ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπέρμαχος της διατήρησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής που θίγουν κάθε εργατικό δικαίωμα εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Στην Ερώτηση - με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα- σημειώνονταν ανάμεσα σε άλλα: «Η πραγματικότητα αναδείχνει ότι οι επιστημονικές - τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας, με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επιτρέπουν την εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, με πλήρη ασφάλιση και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Τη μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς των STAGE, την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου να έχει μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και ταυτόχρονα ελεύθερο χρόνο για ουσιαστική μόρφωση και ψυχαγωγία».

Για να δικαιολογήσει τη στρατηγική επιλογή των εργασιακών ανατροπών, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι αίτημα και «κοινωνική ανάγκη» κύρια των νέων και των γυναικών. Το επιχείρημα αυτό είναι κάτι περισσότερο από πρόκληση, αν σκεφτεί κανείς ότι χιλιάδες νέοι αδυνατούν να προγραμματίσουν την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή ακριβώς λόγω της ελαστικότητας της εργασίας τους, με την οποία υποχρεώνονται να συμβιβαστούν κάτω από την πίεση της ανεργίας. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τα stage και απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των υπό απόλυση εργαζομένων με αυτή την άθλια μορφή απασχόλησης. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη να επεκταθούν οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση» και η «κοινωνική εργασία», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει με εντεινόμενους μάλιστα ρυθμούς και αυτή η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει «στα γεμάτα» η συζήτηση για τις νέες εργασιακές ανατροπές, όπως αποφάσισαν και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής, το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιούρογκρουπ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την προσφορά και την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού

Διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, με αφορμή και τη νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία

Πλατιά συζήτηση για το Σοσιαλισμό, την προσφορά και την αναγκαιότητά του διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, δίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο απάντηση στη νέα προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του Σοσιαλισμού, την οποία κλιμακώνουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ανάμεσα σε άλλες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Εκδήλωση με θέμα «Αντισταλινισμός, η εμπροσθοφυλακή του αντικομμουνισμού» διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις Μενιδίου - Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, αύριο Κυριακή 15/11, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Αχαρνών. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία, αφήγηση - απαγγελία ποιημάτων, προβολή βίντεο και μουσικό αφιέρωμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση σοβιετικής αφίσας και βιβλίου.

-- «92 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση», είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, την Κυριακή 15 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις θα γίνουν:

  • Στην Καλαμάτα, στην αίθουσα Φιλαρμονικής, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Στην Κεφαλονιά, στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Χρήστο Λουκά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Επίσης, κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση και την προσφορά του Σοσιαλισμού:

-- Την Κυριακή 22/11, στις 11 π.μ. στην Ξυλοτεχνία Περιστερίου (Κωστή Παλαμά και Παρασκευοπούλου), με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 6.30 μ.μ.στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), η Αχτίδα Υπηρεσιών οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας», με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα μουσικών συνόλων του Δήμου Αθήνας (Αρτέμωνος 7, Νέος Κόσμος), οι Κομματικές Οργανώσεις του 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ. στο πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17, Αιγάλεω), οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η αλήθεια για το Τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός - η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη

Στα προκλητικά ιδεολογήματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης ανταπάντησε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον πρωθυπουργό

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον πρωθυπουργό
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση και απαντώντας στον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τόνισε:

«Δεν αμφισβητούμε ότι και με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου έχετε τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσετε. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα σιγήσουμε και πολύ περισσότερο δε σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες θα συμφιλιωθούν με όλες τις πλευρές και πτυχές της πολιτικής σας. Αλλωστε, αυτό αποδείχτηκε και στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν από την πλευρά των εργαζομένων με τη μορφή stage που, σημειωτέον, η μεγάλη πλειοψηφία ήταν γυναίκες, οι οποίες δε θέλουν να δουλεύουν ούτε λιγότερες ώρες, ούτε θέλουν μια ανασφαλή δουλειά με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2009.

Επτακόσιες χιλιάδες είναι αυτοί που δουλεύουν είτε με την μορφή stage, γενικά προσωρινά απασχολούμενοι, μερική απασχόληση, ενοικιαζόμενοι και σε εργολάβους μαύρης εργασίας. Δεν πρόκειται για πρόβλημα που προέκυψε τώρα, που εσείς λέτε ότι έχουμε κρίση - και έχουμε κρίση - και που έφθασε σε οριακά επίπεδα η οικονομία. Πρόκειται για μια επιλογή, για μορφές απασχόλησης που υπάρχουν προ κρίσης σε όλη την Ευρώπη.

Το ποσοστό, μάλιστα, απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ παραπάνω από ό,τι στην Ελλάδα. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπήρχαν αντιστάσεις στο ζήτημα αυτό και δεν μπόρεσαν να περάσουν πιο γενικευμένα, ευρύτερα και βαθύτερα αυτές οι μορφές απασχόλησης και υπάρχει σαφής κατεύθυνση της Κομισιόν αυτές να γενικευθούν. Το καινούργιο φρούτο που ήρθε την περίοδο της κρίσης είναι να υποταχθούν στο θεσμό της μαθητείας με έναν τρόπο που εξοβελίζει και αλλοιώνει πραγματικά την έννοια της μαθητείας.

Θα εξηγήσω γιατί εμείς υποστηρίζουμε τη μονιμοποίηση των ανθρώπων αυτών είτε είναι στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και γιατί υποστηρίζουμε την κατάργηση νόμων που εσείς θεσπίσατε και στη συνέχεια η ΝΔ πάτησε και επαύξησε αυτές τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης πέρα από τη μόνιμη δουλειά. Γιατί είμαστε αντίθετοι σε αυτό που είπατε προ ολίγου ότι "εμείς με την πολιτική μας δίνουμε ευκαιρία για δουλειά".

Η δουλειά είναι δικαίωμα όχι ευκαιρία

Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας. Βεβαίως, ο τεμπέλης δε θα αναζητήσει δουλειά, ή με την πρώτη ευκαιρία θα την εγκαταλείψει. Δε μιλάμε γι' αυτό το ζήτημα.

Η δουλειά είναι δικαίωμα. Είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Οχι θα δουλέψεις αν έχεις την ευκαιρία και αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι πάγια και διαρκής ανάγκη από τη στιγμή που ο άνθρωπος μπαίνει στην παραγωγική ηλικία και που σήμερα μάλιστα το όριό της έχει μετακινηθεί λόγω των σπουδών. Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη, σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο. Με αυτήν την έννοια, εμείς υποστηρίζουμε το 35ωρο, το 5ήμερο και το 7ωρο. Δεν είναι ευκαιρία και, εν πάση περιπτώσει, το ότι η οικονομία είναι σε οριακό σημείο, δεν έχουν ευθύνη ούτε οι 750.000 προσωρινά εργαζόμενοι και με όρια ζωής την ακραία φτώχεια, δεν έχουν ευθύνη γενικότερα οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως των εισοδημάτων.

Το οριακό σημείο της οικονομίας, που εμείς το λέμε οικονομική καπιταλιστική κρίση, που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και αλλού, οφείλεται ακριβώς στις αντιθέσεις και αντιφάσεις που δημιουργεί ένα σύστημα που όλη η βάση, η δομή του και το εποικοδόμημά του στηρίζονται στο κέρδος και που σήμερα αυτό το σύστημα δεν θα θεωρεί ότι βρίσκεται σε πορεία ορθοπόδησης, αν δεν πλατύνει και δε βαθύνει αυτές τις μορφές της εργασιακής απασχόλησης.

Δε δεχόμαστε τον όρο "μαθητεία" έτσι όπως χρησιμοποιείται. Η μαθητεία υπάρχει για πολύ λίγα επίπεδα μόρφωσης ή αν θέλετε και επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική μόρφωση.

Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας πρέπει να γίνεται μέσα στην ίδια τη σχολή είτε είναι επαγγελματική σχολή είτε είναι πανεπιστήμιο. Εκεί που χρειάζεται να γίνει στην παραγωγή, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγική διαδικασία μέσα στα πανεπιστήμια ή την Υγεία, η απασχόληση πρέπει να είναι πραγματική μαθητεία, λιγότερες ώρες. Και εφόσον υπάρχει ο θεσμός της αμειβόμενης μαθητείας, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αμείβεται κανονικά ο νέος και η νέα, να έχει άδειες. Και σε τελική ανάλυση πρέπει να καταργηθεί η δουλειά για τον φοιτητή, τον σπουδαστή και τον μαθητή, να είναι απερίσπαστος, να τελειώνει στα πραγματικά χρονικά όρια τις σπουδές, να υπάρχει απαίτηση για την απόδοση των σπουδών και να μη χρειάζεται να δουλεύει. Και πρέπει να είναι κανείς τρελός σαν φοιτητής και σπουδαστής να μη νιώσει τη χαρά της φοιτητικής και της σπουδαστικής ζωής και να θέλει να δουλεύει.

Πολιτική πάλη για την κατάργηση της ανεργίας

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε οι 720.000 που δίνονται με επίσημα στοιχεία σαν διάφορες μορφές απασχόλησης να θεωρηθούν μόνιμες. Και, βεβαίως, εμείς παλεύουμε για να καταργηθεί η ίδια η ανεργία. Η εργασία δεν είναι ευκαιρία. Είναι δικαίωμα.

Τέλος, απορρίπτουμε την άποψη που λέει ότι οι γυναίκες και οι νέοι θέλουν μερική απασχόληση. Δε ζούμε στην περίοδο πριν από 50 ή 60 χρόνια όπου μια γυναίκα θεωρούσε ντροπή να δουλεύει. Οχι όλες οι γυναίκες, ένα μέρος των γυναικών δεν είχαν και τα εφόδια να δουλέψουν και θεωρούνταν ντροπή να δουλεύεις σαν παντρεμένη. Σήμερα, όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως του επιπέδου μόρφωσης, θέλουν δουλειά και μπορούν να τα συνδυάσουν αν υπάρχει φροντίδα.

Τέλος, απορρίπτουμε τη λογική του ΑΣΕΠ. Εμείς απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, τελικά ευκαιρίες και δυνατότητες θα έχουν αυτοί που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά από ορισμένα επίλεκτα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια που φτιάχνουν τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ελίτ. Δικαίωμα για δουλειά έχει και αυτός που έχει το απολυτήριο λυκείου, και αυτός που έχει τελειώσει επαγγελματική σχολή, και αυτός που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο χωρίς να έχει πάρει μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Αλλωστε, η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας απαιτεί υψηλό επίπεδο μόρφωσης για όλους, αλλά δεν απαιτεί δέκα διδακτορικά και πενήντα μεταπτυχιακά που είναι για το πλασάρισμα της αγοράς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αντάλλαξαν «πάσες» στη Βουλή

«Ερώτηση - πάσα» του Γ. Καρατζαφέρη προς τον πρωθυπουργό, για το θέμα των υψηλών αμοιβών των στελεχών στις ΔΕΚΟ επί των κυβερνήσεων της ΝΔ συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Αποδεχόμενος με ευχαρίστηση της Επίκαιρη Ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση στα εν λόγω στελέχη «είναι πραγματική πρόκληση», αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι «τα ελλείμματα που έφεραν τα εν λόγω στελέχη στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του Δημοσίου δείχνουν ότι οι υπέρογκες αμοιβές δε βελτίωσαν την απόδοση αυτών των στελεχών». Ανέφερε ότι σύντομα να αναληφθεί πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να αποτραπεί η επανάληψη αυτού του φαινομένου και στο εξής θα υπάρχει διαφάνεια και οι πολίτες θα γνωρίζουν ποια είναι η συνολική αμοιβή κάθε στελέχους.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, λέγοντας ότι από αυτήν η κυβέρνηση δεν απέκλεισε κανέναν - ούτε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - και ισχυρίστηκε ότι είναι πολλοί αυτοί που υπέβαλαν αίτηση και δεν τους ήξερε κανένας στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πρότεινε καμία αμοιβή όσων εργάζονται στο Δημόσιο να μην είναι μεγαλύτερη από του Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε τα διάφορα «μπόνους» που παίρνουν τα στελέχη να φορολογούνται με 90%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, στην απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησης

Μαζί με τις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε και τους κάθε είδους δουλέμπορους που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για το μεροκάματο
Μαζί με τις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε και τους κάθε είδους δουλέμπορους που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για το μεροκάματο
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο πρωθυπουργός νομιμοποίησε πλήρως τη μερική απασχόληση, αναγνωρίζοντας την υπερεκμετάλλευση μόνο στις περιπτώσεις «κατάχρησης» και ισχυρίστηκε προκλητικά: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε αυτές τις μορφές; Υπάρχουν σήμερα παραδείγματος χάρη και φοιτητές και γυναίκες και άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες που θέλουν να εργαστούν με μερική απασχόληση. Είναι μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη».

Το ίδιο σαφής, διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ήταν και όταν αναφέρθηκε στα προγράμματα STAGE, λέγοντας ότι «ως έννοιες δεν είναι αρνητικές». Το να μπορεί ένας νέος μαθητής, είπε ο πρωθυπουργός, ή ένας νέος φοιτητής να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να αποκτήσει εμπειρία, να αποκτήσει στο κάτω - κάτω και γνώση στο χώρο δουλειάς, «δεν είναι αρνητικό. Αντίθετα είναι θετικό. Τον βοηθάει, τον προετοιμάζει, συνδέει τις γνώσεις του τις θεωρητικές με τις πρακτικές του ικανότητες και είναι μέρος της εκπαίδευσης για τη ζωή του, όταν θα βγει στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας».

Με βάση τα παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, λέγοντας ότι «θα υπάρχουν περίοδοι που θα υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μονιμότητα όλων. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο». Κατά τον πρωθυπουργό το μόνο που μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα είναι να παρέμβει η πολιτεία και «να ρυθμίσει αυτές τις σχέσεις και να προστατεύσει τον εργαζόμενο μέσα από διαδικασίες επανακατάρτισης, επανεκπαίδευσης, προστασίας, ακόμα και κοινωνικής εργασίας για να εγγυηθεί τη δυνατότητα να έχει προοπτική ο νέος».

Νέα επίθεση με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο»

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει άμεσα ένα «μεγάλο κοινωνικό διάλογο και μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα έρχονται και νέες ανατροπές σε κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη γνωστή προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με το επιχείρημα ότι ήδη προχωράει σε «άμεση αναδιανομή» μέσω των ψίχουλων του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Κατά τα άλλα αρκέστηκε σε διαπιστώσεις όπως ότι «οι εργασιακές σχέσεις σήμερα στη χώρα μας είναι πράγματι απαράδεκτες», χωρίς φυσικά να αναφερθεί στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησαν στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε ασύδοτους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις μορφές της μερικής απασχόλησης, ενώ για το άθλιο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων είπε ότι «χρειάζεται ριζική αναθεώρηση» χωρίς να κάνει λόγο για κατάργησή του.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων αυτών των εργασιακών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι ήδη λειτουργεί επιτροπή «με κοινωνικούς εταίρους», η οποία θα καταθέσει μέσα στο Δεκέμβρη πόρισμα για «την αναθεώρηση αυτών των διατάξεων και για πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ