ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΝΑΤΟ
Σχεδιάζουν τη στρατηγική επιθέσεων της επόμενης δεκαετίας

Η αρχιδολοφόνος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία επί εποχής Κλίντον ξανά στο ...μεϊντάνι
Η αρχιδολοφόνος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία επί εποχής Κλίντον ξανά στο ...μεϊντάνι
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

«Πειρατεία, τρομοκρατία και επιθέσεις στο κυβερνοδιάστημα (Ιντερνετ, υπολογιστές)» καθορίστηκαν χτες από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και άλλους αξιωματούχους ως μερικές απ' τις μείζονες απειλές και προκλήσεις του 21ου αιώνα στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώθηκε στη Σλοβενία με στόχο τον καθορισμό της νέας στρατηγικής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την επόμενη δεκαετία. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μπρντ με τη συμμετοχή ειδικών, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, από τους αρχιδολοφόνους των λαών της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μιλώντας ζήτησε απ' τις χώρες - μέλη του οργανισμού να δείξουν «θάρρος και καινοτόμο πνεύμα» προκειμένου να καθορίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, καλώντας μάλιστα «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ να καθορίζουν από κοινού τις προτεραιότητες πάνω στις οποίες θα εστιάσουν τις δυνάμεις τους». Ανέφερε δε το Αφγανιστάν ως μία απ' αυτές τις «προτεραιότητες»...

Οπως έγινε γνωστό, η Ολμπράιτ έχει διοριστεί επικεφαλής ομάδας ειδικών που έχει αναλάβει τη χάραξη της στρατηγικής του ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία η οποία θα πάρει τη μορφή πολυσέλιδου κειμένου με τίτλο «Κεντρική ΝΑΤΟική Στρατηγική». Οι προτάσεις της Ολμπράιτ, που ως γνωστόν πρωτοστάτησε στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999, θα παραδοθούν στο ΝΑΤΟ ως τις αρχές του Μάη και θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2010, προς αντικατάσταση του δόγματος των «προληπτικών επιθέσεων» του 1999...

Το χτεσινό σεμινάριο ήταν το δεύτερο αυτής της σειράς και μεταξύ των διοργανωτών ήταν και το βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών «Royal United Services Institute» (RUSI). . τρίτο σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Γενάρη στο Οσλο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενεργότερο ρόλο της Γαλλίας ζητά ο Ασαντ

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Δεν υπάρχει εταίρος για άμεσες συνομιλίες», υποστήριξε ο Σύρος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στα Ηλύσια Πεδία, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Νετανιάχου περί «ετοιμότητας για άμεσες άνευ προϋποθέσεων διαπραγματεύσεις». Ο Ασαντ επεσήμανε την αδιαλλαξία της ισραηλινής ηγεσίας στο ζήτημα της προϋπόθεσης τερματισμού της κατοχής στα συριακά υψώματα Γκολάν.

«Αν δεν μιλήσουμε για ανταλλαγή γης, για τι ακριβώς θα μιλήσουμε;» αναρωτήθηκε ο Ασαντ, προκαλώντας το Τελ Αβίβ «ν' αποστείλει άμεσα, εφόσον θέλει διάλογο, την αντιπροσωπεία του στην Τουρκία», που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στις έμμεσες διμερείς επαφές. Ο Σύρος Πρόεδρος, επίσης, κάλεσε τη Γαλλία να διαδραματίσει εντονότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή συνολικότερα και επέκρινε την αμερικανική προεδρία για «παθητικότητα». Επανέλαβε ότι «συμφωνεί» με τις διακηρύξεις Ομπάμα για την περιοχή «αλλά δεν βλέπει να γίνονται πράξη».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, εννοείται ότι δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει την προθυμία του για περαιτέρω ανάμειξη στην περιοχή, επί της οποίας επιδιώκει να εξασφαλίσει ολοένα μεγαλύτερη επιρροή.

«Αδιευκρίνιστη» δολοφονία

Ενας έφηβος Παλαιστίνιος νεκρός, ένας τραυματίας και τρεις συλληφθέντες ήταν ο απολογισμός πυρών που έριξε ο ισραηλινός στρατός στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι στη μεθόριο της Γάζας. Ο στρατός υποστηρίζει ότι εντόπισε άτομα «που έμοιαζαν να τοποθετούν εκρηκτικά», ότι τραυμάτισε τον έναν, που τον μετέφερε στο Ισραήλ, αιχμαλώτισε τους τέσσερις και διερευνά το περιστατικό.

Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι συνέλεξαν τη σορό ενός εφήβου και ότι αγνοούν τα υπόλοιπα. Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει μιλήσει για επίθεση, και πιθανότατα επρόκειτο για αμάχους.

ΜΕΞΙΚΟ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Βίαιη καταστολή

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Με καταστολή απάντησε η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν στις κινητοποιήσεις χιλιάδων εργαζομένων που οργάνωνε προχτές Συνδικάτο Μεξικανών Ηλεκτρολόγων (SME) με στόχο την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης να να βάλει λουκέτο στην ηλεκτρική εταιρεία «Luz y Fuerza del Centro» («Φως και Δύναμη του Κέντρου» - LyFC) .

Από την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και τουλάχιστον δέκα συλληφθέντες ανέφερε το δίκτυο «Τελεσούρ», ενώ αναφέρεται ότι η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν εντελώς απρόκλητη. Προφανής στόχος ήταν ένας, η διάλυση της διαδήλωσης καθώς η υπόθεση της πάλης των εργαζομένων για επιβίωση, καθώς μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο 43.000 ενώ διακυβεύονται και οι συντάξεις των 22.000 συνταξιούχων του κλάδου, τείνει να μετατραπεί σε ηφαίστειο που απειλεί την κυβέρνηση καθώς υπάρχει συσσωρευμένη λαϊκή οργή. Εξάλλου, προχωρά γοργά και η σύσταση του Εθνικού Μετώπου Αγώνα καθώς έχουν ανταποκριθεί κοινωνικές, λαϊκές και κυρίως συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στις βάσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι διαδήλωσαν χτες ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία, τη στιγμή που η κολομβιανή κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις. Παράλληλα, κινητοποιήσεις καταδίκης αναμένονται να γίνουν σε πολλές χώρες σε όλη τη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική.

Πάντως, η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας σε μια εμφανή κίνηση να διεθνοποιήσει το θέμα και ενδεχομένως να θέσει τα θεμέλια μιας στρατιωτικής επέμβασης απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις υποτιθέμενες «απειλές πολέμου» από μέρους της Βενεζουέλας, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ούγκο Τσάβες, μιλώντας σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και καλώντας τους να είναι «έτοιμοι» για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η εγκατάσταση των βάσεων θα σημάνει πιθανώς την πρόκληση ενός περιφερειακού πολέμου ενώ παράλληλα στόχος της είναι η διάρρηξη των δεσμών μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ειδικά οι συμφωνίες συνεργασίας, όπως η ΑLBA. Το θέμα της εγκατάστασης των βάσεων πάντως θα συζητηθεί εκτενώς και κατά την επικείμενη Σύνοδο της ALBA που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοέμβρη.

Εξαχρείωση...

Συγκλονιστική είναι η είδηση που μεταδόθηκε χτες από τα διεθνή και ρώσικα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τρεις Ρώσοι άστεγοι σκότωσαν έναν 25χρονο και στη συνέχεια τον διαμέλισαν, έφαγαν κομμάτια του και έπειτα πούλησαν ό,τι είχε απομείνει σε ένα κατάστημα με κεμπάμ στην περιοχή Περμ των Ουραλίων της Ρωσίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ερευνας του γραφείου του εισαγγελέα, οι τρεις άστεγοι - που έχουν ποινικό μητρώο και έχουν υποστηρίξει πως αισθάνονταν «προσωπική εχθρότητα» απέναντι στο θύμα - έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη. Εξαχρείωση σε εποχές ...καπιταλιστικής ελευθερίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πιέσεις για ενίσχυση της κατοχής

ΤΟΚΙΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πρωταρχικός στόχος στο Αφγανιστάν είναι η προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων της από ενδεχόμενη επίθεση, όπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Σε δηλώσεις του, ο Μ. Ομπάμα υποστήριξε ότι θα ανακοινώσει σύντομα την απόφαση του για την εξέλιξη της κατοχικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν, η οποία θα έχει σαν γνώμονα τα δισεκατομμύρια δολάρια και οι χιλιάδες στρατιώτες που βρίσκονται εκεί να εξυπηρετούν τον πρωταρχικό στόχο της «ασφάλειας των ΗΠΑ και των συμμάχων», δηλαδή τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Οπως ισχυρίστηκε δε, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και ένα σχέδιο που δε θα έχει ανοιχτή ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής από την περιοχή, με τη λύση που θα δοθεί να στέλνει σε κάθε περίπτωση «μήνυμα» στον αφγανικό λαό, ότι έχει σαν στόχο την προστασία και την ασφάλειά του...

Ωστόσο, οι πιέσεις για αύξηση και όχι αποχώρηση της κατοχής από το Αφγανιστάν εντείνονται συνεχώς, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 100 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το Γενάρη.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, με χτεσινό στόχο ΝΑΤΟική βάση στην Καμπούλ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι.

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στα αρχηγεία των υπηρεσιών κατασκοπίας (ISI) και στο Πακιστάν, στην πόλη της Πεσαβάρ. Η έκρηξη στο κτήριο της ISI, είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 να τραυματιστούν, ενώ το κτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Σε δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε Αστυνομικό Τμήμα στην Μπανού σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί και ένας κρατούμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ