ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σχεδιασμοί για κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Τσέχοι κατοχικοί στρατιώτες έφεραν ναζιστικά σύμβολα!

Στο Πακιστάν το αίμα αμάχων ρέει άφθονο
Στο Πακιστάν το αίμα αμάχων ρέει άφθονο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποίησε χτες ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, προεδρεύων της ΕΕ, Καρλ Μπιλντ, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της ΕΕ στο Αφγανιστάν. Ο Κ. Μπιλντ συναντήθηκε με τον Αφγανό «πρόεδρο» Χαμίντ Καρζάι, αλλά και με τον αντίπαλό του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να έχει αποφασίσει ήδη αύξηση των στρατευμάτων κατοχής στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχει καταλήξει στην αναθεωρημένη στρατηγική κατοχής των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών. Η Ιαπωνία από την πλευρά της ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια για το κατοχικό καθεστώς της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή δημοσιοποιήθηκε ότι τρεις Τσέχοι στρατιώτες μέλη της κατοχικής αποστολής αποπέμθηκαν, γιατί φορούσαν στις στολές τους ναζιστικά σύμβολα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε μεν «απαράδεκτο», ωστόσο παραμένει ενδεικτικό της κατάστασης.

Αμείωτο συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, το ματοκύλισμα στο Πακιστάν, όπου νέα επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε χθες την αγορά στην πόλη Τσαρσάντα, κοντά στην Πεσαβάρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Η επίθεση είναι η τρίτη πολύνεκρη επίθεση τις τελευταίες μέρες, που αποδίδεται σε «ισλαμιστές αντάρτες υποστηρικτές των Ταλιμπάν» κρίθηκε από την πακιστανική κυβέρνηση σαν μία ακόμα πράξη αντεκδίκησης για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο πακιστανικός στρατός στις περιοχές των φυλών και δη του νότιου Ουαζιριστάν. Ο ακήρυχτος εμφύλιος που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβερνητικού στρατού και ανταρτών σε κάθε περίπτωση τελικά φαίνεται να στοχοποιεί το λαό της χώρας, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Επικοινωνιακή» συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε σχετικά βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, στο περιθώριο συμμετοχής του πρώτου σε παγκόσμιο εβραϊκό συνέδριο. Σε αντίθεση με τα συνήθη, μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο άνδρες δεν έκαναν μαζί δηλώσεις, ούτε φωτογραφήθηκαν. Σε λιττή ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αναφερόταν, απλώς, ότι «αντάλλαξαν απόψεις για διμερή ζητήματα και για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η βαριά ατμόσφαιρα ήταν επιλογή της αμερικανικής πλευράς. Η προεδρία Ομπάμα, στο πλαίσιο της νέας τακτικής, βλέπει τα φιλόδοξα σχέδιά της, για επίτευξη κάποιου είδους έστω και επιφανειακής προόδου στο παλαιστινιακό, προκειμένου να «υποστηριχθεί» η «αναμόρφωση της εικόνας των ΗΠΑ στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο», να κλυδωνίζονται εξαιτίας της άρνησης Νετανιάχου να δεχτεί το «πάγωμα» του εποικισμού ως όρο αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων. Ετσι, ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι προσπαθεί, έστω και με κινήσεις εντυπωσιασμού, να κατευνάσει την αραβική δυσαρέσκεια.

Αμφιβολίες για Αμπάς

Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα δημοσιογραφικά άρθρα που εκτιμούν ότι η απειλή Αμπάς για αποχώρηση από τις εκλογές είναι «ελιγμός». Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής έφερναν, χθες, ως απόδειξη το ότι δεν άνοιξαν τα γραφεία εκλογικών καταλόγων, προκειμένου ν' ανανεωθούν ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, «κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς δε θα γίνουν καν εκλογές». Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο διαπραγματευτής Ερακάτ επιμένοντας ότι οι αποφάσεις του Αμπάς είναι σοβαρές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρατημένα αισιόδοξη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η νέα «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον σουνίτη Σάαντ Χαρίρι είναι πλέον γεγονός. Ο φιλο-αμερικανικός συνασπισμός του Χαρίρι, που επικράτησε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ελέγχει 15 υπουργεία, ο αντιπολιτευόμενος φιλο-ιρανικός συνασπισμός υπό τη «Χεζμπολάχ» 10 υπουργεία, ενώ πέντε υπουργικοί θώκοι αποφασίστηκαν από τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, μεταξύ αυτών τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας.

Ο Χαρίρι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Υποστήριξε ότι «η χώρα γύρισε σελίδα», αν και συμπλήρωσε ότι «από την πορεία θα κριθεί αν η κυβέρνηση αυτή θα είναι ευκαιρία προόδου ή αν θα επαναλάβει παρελθοντικά λάθη». Νικητής στο επίπεδο της διανομής υπουργείων αναδεικνύεται, πάντως, ο μαρωνίτης σύμμαχος της «Χεζμπολάχ», Μισέλ Αούν, που ελέγχει πέντε υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του κομβικού υπουργείου Τηλεπικοινωνιών, εκ των οκτώ που μοιράστηκαν στους συμμάχους της οργάνωσης.

Η ίδια η «Χεζμπολάχ», πάντως, αν και ελέγχει μόνο δύο υπουργεία, εξέρχεται ενισχυμένη από τις 5μηνες διαπραγματεύσεις γιατί πέτυχε, εμμέσως, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» να αποδεχτεί, έστω και σιωπηλά, για πρώτη φορά το δικαίωμά της για «αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ».Προφανώς, διόλου τυχαία, τη χτεσινή ημέρα επέλεξε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Γκάμπι Ασκενάζι, επαναλάμβανε, χτες, ότι η σιιτική οργάνωση διαθέτει πλέον όπλα «που έχουν μεγάλη εμβέλεια και μπορούν να πλήξουν ακόμη και το Τελ Αβίβ».

Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα

Να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου οκτώ αλλοδαπών οικιακών βοηθών στο Λίβανο μέσα στον τελευταίο μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις χαρακτηρίστηκαν αυτοκτονίες, καλεί τη νέα λιβανική κυβέρνηση η ανθρωπιστική οργάνωση «Human Rights Watch». Η οργάνωση τονίζει ότι στο Λίβανο, όπου εργάζονται περίπου 200.000 οικιακές βοηθοί, η εργατική νομοθεσία δεν καλύπτει τον κλάδο τους και μόλις στις αρχές του χρόνου, η τότε κυβέρνηση, υπό μορφή διατάγματος, υιοθέτησε κάποια ελάχιστη σχετική νομική κάλυψη για τους συχνά μεσαιωνικούς όρους εργασίας τους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Ανάπτυξη εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη συμβολή όλων των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και των ηγετών τους στην προσπάθεια και τις συντονισμένες δράσεις που έχουν αποφασιστεί σχετικά με την οικονομία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία ζήτησε από το βήμα της Συνόδου της Επιτροπής για την Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, χτες, ο ΓΓ του Οργανισμού, καθηγητής Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Εκκληση που αναφέρεται σε παλαιότερες προσπάθειες ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών - μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με στόχο την αύξηση της επιρροής και της δύναμης του, ώστε να φτάσει το εσωτερικό εμπόριο έως το 2015 στο 20%.

Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη Σύνοδο υπογράφηκε σειρά οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των χωρών της Γουινέας - Μπισάου, της Νιγηρίας, της Σιέρα Λεόνε και της Σαουδικής Αραβίας, που αναφέρονται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτικής ανάπτυξης και των κατασκευών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και πρόγευμα εργασίας, στο οποίο παρέστησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία, Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ΓΓ του ΟΙΔ, οι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ουζμπεκιστάν, με θέμα το Αφγανιστάν, εξαίροντας τον υπονομευτικό ρόλο του ΟΙΔ ενάντια στη κυβέρνηση του Αφγανιστάν την περίοδο που υπήρξε Λαϊκή Δημοκρατία και υπέρ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κατά τη συνάντηση οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι η πραγματική λύση στην περιοχή και σίγουρα όχι αρκετή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο Οργανισμός θα βοηθήσει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιραν, Μ. Αχμαντινετζάτ, υποστήριξε ότι δήθεν η «ισλαμική οικονομία μπορεί να είναι το αντίδοτο στον καπιταλισμό και την κρίση του»...

ΗΠΑ - ΒΑΣΗ ΦΟΡΝΤ ΧΟΥΝΤ
Αποκλείστηκε η τρομοκρατική ενέργεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας τρομοκρατικής ενέργειας οι αρχές όσον αφορά το αιματηρό πολύνεκρο περιστατικό στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ στο Τέξας, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πως γνωρίζουν πως ο ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε 13 άτομα, είχε επικοινωνία με ριζοσπάστη ισλαμιστή, φιλικά διακείμενο προς την «Αλ Κάιντα». Ο ταγματάρχης, κατά τις αρχές, έδρασε μόνος του και διερευνούν ακόμη τα αίτια.

Πάντως, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, που εξετάζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του στρατιωτικού ψυχιάτρου, ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν είχε επικοινωνήσει με τον Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ο οποίος βρίσκεται στην Υεμένη, τουλάχιστον δέκα φορές. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να μη διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, λέγοντας ότι η επικοινωνία αφορούσε τη δουλειά του ταγματάρχη και το μετα-τραυματικό στρες που αντιμετωπίζουν πολλοί στρατιώτες επιστρέφοντας από τις εμπόλεμες ζώνες. Ο Ανουάρ αλ-Αουλάκι ήταν ιμάμης σε τζαμί στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου ο ταγματάρχης και η οικογένειά του πήγαιναν συχνά. Φυλακίστηκε στην Υεμένη και τώρα διαχειρίζεται ιστοσελίδα που αποκηρύσσει την αμερικανική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ