Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Η λάσπη ξανά στα Ανω Λιόσια

Η συσσωρευμένη λάσπη στην Ψυττάλεια
Η συσσωρευμένη λάσπη στην Ψυττάλεια
Τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες η λάσπη της Ψυττάλειας θα μεταφέρεται στη χωματερή Ανω Λιοσίων για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μετά από αυτή την εξέλιξη, ορατός είναι και πάλι ο κίνδυνος να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις στην ήδη κορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Το ΣτΕ ενώπιον της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τη λάσπη της Ψυττάλειας δέχτηκε ως προσωρινή λύση τη μεταφορά της λάσπης στα Ανω Λιόσια. Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η αποθήκευση της λάσπης στην Ψυττάλεια είναι πλέον αδύνατη, λόγω υπερπλήρωσης του αποθηκευτικού χώρου και δημιουργείται κίνδυνος διαρροής των αποβλήτων στο Σαρωνικό, με επακόλουθο να παρουσιαστούν προβλήματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Παράλληλα, το ΣτΕ δέχεται ότι στα απόβλητα της Ψυττάλειας δε γίνεται κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να τοποθετούνται χωρίς κίνδυνο στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε αναγκαία την απομάκρυνση των αποβλήτων από την Ψυττάλεια για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το ΣτΕ θα επανέλθει στο ίδιο θέμα μετά την παρεύλευση διμήνου ή ακόμη και νωρίτερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για τη σωστή επεξεργασία τους.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΕΥΔΑΠ, ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, με την οποία απαγορεύτηκε η διάθεση της λάσπης από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας στη χωματερή Ανω Λιοσίων. Ο Σύνδεσμος είχε πάρει την απόφαση να μη δέχεται τα απόβλητα από την Ψυττάλεια, γιατί η λάσπη μεταφερόταν χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ