Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μερική απασχόληση - εισόδημα, ασφάλιση

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση συνολικά, η μερική απασχόληση έχει να κάνει με την "ανακούφιση" κάποιων ομάδων εργαζομένων που επιζητούν μειωμένη απασχόληση, αλλά και με τη μείωση της ανεργίας... Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν, γιατί η βάση της πολιτικής τους είναι η εξυπηρέτηση των σχεδιασμών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και βεβαίως του ΣΕΒ, για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία της πολιτικής της, η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί στις συνέπειες που έχει η μερική απασχόληση. "Βλέπει" μόνο ότι η μερική απασχόληση υπάρχει έτσι και αλλιώς... και αυτό το γεγονός το χρησιμοποιεί για να νομιμοποιήσει πολιτικά και ηθικά τους χειρισμούς της. Κάτω από αυτή την οπτική δεν έχει επίσης κανένα πρόβλημα να υποστηρίξει ότι επιδίωξή της είναι η δήθεν προστασία των μερικά απασχολουμένων και η ενίσχυση της... πλήρους απασχόλησης!

***

Ομως είναι ξεκάθαρο ότι μερική απασχόληση είναι η παροχή εργασίας μικρότερης σε χρόνο από την πλήρη, με καταβολή μειωμένου μισθού και με λιγότερα ένσημα. Σημασία έχει βεβαίως και πώς εφαρμόζεται στην πράξη η μερική απασχόληση. Ο υπουργός Εργασίας έφτασε στο σημείο να καλέσει όσους διαφωνούν μ' αυτήν να επισκεφθούν κάποιο... σούπερ μάρκετ. Ομως μια τέτοια επίσκεψη θα λειτουργούσε σίγουρα αρνητικά για την πολιτική της κυβέρνησης και προφανώς δεν την έχει κάνει ο ίδιος ο υπουργός.

Κύριο στοιχείο της μερικής απασχόλησης και στα σούπερ μάρκετ και στον τουρισμό και όπου αλλού εφαρμόζεται, είναι ο εξαναγκασμός. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Ανεργία ή μισό ωράριο με μισό μισθό και μισή ασφάλιση. Η επιλογή είναι εύκολη - αλλά και απόλυτα εκβιαστική - υπέρ του μισού μισθού και της μισής ασφάλισης, στη βάση του λιγότερου κακού. Πολύ περισσότερο, με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την εκ περιτροπής και διαλείπουσα εργασία, η αμοιβή και η ασφάλιση μπορεί να αντιστοιχούν και σε 2 ή 3 ώρες, μεταβάλλοντας τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε μια τυπική διατύπωση άνευ ουσίας.

***

Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο, ότι "οι αποδοχές των μερικώς απασχολούμενων μισθωτών δεν μπορεί να είναι κατώτερες απ' αυτές που προβλέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις" για τις αντίστοιχες ώρες εργασίας, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην αγωνία του εργαζόμενου που η δεύτερη επιλογή του είναι η ανεργία.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ