Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Η εγκληματική πολιτική «πνίγει» το νομό

Στο επίκεντρο της δίνης βρέθηκε χτες ο οικισμός των Λαβάρων, όπου 50 σπίτια πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου και τουλάχιστον 200 σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά

Η φωτογραφία από τα Λάβαρα «τραβήχτηκε» λίγο μετά το σπάσιμο του αναχώματος που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι...

Eurokinissi

Η φωτογραφία από τα Λάβαρα «τραβήχτηκε» λίγο μετά το σπάσιμο του αναχώματος που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι...
Τις επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής του δικομματισμού, που χρόνια τώρα έχει καταδικάσει το νομό του Εβρου να παραμένει ευάλωτος στα καιρικά φαινόμενα, πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Για άλλη μια φορά παλεύουν να σώσουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους από τα νερά του ποταμού.

Χτες, στο επίκεντρο της δίνης βρέθηκε ο οικισμός των Λαβάρων, όπου 50 σπίτια πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου και τουλάχιστον 200 σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά. Στο ύψος των Λαβάρων τα νερά κάλυψαν τη σιδηροδρομική γραμμή, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ από την υποχώρηση τεχνητού αναχώματος στην περιοχή της Βύσσας πλημμύρισαν 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι, που ανήμποροι έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται και τα χωράφια τους να μετατρέπονται σε λίμνες. Δεν τους αρκεί που όλες αυτές τις μέρες κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Εδώ και δεκαετίες, συχνά - πυκνά ο Εβρος φουσκώνει και κατεβάζει ορμητικά εκατομμύρια κυβικά νερού, παρασέρνοντας στο πέρασμά του τους κόπους και τους μόχθους των αγροτών και των άλλων κατοίκων της περιοχής. Δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις υπόσχονται αντιπλημμυρική προστασία και δεκαετίες τώρα η κατάσταση παραμένει ίδια.

Κρίσιμη νύχτα

Εξαιρετικά κρίσιμη παρέμενε όλη τη νύχτα η κατάσταση, καθώς πάνω από τα όρια επικινδυνότητας ήταν συνεχώς η στάθμη των υδάτων στα περισσότερα σημεία του ποταμού. Ο κίνδυνος οι πλημμύρες να επεκταθούν και στον Κεντρικό και Νότιο Εβρο με πιθανό επόμενο «στόχο» την περιοχή του Τυχερού, παρέμενε ορατός, γιατί τα αναχώματα έχουν γίνει ευάλωτα, επειδή για μέρες τώρα συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερών πολύ πάνω από τα όρια επιφυλακής και επικινδυνότητας.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη από χτες τα ξημερώματα, όταν έσπασε ανάχωμα 100 περίπου μέτρων και με μεγάλη ταχύτητα το νερό έφτανε μέχρι τις αυλές των σπιτιών του χωριού Λάβαρα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις βοηθούσαν τους κατοίκους να απομακρύνουν τις οικοσυσκευές τους και τα αιγοπρόβατα, ενώ άλλοι μεταφέρονταν από συνεργεία των ειδικών δυνάμεων. Οι ξεσπιτωμένοι κάτοικοι των Λαβάρων θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια ή σε ξενώνες του Δήμου Ορφέα και ξενοδοχεία της περιοχής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο αποφασίστηκε, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης του νερού, να γίνει τεχνητή κατάκλιση στην Κορνοφωλιά, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στο Πέταλο Φερών η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 6,20 μέτρα, με όριο επικινδυνότητας τα 5,70 μέτρα. Οσον αφορά το φράγμα του ποταμού Αρδα στον Κυπρίνο, δεχόταν από τη βουλγαρική πλευρά ποσότητες νερού που κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα και το ύψος του νερού ήταν στα 4,60μ με όριο συναγερμού 5,20μ. Στο Πύθιο η στάθμη κατέβηκε στα 6,10μ αλλά παρέμενε πάνω από το όριο επικινδυνότητας, που είναι τα 5,70μ. Εκφράζονταν φόβοι ότι η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει στα επόμενα 24ωρα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται υποχώρηση των χιονοπτώσεων και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα προκαλέσει την απότομη τήξη του χιονιού, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να διοχετευτούν στους ποταμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ