ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Και πολίτες στο στόχο της νέας επίθεσης «αυτοάμυνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα επιδρομή «αυτοάμυνας» πραγματοποίησαν, χθες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό ενός δεύτερου πολίτη.

Μία ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία στην περιοχή Καλάτ Σουκάρ, 280 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, και άλλες 2 συστοιχίες στην περιοχή Ρουμέιλα, 360 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ήταν οι στόχοι των αμερικανικών «F 16» και των βρετανικών «Tornados», χθες το πρωί. Σύμφωνα με τη λακωνική δήλωση του διοικητή Τζο λα Μάρκα, εκπροσώπου της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα της Φλώριδα, και αυτή η επίθεση ήταν «απάντηση σε ιρακινά πυρά», ενώ αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα στοιχείο για ανθρώπινες απώλειες.

Οι δύο στόχοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ρουμέιλα, όπου βρίσκεται το πλέον πλούσιο πετρελαϊκό κοίτασμα της χώρας, από το οποίο εξάγεται, καθημερινά, περισσότερη από τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, ίση με 3 εκατομμύρια βαρέλια. Εντούτοις, ούτε το ιρακινό πρακτορείο ούτε ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρινίζουν, αν επλήγη και κάποια από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Θρήνος και ερωτηματικά

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα, χθες, στα γραφεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, στη Βαγδάτη, όπου συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των δύο νεκρών υπαλλήλων του ΟΗΕ για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Ενα 24ωρο μετά την αιματηρή εισβολή του 38χρονου Ιρακινού στα γραφεία του FAO, η ιρακινή ηγεσία έχει αποφύγει κάθε δήλωση ή σχόλιο σχετικά με το γεγονός.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το ότι δόθηκε η δυνατότητα στον συλληφθέντα να δώσει συνέντευξη Τύπου, από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, προς τα ΜΜΕ, στην οποία επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι κίνητρο της πράξης του δεν ήταν άλλο από την οργή του για το παρατεινόμενο εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, το οποίο ευθύνεται για τα δεινά του ιρακινού λαού και τόνισε ότι στόχος του ήταν να απαγάγει κάποιο ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού, προκειμένου να διαπραγματευτεί την κοινοποίηση των αιτημάτων του, αλλά τα σχέδιά του ανατράπηκαν από την ένοπλη επέμβαση των φρουρών του Οργανισμού.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανιτιδράσεις από Σέσελι και ..Ολμπράιτ για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και αρχηγός του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος», Βόγισλαβ Σέσελι εξέφρασε χτες την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ο Σέσελι ζήτησε την τροποποίηση άρθρων του νομοσχεδίου, που επιτάσσει την επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης σε όσα άτομα κριθούν ένοχα για δραστηριότητες κατά του κράτους, υποστηρίζοντας πως «έχει ατέλειες». «Οι Σέρβοι Ριζοσπάστες δε θα ψηφίσουν ένα ατελές νομοσχέδιο. Θα απαιτήσουμε να αποσυρθεί και να επιστρέψει στην κυβέρνηση για περαιτέρω επεξεργασία», φέρεται πως δήλωσε χτες ο Σέσελι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι.

Την ίδια στιγμή, το πολύκροτο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο προκάλεσε και τα επικριτικά πυρά της... υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Ολμπράιτ δήλωσε χτες από το Βερολίνο, στο πλαίσιο διάσκεψης για την... προώθηση της δημοκρατίας στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων συνιστούν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το καθεστώς του». Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, λέγοντας πως «ο Μιλόσεβιτς προσπαθεί να περάσει ένα νόμο που τον αποκαλεί αντι-τρομοκρατικό από ένα κοινοβούλιο - φάντασμα». Και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξε, ισχυριζόμενη πως το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «θα γελοιοποιηθεί τόσο στο Βελιγράδι όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας της έλλειψης αξιοπιστίας».

Απόφαση υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της Ρωσίας με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ψήφισαν χτες ομόφωνα Ρώσοι βουλευτές. Η απόφαση ζητεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιταχύνει τη διαδικασία προσέγγισης με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της συνθήκης για την «Πολιτική Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας και να μεριμνήσει υπέρ της άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Βελιγραδίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ετεροχρονισμένη συμφωνία Κουσνέρ για την προστασία των Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Χρειάστηκε να ξεριζωθούν από το Κοσσυφοπέδιο τουλάχιστον 250.000 Σέρβοι, να δεχτούν ένοπλες επιθέσεις, απαγωγές, τρομοκρατικές απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας τους πολλές εκατοντάδες άλλοι, για να υπογραφεί, μόλις χτες, στην Πρίστινα μία ειδική συμφωνία με στόχο την προστασία της σερβικής μειονότητας στην περιοχή. Η συμφωνία, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στη συγκρότηση «ειδικής υπηρεσίας ασφάλειας», με στόχο την προστασία της σερβικής μειονότητας, φέρει από χτες τις υπογραφές του διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ και του ορθόδοξου αρχιεπισκόπου Αρτέμιου.

«Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή... Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια για όλες τις κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου και ιδιαίτερα για τους Σέρβους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερνάρ Κουσνέρ λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ξένοι πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να εκφράσουν προσδοκίες πως η χτεσινή συμφωνία θα πείσει αποτελεσματικότερα τα στελέχη του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» να συνεργαστούν στενότερα με το λεγόμενο Μεταβατικό Εκτελεστικό Συμβούλιο που έχει συγκροτήσει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ωστόσο πως η συμφωνία υπογράφεται σε μία περίοδο ανάφλεξης της εθνικιστικής βίας και ένα περίπου τρίμηνο πριν τις προγραμματισμένες για το φθινόπωρο τοπικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ρητώς πως τα Ηνωμένα Εθνη «θα βελτιώσουν τις προσπάθειες» για την απόδοση ποινικής δικαιοσύνης, θα υλοποιήσουν την υπόσχεση για τη λήψη «ειδικών μέτρων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος επαγρύπνησης και μεγιστοποίησης της προστασίας» των σερβικών κοινοτήτων και της ελεύθερης κίνησης Σέρβων στην περιοχή.

Αν μη τι άλλο, όμως, η συμφωνία σημειώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη μεγάλη αποτυχία της αποστολής του Μπερνάρ Κουσνέρ στο Κοσσυφοπέδιο ιδιαίτερα όσον αφορά στην προστασία εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τραγικό ναυάγιο με θύματα δεκάδες πρόσφυγες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ναυάγησε χτες ανοιχτά του νησιού Σουλαβέσι της Ινδονησίας, πλοίο που μετέφερε πολλές δεκάδες πρόσφυγες από τα Νησιά Μαλούκου, όπου μαίνονται αιματηρές θρησκευτικές συγκρούσεις. Εως αργά χτες το απόγευμα, εκφράζονταν φόβοι πως οι περισσότεροι εκ των τουλάχιστον 270 επιβατών του πλοίου «Καχάγια Μπαχάρι» ήταν νεκροί...

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΤΑΡΑ, το πλοίο θα εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι Τομπέλο του νησιού Χαλμαχέρα της επαρχίας Μολούκου, προς την πρωτεύουσα Μανάδο του κοντινού νησιού Σουλαβέσι.

Αξιωματούχοι της ινδονησιακής ακτοφυλακής δήλωσαν στο ίδιο πρακτορείο ότι το «Καχάγια Μπαχάρι» «εξαφανίστηκε» στη θαλάσσια περιοχή της επαρχίας, εκφράζοντας φόβους για το θάνατο πολλών δεκάδων ατόμων. Πληροφορίες του κρατικού ινδονησιακού πρακτορείου αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες - πρόσφυγες ήταν κάτοικοι χριστιανικού χωριού Ντούμα στο νησί Χαλμαχέρα, όπου στις 19 του μήνα πάνω από 100 ομόθρησκοί τους σφαγιάστηκαν κατά την επίθεση δεκάδων ισλαμιστών μαχητών.

Το ίδιο 24ωρο, στην Αμπόν, πρωτεύουσα των Νησιών Μαλούκου, εξακολουθούσαν να μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα! Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί τρομοκρατημένοι κάτοικοι της Αμπόν έχουν καταφύγει σε εγκαταλειμμένα σπίτια και πρόχειρα προσφυγικά στρατόπεδα, έξω από τα οποία περιπολούσαν και χτες δεκάδες πάνοπλοι στρατιώτες. Γεγονός είναι επίσης πως η έκρυθμη κατάσταση στα Νησιά Μαλούκα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση του έργου οργανώσεων αρωγής. Χτες, για παράδειγμα, η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε πως η επαρχία Μολούκου παραμένει ένα πολύ επικίνδυνο μέρος ακόμη και για την αποστολή επτά φορτίων γεμάτα προμήθειες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, πόσο μάλλον για την επανέναρξη της αποστολής γιατρών και νοσηλευτών της οργάνωσης στην περιοχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ