Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, στην απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησης

Μαζί με τις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε και τους κάθε είδους δουλέμπορους που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για το μεροκάματο
Μαζί με τις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε και τους κάθε είδους δουλέμπορους που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για το μεροκάματο
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο πρωθυπουργός νομιμοποίησε πλήρως τη μερική απασχόληση, αναγνωρίζοντας την υπερεκμετάλλευση μόνο στις περιπτώσεις «κατάχρησης» και ισχυρίστηκε προκλητικά: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε αυτές τις μορφές; Υπάρχουν σήμερα παραδείγματος χάρη και φοιτητές και γυναίκες και άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες που θέλουν να εργαστούν με μερική απασχόληση. Είναι μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη».

Το ίδιο σαφής, διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ήταν και όταν αναφέρθηκε στα προγράμματα STAGE, λέγοντας ότι «ως έννοιες δεν είναι αρνητικές». Το να μπορεί ένας νέος μαθητής, είπε ο πρωθυπουργός, ή ένας νέος φοιτητής να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να αποκτήσει εμπειρία, να αποκτήσει στο κάτω - κάτω και γνώση στο χώρο δουλειάς, «δεν είναι αρνητικό. Αντίθετα είναι θετικό. Τον βοηθάει, τον προετοιμάζει, συνδέει τις γνώσεις του τις θεωρητικές με τις πρακτικές του ικανότητες και είναι μέρος της εκπαίδευσης για τη ζωή του, όταν θα βγει στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας».

Με βάση τα παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, λέγοντας ότι «θα υπάρχουν περίοδοι που θα υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μονιμότητα όλων. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο». Κατά τον πρωθυπουργό το μόνο που μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα είναι να παρέμβει η πολιτεία και «να ρυθμίσει αυτές τις σχέσεις και να προστατεύσει τον εργαζόμενο μέσα από διαδικασίες επανακατάρτισης, επανεκπαίδευσης, προστασίας, ακόμα και κοινωνικής εργασίας για να εγγυηθεί τη δυνατότητα να έχει προοπτική ο νέος».

Νέα επίθεση με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο»

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει άμεσα ένα «μεγάλο κοινωνικό διάλογο και μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα έρχονται και νέες ανατροπές σε κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη γνωστή προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με το επιχείρημα ότι ήδη προχωράει σε «άμεση αναδιανομή» μέσω των ψίχουλων του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Κατά τα άλλα αρκέστηκε σε διαπιστώσεις όπως ότι «οι εργασιακές σχέσεις σήμερα στη χώρα μας είναι πράγματι απαράδεκτες», χωρίς φυσικά να αναφερθεί στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησαν στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε ασύδοτους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις μορφές της μερικής απασχόλησης, ενώ για το άθλιο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων είπε ότι «χρειάζεται ριζική αναθεώρηση» χωρίς να κάνει λόγο για κατάργησή του.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων αυτών των εργασιακών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι ήδη λειτουργεί επιτροπή «με κοινωνικούς εταίρους», η οποία θα καταθέσει μέσα στο Δεκέμβρη πόρισμα για «την αναθεώρηση αυτών των διατάξεων και για πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτησε πλήρη υποταγή (2010-03-20 00:00:00.0)
Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για την πλουτοκρατία (2009-09-16 00:00:00.0)
Απόλυτα αντεργατικό! (2000-05-21 00:00:00.0)
Ερμαιο των εργοδοτών η εργαζόμενη (1998-07-23 00:00:00.0)
Μερική απασχόληση - εισόδημα, ασφάλιση (1998-07-14 00:00:00.0)
"Προαπαιτούμενο" ο ραγιαδισμός (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ