ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποιούνται σήμερα για τα δικαιώματά τους

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο λιμάνι και πορεία στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Παρέμβαση ενάντια στο κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ έκαναν χτες ναυτεργάτες και άνεργοι του κλάδου
Παρέμβαση ενάντια στο κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ έκαναν χτες ναυτεργάτες και άνεργοι του κλάδου
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Ναυτεργάτες, μεταξύ των οποίων τα εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα των πλοίων της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΠΝΟ. Σε συντονισμό με τους εκπροσώπους των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ανάγκασαν τους υποταγμένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας να αποφασίσουν για σήμερα αγωνιστική κινητοποίηση, διεκδικώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου. Ετσι, οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο λιμάνι και από εκεί θα ξεκινήσουν πορεία προς το κτίριο του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, απαιτώντας συνάντηση με την υπουργό Λ. Κατσέλη.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, χωρίς καμιά αναμονή και μία μέρα μετά την ανακοίνωση από την αρμόδια υπουργό της συγκρότησης επιτροπών για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» στην ακτοπλοΐα και την επιβατηγό ναυτιλία, προαναγγέλλοντας νέα αντεργατική επιδρομή. Επίσης η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ κάτω από την αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών αποδέχτηκε να αποσταλεί εξώδικο προς την κυβέρνηση και τις εφοπλιστικές ενώσεις, προειδοποιώντας για απεργία, καταρχήν στα επιβατηγά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, απαιτώντας την προστασία των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Προάγγελος των εφοπλιστικών σχεδιασμών, που προωθούνται με σημαία τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το πλοίο «CRUISE EUROPA» του ομίλου «Grimaldi» (μεγαλομέτοχος των «Μινωικών Γραμμών») το οποίο είναι δρομολογημένο σε αυτή τη γραμμή. Η οργανική του σύνθεση αποτελείται από 45 Ιταλούς ναυτεργάτες και 71 χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την επέκταση αυτού του καθεστώτος τόσο στα υπόλοιπα πλοία της γραμμής, όσο και στα πλοία της ακτοπλοΐας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ «ΕΡΙΚ ΚΑΟΥΚΙ»
Απολύσεις στον Πειραιά

Καταγγελία της ΔΑΣ και της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών Υπαλλήλων

Θύματα των επιχειρηματικών ομίλων είναι και οι εργαζόμενοι της ναυτιλιακής εταιρείας διεθνών μεταφορών «ΕΡΙΚ ΚΑΟΥΚΙ», όπου την περασμένη βδομάδα έγιναν 10 απολύσεις στα γραφεία, στον Πειραιά. Ενώ έπεται και συνέχεια στα γραφεία της της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρηματίες του κλάδου, ανάμεσα στους οποίους είναι και εφοπλιστές, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων με αποτέλεσμα δεκάδες να ρίχνονται στον εφιάλτη της ανεργίας.

Βεβαίως, η συρρίκνωση του προσωπικού της «ΕΡΙΚ ΚΑΟΥΚΙ» δε σημαίνει μείωση των εσόδων της εταιρείας. Απλώς «ξεφορτώνεται» εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, καθώς οι περισσότεροι από τους απολυμένους δούλευαν εκεί 8 και 10 χρόνια. Η ΚΑΟΥΚΙ συνεχίζει κανονικά τις «δραστηριότητές» της, ξεζουμίζοντας το προσωπικό που απομένει, ενώ δεν έχει αποκλείσει να προσλάβει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών Υπαλλήλων με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την παράδοσή του στα μονοπώλια όπως η COSCO θα χειροτερεύσει την κατάσταση, καθώς μικρότερες εταιρείες του κλάδου θα εκτοπιστούν από την αγορά με άμεσες τραγικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων. Καταγγέλλουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου των ναυτιλιακών υπαλλήλων (ΠΑΣΕΝΤ) που παίρνει «πρωτοβουλίες» όπως αυτή για την απεργία των εργαζομένων του λιμανιού «στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης που ευνοεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών». Καλούν σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις ξεκαθαρίζοντας ότι: «Το ταξικό εργατικό κίνημα θα παλέψει να μπει φραγμός στα σχέδια των εργοδοτών, στις εργασιακές ανατροπές και απολύσεις και αυτό να γίνει στόχος ολόκληρου το λαϊκού κινήματος».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΛΕΞ ΠΑΚ»
Αθλιες οι συνθήκες δουλειάς

Απολύσεις και εντατικοποίηση καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην επιχείρηση «ΑΛΕΞ ΠΑΚ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο για να σπάσουν με την ενότητά τους την τρομοκρατία και την ασυδοσία της επιχείρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος οργανώνει τη δράση του για τη μαζική συμμετοχή του κλάδου στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, η εργοδοσία της επιχείρησης πρόσφατα απέλυσε φοιτητή γιατί διεκδίκησε το αυτονόητο, δηλαδή τη φοιτητική του άδεια για την εξεταστική του. «Η απόλυση - σημειώνει - είναι εκδικητική γιατί ο εργαζόμενος είχε καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο χώρο δουλειάς». Και συνεχίζει: «Η εταιρεία κάνει συνέχεια απολύσεις με στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να επιβάλει καθεστώς "Νταχάου" στους χώρους δουλειάς. Πριν λίγο καιρό απέλυσε και εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών γιατί τη θεωρούσε "υψηλόμισθη", δηλαδή είχε "υψηλό εργατικό κόστος". Κανένας εργαζόμενος δεν έχει αντίγραφο της σύμβασής του, ούτε μηναίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας με ανάλυση αποδοχών και κρατήσεων. Οι γυναίκες υποχρεώνονται να σηκώνουν συνεχώς βάρη με επιπτώσεις στην υγεία, μυοσκελετικά προβλήματα, εντατικοποίησης δουλειάς, μετανάστες εργάτες που δουλεύουν ανασφάλιστοι, κλπ».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της επιχείρησης ο Σύλλογος υπογραμμίζει: «Είναι απαραίτητη και η δική σου συμμετοχή στο σωματείο για να παλέψουμε μαζί και να κατακτήσουμε: απαγόρευση των απολύσεων, να καταργηθούν το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας να μετατραπούν σε εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ολοι οι μετανάστες να έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, κλπ».

ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ
Καλεί σε ψήφο - καταδίκη της αντιαναπηρικής πολιτικής

Το Σαββατοκύριακο οι εκλογές στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Να υπερψηφίσουν τον αγωνιστικό συνδυασμό της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών» (ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη γνήσια έκφραση της φωνής, της αξιοπρέπειας και του αγώνα των τυφλών καλεί τους τυφλούς η παράταξη ενόψει των εκλογών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) το Σάββατο και την Κυριακή, 14-15 Νοέμβρη.

«Με την ψήφο στην ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι, στηρίζουμε τη δύναμη που χρόνια τώρα δεν κορόιδεψε κανέναν, προειδοποιούσε για τις αρνητικές εξελίξεις, που πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των τυφλών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα», υπογραμμίζει η παράταξη. Τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν π.χ. για τους 13 τυφλούς που αποκλείστηκαν από διαγωνισμό παραμονές Χριστουγέννων και ύστερα από την άμεση δυναμική κινητοποίηση επιβλήθηκε η πρόσληψή τους. Στην περίπτωση τριών τυφλών που αποκλείστηκαν από διαγωνισμό ενώ είχαν όλα τα τυπικά και κοινωνικά κριτήρια. Μετά από κινητοποιήσεις της ΕΣΚ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) άνοιξαν στη ΔΕΗ 35 θέσεις για τυφλούς τηλεφωνητές, ενώ είχαν να γίνουν τέτοιες προσλήψεις δέκα χρόνια. Νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων αποτέλεσε και το άνοιγμα φέτος τμημάτων κατάρτισης τυφλών στην επιδοτούμενη σχολή του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου μετά τις περσινές κινητοποιήσεις με πρωτεργάτες την ΕΣΚ Τυφλών, τη μαθητική κοινότητα της σχολής και τη ΣΕΑΑΝ. Θετικά αποτελέσματα έφερε και η κινητοποίηση της ΕΣΚ στη ΔΕΗ για τη χορήγηση άδειας μητρότητας στις τυφλές εργαζόμενες μητέρες και τις μητέρες ανάπηρων παιδιών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΑΛΛΟ: Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας», την Κυριακή 15 Νοέμβρη 9.30 π.μ., στα γραφεία του σωματείου (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος).

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Για το δικαίωμά τους στην εργασία συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την εργολαβική εταιρεία «ΑΒΝΟR Clinique», στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη για τα μαγειρεία του «Σισμανόγλειου» νοσοκομείου.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα του νομού, την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σήμερα στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Πρωτοβουλίες χωρίς αντίκρισμα

Η αδυναμία της προώθησης της αγωγής υγείας ως συστατικό στοιχείο της πρόληψης οδηγεί το δικομματισμό σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το κάπνισμα που όμως δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Ετσι, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου του τέως υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προανήγγειλε νέο πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος. Μεταξύ των προτάσεων που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και η αύξηση της τιμής των τσιγάρων ως μέτρο μείωσης ανάμεσα στα παιδιά. Είναι μια πρόταση, που θα σημάνει νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα, αντί να οδηγήσει στη μείωση του καπνίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ