είναι άμοιρα ευθυνών» για τη συντήρηση και διακίνηση των ναρκωτικών, διαπιστώνει τώρα η ολλανδική κυβέρνηση

Η Επιτροπή του ΟΗΕ χαιρετίζει την «κρίσιμη και σημαντική αλλαγή της ολλανδικής πολιτικής».

Σε ένα ενδοϋπουργικό υπόμνημα πολιτικής για την κάνναβη, όπως αναφέρεται στην Εκθεση, «η ολλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι "η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη" ούτε για τους χρήστες, ούτε για την κοινωνία». Η ολλανδική κυβέρνηση πληροφόρησε την Επιτροπή τον Αύγουστο του 2004, σχετικά με αυτή την κρίσιμη και σημαντική αλλαγή στην πολιτική της, πλησιάζοντας περισσότερο στην πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών, όσον αφορά την κάνναβη.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση, το υπόμνημα αναγνωρίζει ότι τα coffee shops «δεν είναι άμοιρα ευθυνών» όσον αφορά τη συντήρηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δεν επαρκούν για την καταστολή του εγκλήματος, που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

«Το γεγονός ότι η ολλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση, η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης στην υγεία και την κοινωνία, θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση εντός και εκτός των ολλανδικών συνόρων», αναφέρει η Επιτροπή και προτρέπει την ολλανδική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις για τον περιορισμό των coffee shops, τα οποία είναι αντίθετα προς τα άρθρα των διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των coffee shops που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και στην ευρύτερη περιοχή και να αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της μη ελεγχόμενης διάθεσης και σχεδιάζει να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη θεραπεία των χρηστών κάνναβης. Επίσης, η κυβέρνηση, από κοινού με τις τοπικές αρχές, θα διασφαλίσει τη στενή παρακολούθηση του ναρκω-τουρισμού, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων, ενώ ανέφερε ότι θα εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για να αποθαρρύνει τη χρήση της κάνναβης, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές εκστρατείες πρόληψης εστιασμένες σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, θα ξεκινήσει ετήσια εκστρατεία κατά των ναρκωτικών μέσω των ΜΜΕ για μια περίοδο τριών χρόνων, η οποία θα απευθύνεται ειδικά σε ηλικίες 12 - 18.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία, που είχε παρουσιάσει το Φλεβάρη του 2002, ο Γιώργος Πιπερόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας, μέσα από το βιβλίο του «Αλκοολισμός και Ναρκωτικά, αιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας», αναφερόμενος στα ειδικά τουριστικά γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, τα οποία διοργανώνουν «Σαββατοκύριακα χασίς», σε ολλανδικές πόλεις, είχε σημειώσει ότι «η χώρα έχει αναδειχτεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος. Τουλάχιστον, 10.000 Ολλανδοί απασχολούνται σε πάνω από 1.500 μικρά καφέ, στα οποία επιτρέπεται η πώληση ουσιών. Οι πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια. Ενώ το 1/15 του πληθυσμού της Ολλανδίας (800.000) είναι χρήστες των υποτιθέμενων "μαλακών" ναρκωτικών».

Στοιχεία που ήρθε να επιβεβαιώσει και η «Ετήσια Εκθεση για το 2004 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία (80%)». Ενώ η Εκθεση υπογράμμιζε τις «αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι παροδικές ψυχώσεις ή οι κρίσεις πανικού που προκαλούνται από τη χρήση, ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας. Το 80% των ατόμων που είναι κάτω των 15 ετών και το 40% ηλικίας 15 - 19 ετών ζητούν θεραπεία από την κάνναβη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ