ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επιτακτική η ανάγκη ταξικών αγώνων

Ξεκινά αύριο το 29ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Νοέμβρη, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης των τραπεζιτών, που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Την ίδια στιγμή η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) - καλλιεργεί τη λογική του κοινωνικοεταιρισμού, προβάλλει θέσεις που στρώνουν το έδαφος στην αντεργατική επίθεση.

Σε αυτές τις συνθήκες το «Αγωνιστικό Μέτωπο» Τραπεζοϋπαλλήλων, στη διακήρυξή του για το Συνέδριο, καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο περιθώριο και να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα με το ΠΑΜΕ.

Τονίζει ότι η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ στήριξε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και είναι αυτή που προωθεί το δήθεν «κοινωνικό ρόλο» των τραπεζιτών, συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού με θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού». Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «μαζί με τον μπαμπούλα των ελλειμμάτων καλλιεργεί προσδοκίες, ελπίδες στους εργαζόμενους», προκειμένου να κρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του. Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου «και πρέπει τα αιτήματά μας να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Να συσπειρώνουν δυνάμεις με βάση το διεκδικητικό μας πλαίσιο».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ξεκίνησε μέσα σε κλίμα εργατικής αισιοδοξίας

Κόντρα σε διάφορα εμπόδια, εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι συζητούν από χτες στη Λίμα του Περού πώς θα δυναμώσουν οι αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών αναγκών

Η ΠΣΟ πρωτοστατεί για να δυναμώσουν οι συντονισμένοι εργατικοί αγώνες (φωτ. από κινητοποιήσεις την 1/4/2009 «Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στην Εκμετάλλευση»)
Η ΠΣΟ πρωτοστατεί για να δυναμώσουν οι συντονισμένοι εργατικοί αγώνες (φωτ. από κινητοποιήσεις την 1/4/2009 «Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στην Εκμετάλλευση»)
(Της απεσταλμένης μας, Ελένη ΜΑΪΛΗ).--

Σε πανηγυρικό κλίμα και με τη συμμετοχή να ξεπερνάει τις προσδοκίες έγινε χτες το απόγευμα στη Λίμα του Περού η έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Εργαζόμενης Νεολαίας που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Περού (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ από την έναρξη στο αυριανό φύλλο). Η ανάγκη για διεθνή συντονισμό των εργαζομένων με αποφασιστική παρέμβαση για την οργάνωση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, αποτυπώθηκε στην πλατιά ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα της ΠΣΟ, κόντρα στις δυσκολίες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τη Συνδιάσκεψη θα παρακολουθήσουν 250 νεαροί συνδικαλιστές που εκπροσωπούν 50 Οργανώσεις από 23 περίπου χώρες, από όλες τις ηπείρους.

Στέλνοντας μήνυμα πάλης κόντρα στα εμπόδια που η πλουτοκρατία επιχειρεί να ορθώσει στη λαϊκή αντίσταση, χτες το απόγευμα τοπική ώρα Περού, εργαζόμενοι από Βραζιλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κολομβία, Νεπάλ, Κύπρο, ΗΠΑ, Μεξικό, Σουδάν, Νότια Αφρική και δεκάδες άλλες χώρες, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ από την Ελλάδα, συναντήθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε στον ειδικό χώρο, στο κέντρο της Λίμας, όπου η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Περού (Central General de Trabajadores de Peru - CGTP) διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι σε 19 περίπου οργανώσεις δεν δόθηκε VISA και δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος παρά τις προθέσεις τους. Ενδεικτική σε αυτό είναι η περίπτωση της αντιπροσωπείας από το Νεπάλ, που έπρεπε να βγάλει VISA από την Ινδία και έπειτα από το Περού, αλλά παρά τα εμπόδια έφτασε στη Λίμα για τη Συνδιάσκεψη. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία έφτασε την πρώτη μέρα από την Ονδούρα ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει το αυταρχικό καθεστώς και μοιράστηκε την πείρα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα του, οι οποίες χτυπήθηκαν από το καθεστώς.

Τη σημασία της Συνδιάσκεψης υπογράμμισε με δήλωσή του στον «Ρ» ο Γκουστάβο Μινάγια, υπεύθυνος του Τμήματος Νεολαίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Περού: «Τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά σε όλο τον κόσμο είναι κοινά, όπως η ανασφάλεια στην εργασία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ανεργία, οι απολύσεις, η κακή μεταχείριση των μεταναστών. Ολα αυτά μάς οδήγησαν, την ΠΣΟ και την ΓΣΕ Περού, να καλέσουμε σε αυτήν την πρώτη Συνδιάσκεψη για να αναλύσουμε αυτά τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις, να διαμορφώσουμε αιτήματα πάλης. Επιπλέον, αυτή η Συνδιάσκεψη μας επιτρέπει μια δόμηση των δυνάμεων ξεκινώντας από κάθε οργάνωση για να περάσουμε σε κοινές δραστηριότητες των νέων εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σήμερα, πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στη δράση και το συντονισμό των εργαζομένων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.


ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Θέλουν έξω απ' τα πλοία τους ναυτεργάτες με δικαιώματα

Επέκταση της «μαύρης εργασίας» και απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές ζήτησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Επίθεση εφ' όλης της ύλης σε βάρος των ναυτεργατών, για την υπεράσπιση της εφοπλιστικής κερδοφορίας, προανήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ενώ εκτόξευσε και την απειλή για αλλαγή σημαίας και στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΑ ανακοίνωσε την ισχυροποίηση της Ενωσης με τη συμμετοχή πλέον σε αυτήν όχι μόνο ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά και επιχειρήσεων της κατηγορίας σκαφών αναψυχής (γιότινγκ), ημερόπλοιων, πορθμείων, επιβατηγών τουριστικών και φορτηγών πλοίων RO/RO τα οποία εκτελούν εσωτερικές γραμμές. Ηδη οι σχετικές ενέργειες έχουν γίνει όπως και η αλλαγή του καταστατικού της Ενωσης. Πρόκειται δηλαδή για τη συγκρότηση «μαύρου» μπλοκ των εφοπλιστών προδιαγράφοντας την ένταση και την έκταση της επίθεσης.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους της «νέας» Ενωσης είναι οι εξής: «Εχουμε επιλέξει - ανέφερε ο Απ. Βεντούρης - να επικεντρωθούμε στην πλήρη εναρμόνιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 3577/92». Με άλλα λόγια, την πλήρη απελευθέρωση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, ώστε οι εταιρείες να κανονίζουν πότε και πού θα δρομολογούν τα πλοία τους, τις τιμές των ναύλων, με πόσους ναυτεργάτες και το είδος των εργασιακών σχέσεων. Ξεκαθάρισε ότι επιδίωξή τους είναι το 30% - 35% του συνολικού αριθμού του πληρώματος να είναι ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, τους οποίους χαρακτήρισε προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιποι των ειδικοτήτων γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι, κλπ.) ανέφερε ότι δεν είναι ναυτικοί. Προς επίρρωση ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει «σε όλες τις σημαίες του κόσμου».

Ως παράδειγμα για τις εφοπλιστικές επιδιώξεις αναφέρθηκαν τα πλοία του ομίλου «Grimaldi», που είναι δρομολογημένα στη γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας, όπου κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Ο Βεντούρης αναφέρθηκε και στο ΝΑΤ σημειώνοντας: «Το ΝΑΤ είναι πτωχευμένο, συντηρείται από το κράτος όπως συντηρούνται και άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Αρα καλύτερα να ενταχθούν όλοι οι προβληματικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί κάτω από έναν φορέα», ο οποίος θα υπαχθεί στο υπουργείο Εργασίας. Επανέφερε την αξίωση των εφοπλιστών να απαλλαχθούν από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όπως έχουν απαλλαγεί οι εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

NEWPHARM: Σε 3ωρη στάση εργασίας μετά από απόφαση του Σωματείου Βοηθών Φαρμακείων, Φαρμακοϋπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην φαρμακαποθήκη «ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΙ.ΠΕ», συσκευασίας και εμπορίας φαρμάκων της «NEWRHARM» στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση κατάργηση των καμερών παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει η εργοδοσία στους χώρους εργασίας.

ΨΝΑ: Με επίσχεση εργασίας από προχτές και με συγκεντρώσεις, χτες στην πύλη του Ψυχιατριακού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), σήμερα στο υπουργείο Υγείας, οι γιατροί του ψυχιατρείου διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες τεσσάρων μηνών καθώς και την αναπροσαρμογή τους απ' την αρχή του έτους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Επίσχεση εργασίας ξεκινούν τη Δευτέρα και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας απαιτώντας την καταβολή των εφημεριών που τους οφείλονται από τον Ιούλη μέχρι σήμερα.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Γενική συνέλευση πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όρ. πλατεία Κοτζιά), στις 10 π.μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Πενταμελή ομάδα εργασίας για την τακτοποίηση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων συγκρότησαν, με κοινή απόφαση, τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Τα χρέη των νοσοκομείων αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ και είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότητησης απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετάθεσή τους στα ασφαλιστικά ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ