Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αστυνομοκρατία δείχνει τα δόντια της

Πυκνώνουν επικίνδυνα οι αστυνομικές «σκούπες» σε βάρος χιλιάδων ανύποπτων πολιτών

Η άρχουσα τάξη παίρνει τα μέτρα της ενάντια στον εχθρό λαό. Για το κράτος του αστυνόμου, όλοι είναι ύποπτοι. Η «δημοκρατία» τους μας θέλει φοβισμένους υπήκοους

Eurokinissi

Η άρχουσα τάξη παίρνει τα μέτρα της ενάντια στον εχθρό λαό. Για το κράτος του αστυνόμου, όλοι είναι ύποπτοι. Η «δημοκρατία» τους μας θέλει φοβισμένους υπήκοους
Το αστυνομικό κράτος δείχνει καθημερινά όλο και περισσότερο το απαίσιο πρόσωπό του. Στην αρχή ήταν τα μπλόκα. Οσοι ανύποπτοι πολίτες είχαν την ατυχία ο δρόμος τους να περνά από τέτοιο μπλόκο, αντιμετώπιζαν τους εξευτελιστικούς ελέγχους, ως... εν δυνάμει παράνομοι. Τώρα η επίδειξη αστυνομοκρατίας μαζικοποιείται. Οι αστυνομικές «σκούπες», στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες αστυνομικοί, επαναλαμβάνονται σχεδόν ανά 15ήμερο, ως «ενέσεις αστυνομοκρατίας» στο σώμα της κοινωνίας. Χιλιάδες πολίτες ελέγχονται σωρηδόν, ανάλογα με τις... υπόνοιες κάθε αστυνομικού οργάνου, στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων που έχουν την κωδική ονομασία «Πόλις». Χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιούνται «με στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις». Η τέταρτη επιχείρηση αυτού του είδους, που έχουν αρχίσει από την αρχή της χρόνιας, έγινε προχτές βράδυ στην Αττική, το Ηράκλειο και τις Μοίρες Ηρακλείου και είχε στόχο 12.275 άτομα.

Σχεδόν κάθε δεκαπενθήμερο περιοχές της χώρας δέχονται αυτές τις «ενέσεις» αστυνομοκρατίας με μαζικούς και αθρόους ελέγχους. Στην προηγούμενη επιχείρηση, που είχε στόχο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, είχαν ελεγχθεί 9.088 πολίτες. Στις αρχές Γενάρη είχαν ελεγχθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα 21.104 πολίτες, λίγες μέρες αργότερα 2.993 άτομα σε διάφορες περιοχές, κυρίως της επαρχίας. Το Γενάρη, στην αντίστοιχη δράση που αφορά στον έλεγχο των πλατειών της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν 6.113 έλεγχοι από ενστόλους αστυνομικούς και 1.076 από άνδρες της Ασφάλειας. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η αποκατάσταση της «τάξης και της ευκοσμίας σε πλατείες, άλση και άλλα κεντρικά σημεία, όπου διαβιούν άστεγοι, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες».

Το πλαίσιο των... δράσεων είχε ανακοινωθεί το 2002 από τον τότε αττικάρχη Γ. Αγελλάκο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είχε ζητηθεί, μάλιστα, η συνδρομή τους για την επισήμανση και καταγραφή των «εγκληματογόνων περιοχών» «για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων». Υποστηρίχτηκε δε ότι τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας - την ενίσχυση και δράση των οποίων συμβάλλει το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή της Αθήνας - αποτελούν σημαντική παράμετρο για την επίτευξη των προτεραιοτήτων δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτές τις δραστηριότητες οι αρχές θέλουν να πετύχουν την... επίδειξη του «έργου» τους στους πολίτες, αλλά και να τους συνηθίζουν στην ιδέα ότι με κατασταλτικά μέτρα και την αύξηση του αριθμού των ενστόλων ενισχύεται η ασφάλειά τους. Μόνο που οι κρατικοί μηχανισμοί ενδιαφέρονται κυρίως για την τήρηση της κατεστημένης τάξης ανακαλύπτοντας και εφαρμόζοντας μεθόδους ενσωμάτωσης τμημάτων της κοινωνίας σε αυτήν τους την προσπάθεια.

Στη σύσκεψη αυτή είχε τονιστεί ότι στα πλαίσια της δράσης της η ΕΛ.ΑΣ. αναπτύσσει τις τεχνικές και τις μεθόδους που προβλέπει ο «τρομονόμος». Ενας νόμος που καθιερώνει ασαφή και επικίνδυνα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική δράση. Επιτρέπει ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ως ανακριτικές πράξεις, ενώ επεκτείνει την άρση του απόρρητου και των προσωπικών δεδομένων όπου υπάρχουν... βάσιμες υπόνοιες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προχτές στην Αττική διατέθηκαν 2.169 αστυνομικοί που έλεγξαν 11.636 άτομα, 905 καταστήματα, 5.450 οχήματα.

Βεβαίωσαν 3.499 παραβάσεις (σσ από αυτές οι 2.684 αφορούσαν παραβάσεις του ΚΟΚ, οι 65 τη νομοθεσία περί αλλοδαπών, οι 490 παραβάσεις διατάξεων υγειονομικής νομοθεσίας κ.ά.). Συνελήφθησαν 644 άτομα από τα οποία τα 63 για ναρκωτικά, 87 για αδικήματα περί αλλοδαπών και 227 φυγόποινοι και φυγόδικοι.

Στο Ηράκλειο 86 αστυνομικοί έλεγξαν 639 άτομα, 81 καταστήματα, 289 οχήματα και βεβαιώθηκαν 226 παραβάσεις. Πιάστηκαν 14 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ