ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΥΡΩ 2000
Ετσι ξαφνικά... Γαλλία

Οι «τρικολόρ» έχοντας για άλλη μια φορά την τύχη με το μέρος τους κατέκτησαν το τρόπαιο επικρατώντας στην παράταση των Ιταλών με 2-1

Τα παιχνίδια της τύχης είναι καμιά φορά οδυνηρά. Εκεί που νομίζεις ότι την έχεις... φίλη, αυτή φροντίζει να σου δείχνει το σκληρό της πρόσωπο την πιο... ακατάλληλη στιγμή. Σου γυρίζει την πλάτη εκεί που δεν το περιμένεις ή για να ακριβολογήσουμε σου δείχνει ότι προτιμάει κάποιον άλλο, εκτός από εσένα. Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνονται και οι Ιταλοί. Την περασμένη Πέμπτη, μετά τον ημιτελικό με την Ολλανδία, είδαν την τύχη να τους... χαμογελάει, όμως περίπου τρία εικοσιτετράωρα αργότερα αυτή έδειξε τις προτιμήσεις της αλλού. Πού; Στη Γαλλία που από την Κυριακή το βράδυ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης γράφοντας τη δική της ιστορία. Βλέπετε, για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ομάδα κατέχει ταυτόχρονα τον τίτλο της πρωταθλήτριας Κόσμου και Ευρώπης. Οι «τρικολόρ» στον τελικό της φετινής διοργάνωσης επικράτησαν των Ιταλών με 2-1 στη διαδικασία της παράτασης και έτσι κατέκτησαν για δεύτερη, φορά μετά το 1984, το πιο βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρώπης.

Αν έχεις τύχη διάβαινε...

Το πρόσωπο του ομοσπονδιακού προπονητή της Ιταλίας Ντίνο Τζοφ στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό μαρτυρούσε πολλά... Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας φαινόταν ότι δυσκολευόταν να πιστέψει όχι απλά πώς χάθηκε το παιχνίδι, αλλά πώς είναι δυνατόν το καλύτερο παιχνίδι της ομάδας του, σ' αυτή τη διοργάνωση, στο τέλος να τη βρίσκει ηττημένη. Πραγματικά οι Ιταλοί στο φετινό τελικό έκαναν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους από την αρχή του ΕΥΡΩ ή ακόμα εάν θέλετε και από την περίοδο των φιλικών. Αφήνοντας στην άκρη το αμυντικογενές παιχνίδι έδειξαν ότι ήθελαν πολύ το τρόπαιο αυτό... Ομως δεν υπολόγισαν καλά. Οι Γάλλοι αποδείχτηκαν «σκληρά καρύδια» για να δώσουν τη χαρά στους Ιταλούς. Και εκεί που όλα τους έδειχναν σαν τους μεγάλους χαμένους, αυτοί βγήκαν οι μεγάλοι νικητές.

Αυτοκτονία σε δυο πράξεις...

Περίπου 20΄΄ χώριζαν τη «Σκουάντρα Ατζούρα» από το βαρύτιμο κύπελλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ο χρόνος της κανονικής διάρκειας είχε παρέλθει, όπως και τα λεπτά των καθυστερήσεων. Οι «Λατίνοι» από το 56΄ προηγούνταν με 1-0 χάρις στο γκολ του Ντελβέκιο και έτσι όπως πήγαινε ο αγώνας, τίποτα δεν έδειχνε ότι θα χάσουν. Μάλιστα είχαν και δυο κλασικές ευκαιρίες με τους Καναβάρο, Ντελ Πιέρο για ένα ακόμα γκολ. Ομως περίπου στο 94` ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία. Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού ο Βιλτόρ ισοφάρισε δίνοντας το... φιλί της ζωής στην ομάδα του. Με ανεβασμένη ψυχολογία (αντίθετα από τους Ιταλούς) οι Γάλλοι ανέκτησαν τις δυνάμεις τους στην παράταση, παίρνοντας τον έλεγχο του παιχνιδιού μετά από 110΄ λεπτά. Και έτσι στο 113΄ ο Τρεζεγκέ με ένα έξοχο βολέ από το ύψος της μικρής περιοχής αποτελείωσε τα όνειρα των Ιταλών και έστειλε τους Γάλλους στον έβδομο ουρανό της επιτυχίας. Βάσει της γνωστής διαδικασίας του «χρυσού γκολ» ή «ξαφνικού θανάτου» τα πάντα τελείωσαν εκεί...

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τιράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού (85΄ Πιρές), Τζοργκαέφ (76΄ Τρεζεγκέ), Βιεϊρά, Ντεσάμπ, Ζιντάν, Ντουγκαρί (58' Βιλτόρ), Ανρί.

ΙΤΑΛΙΑ: Τόλντο, Καναβάρο, Νέστα, Ιουλιάνο, Μαλντίνι, Πεσότο, Ντι Μπιάτζιο (65΄ Αμπροζίνι), Αλμπερτίνι, Φιόρε (53΄ Ντελ Πιέρο), Ντελβέκιο, (85΄ Μοντέλα), Τότι.

Απαντες παρόντες

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε χτες τους Πάουλο Σόουζα, Βλάοβιτς, Σάριτς, Κουτσουρέ

Ηταν όλοι τους εκεί. Νέοι παίχτες, διοίκηση, η αισιοδοξία και οι υποσχέσεις για καλύτερο αύριο. Χτες ο Παναθηναϊκός παρουσίασε επίσημα τον Πορτογάλο Πάουλο Σόουζα, τους Κροάτες Γκόραν Βλάοβιτς, Ντανιέλ Σάριτς και το Βαγγέλη Κουτσουρέ. Ο πρώτος υπέγραψε για 2+1 χρόνια, ο δεύτερος 3+1 και οι άλλοι δύο τετραετή συμβόλαια. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Αγ. Φιλιππίδης, υποστήριξε πως σε συνεργασία με τον προπονητή έγιναν οι καλύτερες δυνατές επιλογές.

Από την πλευρά τους οι νεοαποκτηθέντες, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

ΠΑΟΛΟ ΣΟΟΥΖΑ: «Τόσο εγώ όσο και ο Παναθηναϊκός θέλουμε νίκες και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το πιο σημαντικό είναι να πάει καλά η ομάδα στο Champions League και πιστεύω ότι με συλλογική δουλιά μπορούμε να το πετύχουμε. Προτίμησα τον Παναθηναϊκό γιατί με ενέπνευσε η εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπό μου ο πρόεδρος αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για ιστορικό σύλλογο που θέλει επιτυχίες, όπως άλλωστε κι εγώ».

ΒΛΑΟΒΙΤΣ: «Μ' ενδιαφέρει να μιλήσω στο γήπεδο. Το γεγονός ότι πέρσι έπαιξα ελάχιστα στη Βαλένθια με έχει κάνει πιο διψασμένο και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι να πετυχαίνω γκολ».

ΣΑΡΙΤΣ: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα σε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό σύλλογο. Πριν υπογράψω, πήρα πολλές πληροφορίες από τον Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος μου είπε πολύ καλά λόγια, τα οποία διαπίστωσα στις δύο μέρες που βρίσκομαι εδώ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προετοιμαστώ καλά. Ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω σκληρά και βασικός μου στόχος είναι να δεθώ με την ομάδα, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΣ: «Θέλω να καθιερωθώ στην ομάδα. Οι βάσεις ήδη έχουν μπει στον Παναθηναϊκό και η προσθήκη ορισμένων παικτών θα βελτιώσει πολύ την εικόνα του, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις μιας δύσκολης χρονιάς. Πιστεύω ότι εμείς θα γελάσουμε στο τέλος».

Χτες εν τω μεταξύ έγινε συνάντηση με το Λυμπερόπουλο. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ανέφερε πως μίλησαν επί της ουσίας (σ.σ. οικονομικό) και δήλωσε αισιόδοξος. Οι δύο πλευρές θα τα ξαναπούν την Παρασκευή. Επίσης προαναγγέλθηκε ακόμα μια μεταγραφή «παίχτη εργαλείου», η οποία μάλλον θα 'χει ολοκληρωθεί εντός της βδομάδας.

«Ερυθρόλευκες» αφίξεις

Στην Ελλάδα σήμερα οι Αλβες, Ζέτερμπεργκ

Μετά τον Παναθηναϊκό τη σκυτάλη για υποδοχές παίρνει σήμερα ο Ολυμπιακός, καθώς αναμένεται να έρθουν τα δυο νέα μεταγραφικά του αποκτήματα, Γκαμπριέλ Αλβες και Παρ Ζέτερμπεργκ. Οι δύο αλλοδαποί νέοι άσοι των «ερυθρολεύκων» φτάνουν στην Αθήνα για να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς την επόμενη βδομάδα αρχίζει η προετοιμασία του Ολυμπιακού. Πρώτος αναμένεται να φτάσει ο Ουρουγουανός διεθνής φορ, στις 13.30, στο ανατολικό αεροδρόμιο με πτήση από το Μοντεβίδεο μέσω Μιλάνου. Θα τον συνοδεύουν ο μάνατζέρ του και ο Χούλιο Λοσάντα που ήταν παρόντες και στις διαπραγματεύσεις της περασμένης βδομάδας. Ο Ουρουγουανός παίκτης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «ΕΛ ΠΑΪΣ» διευκρίνισε ότι μπορεί να μη γνωρίζει πολλά για την ιστορία του Ολυμπιακού, ξέρει όμως ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. «Είναι μεγάλος σύλλογος που κατακτά εδώ και τέσσερα χρόνια το πρωτάθλημα και εκεί παίζουν δύο σπουδαίοι Βραζιλιάνοι: Ο Ζε Ελίας και ο Ζιοβάνι. Με αυτόν μάλιστα θα μπορώ να μιλώ άνετα αφού έπαιξε στην Μπαρτσελόνα και γνωρίζει τη γλώσσα. Με τον προπονητή μίλησα όταν ήταν εδώ και μου διευκρίνισε πώς θα ήθελε να παίζω αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή μου. Μου εξήγησε πως ήθελε έναν κεντρικό επιθετικό, ένα "9 καθαρό", όχι από τα πλάγια αλλά ως πίβοτ. Αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό καθώς ξέρω τι θέλει από μένα και πλέον πηγαίνω σε αυτή την ομάδα πιο ήρεμος» τόνισε ο Αλβες.

Λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά στο δυτικό αεροδρόμιο, θα αφιχθεί από τη Σουηδία και μέσω Κοπεγχάγης, ο Παρ Ζέτερμπεργκ. Ο Σουηδός μπαλαντέρ θα είναι στην Αθήνα στις 16.55. Και οι δυο παίκτες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία θα υπογράψουν τα συμβόλαιά τους, ο Αλβες τετραετές, ο Ζέτερμπεργκ τριετές. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη θα πάει στην Ιταλία ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος για να τιμηθεί ως ο κορυφαίος νέος τερματοφύλακας της Ευρώπης με το βραβείο «Saracinesca d'oro» (υπό την αιγίδα του παλιού Ιταλού γκολκίπερ Στέφανο Τακόνι). Ο Ελευθερόπουλος θα επιστρέψει το Σάββατο.

Και με τη... βούλα

Ζαγοράκης, Νάβας, Ρουίς στην ΑΕΚ

Σ' αντίθεση με τις προηγούμενες προαναγγελθείσες μετεγγραφές ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε ότι ο διεθνής υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Ο Καβαλιώτης στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι είναι «απόλυτα ευχαριστημένος» και πρόσθεσε: «Η νέα μου ομάδα έχει ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια να εμφανιστεί πολύ καλύτερη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Είμαι χαρούμενος που θα συμμετάσχω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια για κάτι καλύτερο. Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια και υποσχέσεις. Ολα θα κριθούν εντός αγωνιστικού χώρου και είναι καλύτερο να μιλήσουμε όλοι εκεί. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ΑΕΚ, αλλά και το νέο μου προπονητή και εύχομαι να τους δικαιώσω για την επιλογή που έκαναν στο πρόσωπό μου. Στους φιλάθλους της νέας μου ομάδας το μόνο που θέλω να πω είναι ότι θα προσπαθήσω και εγώ μαζί με τους νέους μου συμπαίκτες να ικανοποιήσω τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν για την ΑΕΚ της νέας περιόδου».

Σήμερα οι κυπελλούχοι θα παρουσιάσουν επισήμως τα τρία από τα τέσσερα μεταγραφικά αποκτήματά τους από τη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για τους Φερνάνδο Νάβας, Εμανουέλ Ρουίς και Εμιλιάνο Ρέι, που ήρθαν στη χώρα μας την Κυριακή. Χτες οι πρώην παίκτες της Μπόκα Τζούνιορς πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις. Ο Λουίς Κάλβο αναμένεται να έρθει με μια μικρή καθυστέρηση λόγω υποχρεώσεων με την Μπάνφιλντ, αλλά θα είναι παρών στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας στις 10 Ιούλη.

Στο μεταξύ, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΑΕΚ ο Βασίλης Τσάρτας. Ο παίχτης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Πέτρος Στάθης, είχαν χθες συνάντηση, όμως όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πολύ δύσκολα τ' αποτέλεσμα θα ήταν θετικό για τους «κιτρινόμαυρους».

«Ναι και όχι»

Μέτρια για τον Ολυμπιακό και ιδιαίτερα δύσκολη για τον Ηρακλή ήταν η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Σούπερ Καπ (πρώην Κύπελλο πρωταθλητριών) στο βόλεϊ ανδρών, που έγινε στο Λουξεμβούργο. Οι "ερυθρόλευκοι" κληρώθηκαν στον Δ' Ομιλο με αντιπάλους την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σίσλεϊ Τρεβίζο, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Βρέβοκ Νιουβέιγκεν και την γαλλική Τουρ, ενώ ο "γηραιός" τοποθετήθηκε στον Α' Ομιλο, όπου θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Τουρκίας Αντζελίκ της Κωνσταντινούπολης, την φιναλίστ του γερμανικού πρωταθλήματος Μπερλίν και την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ρόμα. Στις γυναίκες, ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον Γ' Ομιλο με αντιπάλους την ισπανική Ουνιβερσιτάντ Γκρανάδα, την τουρκική Εζαζίμπασι και την γερμανική Μίνστερ, ενώ ο Φιλαθλητικός θα αγωνιστεί στον Δ' Ομιλο "κόντρα" στην γαλλική ομάδα των Καννών, την ιταλική Ρέτζιο Καλάμπρια και την πολωνική Νάφτα Πίλα. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, θα προκριθούν στην ημιτελική φάση, όπου θα δώσουν δύο συναντήσεις (εντός και εκτός έδρας), που προβλέπεται να διεξαχθούν 14 και 21 Φεβρουαρίου 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ