ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υπό «σκέψη» η κατοχική στρατηγική

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ετοιμος» να αποφασίσει δήλωσε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σχετικά με την εξέλιξη της κατοχικής στρατηγικής των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του εντός ολίγων εβδομάδων. Υποστήριξε ότι δεν έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει στην ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, λέγοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση σε ένα σχέδιο οριστικής - τελικής λύσης, που φυσικά θα προϋποθέτει νίκη για τους ιμπεριαλιστές.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, σχεδιάζεται σύνοδος στις 2 και 3 Δεκέμβρη με θέμα την αύξηση του αριθμού των κατοχικών στρατευμάτων και αναμένεται έως τότε να έχουν οριστικοποιηθεί και οι προθέσεις Ομπάμα. Η Γερμανία, ωστόσο, έσπευσε να ανακοινώσει την παραμονή των στρατευμάτων κατοχής που διατηρεί στο Αφγανιστάν για ακόμα ένα χρόνο.

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μία μέρα πριν τον επίσημο διορισμό του επανεκλεγέντος προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δίνεται μία «μεγάλη ευκαιρία», ώστε «ο πρόεδρος Καρζάι και η κυβέρνησή του να συνάψουν ένα συμβόλαιο με τον αφγανικό λαό», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι «ένας στρατευμένος εταίρος της κυβέρνησης και του αφγανικού λαού».

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να εντείνονται και να προκαλούν οργή οι επιπτώσεις της διάχυσης του πολέμου του Αφγανιστάν στο γειτονικό Πακιστάν, όπου ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθεί να κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον «ανταρτών των Ταλιμπάν». Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες στην επαρχία Χανγκού, των βορειοδυτικών συνόρων, του Πακιστάν, με κατοίκους της περιοχής να καταγγέλλουν τον κυβερνητικό στρατό για χτύπημα σε σπίτι αμάχων, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά...

Ο στρατός από την πλευρά του δηλώνει ότι «διεξάγεται έρευνα», ενώ ανακοίνωσε το θάνατο ακόμα 11 «Ταλιμπάν».

Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων προκάλεσε δεύτερο κύμα προσφύγων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 268.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν πιο αποφασιστικό «χτύπημα των ανταρτών».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Οικονομία, εμπόριο και πυρηνικά συζητά ο Ομπάμα

Διαδήλωση χιλιάδων Νοτιοκορεατών για την επίσκεψη Ομπάμα
Διαδήλωση χιλιάδων Νοτιοκορεατών για την επίσκεψη Ομπάμα
ΣΕΟΥΛ.-- Η αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας, η προώθηση της διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» και η ατζέντα των συνομιλιών ενόψει της επόμενης συνόδου του «G-20» στη Σεούλ, το 2010, θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα των συζητήσεων, που έχει από χτες στη Νότια Κορέα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ανέμεναν ισχυρές αμερικανικές πιέσεις με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμα της νοτιοκορεατικής αγοράς σε αμερικανικά αγροτικά, αλλά και βιομηχανικά προϊόντα (κυρίως τα αυτοκίνητα), καθώς μέλη του Κογκρέσου αντιστέκονται στις προσπάθειες ψήφισης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ν.Κορέας, θεωρώντας ότι δεν προσφέρει αρκετά οφέλη για τους Αμερικανούς καπιταλιστές.

Πάντως, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πολίτες έσπευσαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και στην παρουσία του Προέδρου Ομπάμα στη χώρα τους.

Προηγούμενος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του Ομπάμα ήταν η Κίνα, όπου ολοκλήρωσε νωρίτερα χτες τις εκεί επαφές του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ουέν Τζιαμπάο. Κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο Ομπάμα άσκησε πιέσεις για αλλαγή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κίνας, ζητώντας την ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν σε σχέση με το δολάριο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο οικονομιών, δήλωσε ότι η «αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω».

ΗΠΑ
Ρεκόρ αυτοκτονιών στο στρατό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρομακτικό αποδεικνύεται το κόστος των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τους Αμερικανούς στρατιώτες που σημειωτέον είναι επαγγελματίες, όσον αφορά την υγεία τους αλλά κυρίως την ψυχική τους υγεία.

Τους 140 έφτασε ο αριθμός των εν ενεργεία στρατιωτιών που έχουν αυτοκτονήσει από την αρχή του έτους και αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2009, ανακοίνωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του στρατού των ΗΠΑ, ο στρατηγός Πίτερ Κιαρέλι. Ο Κιαρέλι πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNN, ότι εκτός των 140 εν ενεργεία επίσης 71 έφεδροι και μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αυτοκτονήσει ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μελών του αμερικανικού στρατού σε 211 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών ήταν 197 για ολόκληρο το 2008, δηλαδή 140 αυτοκτονίες εν ενεργεία στρατιωτών και 57 μελών της Εθνοφουράς και εφέδρων.

«Από τις 140 περιπτώσεις αυτοκτονίας, το ένα τρίτο δεν έχει σημειωθεί σε πολεμική ζώνη... Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος του έτους ο αριθμός των αυτοκτονιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του προηγούμενου έτους» δήλωσε ο στρατηγός Κιαρέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου καταλήγοντας ότι εκτός των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των στρατιωτών που κάνουν κατάχρηση ψυχοτρόπων φαρμάκων και ναρκωτικών εξαιτίας της κατάθλιψης και του συνδρόμου μετατραυματικού στρες.

Το ζήτημα των αυτοκτονιών στο αμερικανικό στρατό και κυρίως το ζήτημα της ψυχικής υγείας των στρατιωτών βρέθηκαν στο προσκήνιο μετά το μακελειό στο Φορτ Χουντ από ψυχίατρο του στρατού. Παρ' όλα αυτά, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, κορυφαίο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Αμερικάνικος στρατός ασφαλώς έχει καταπονηθεί από την διεξαγωγή των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά δεν κινδυνεύει να αποδιαρθρωθεί.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διαμεσολαβήσεις, εξοπλισμούς και επενδύσεις «προωθεί» ο Σαρκοζί

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.--

Στο εμιράτο του Κατάρ βρέθηκε, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος συνεχίζοντας την επίσκεψή του σε, ενεργειακά πλούσιες και γεωστρατηγικά πολύτιμες, μοναρχίες του Κόλπου. Ο Νικολά Σαρκοζί έφτασε στην Ντόχα από τη Σ. Αραβία, την οποία επισκέφτηκε για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Στην ατζέντα των συνομιλιών του κυριαρχεί το τέλμα στην ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, η αναθέρμανση των ισραηλινο-συριακών έμμεσων συμφωνιών και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Φτάνοντας στο Ριάντ, ο Σαρκοζί εξέφρασε την προθυμία του να «διαμεσολαβήσει για επανέναρξη όλων των συνομιλιών με κάθε τρόπο», γιατί «όσο δεν υπάρχει πρόοδος, τόσο το κενό εκμεταλλεύονται οι εξτρεμιστές». Αφού εξήρε την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Συρίας - Σ. Αραβίας, ο Γάλλος Πρόεδρος ενημέρωσε, κατά την τρίωρη συνάντησή τους, τον Σαουδάραβα βασιλιά για τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου καθώς και τις εκτενείς τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Ο Σαρκοζί δεν παρέλειψε να συζητήσει και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Σ. Αραβία, διαπραγματευόμενος, εκ μέρους του γαλλικού κεφαλαίου, την πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων και φρεγατών, αλλά και τρένων μεγάλης ταχύτητας. Ανάλογες «συζητήσεις» αναμένεται να έχει και στο Κατάρ. Αν μη τι άλλο, είναι προφανές ότι το γαλλικό κεφάλαιο επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου και επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο του.

ΙΡΑΚ
Βέτο Χασεμί «παγώνει» τις «εκλογικές» προετοιμασίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Βέτο άσκησε στο νέο εκλογικό νόμο ο σουνίτης αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ αλ Χασεμί ζητώντας από το Κοινοβούλιο να επανεξετάσει το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου προκειμένου να ληφθεί μνεία έτσι ώστε οι, εκτός χώρας, Ιρακινοί να μπορούν, με την ψήφο τους, ν' αποφασίσουν για περισσότερες έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Ο Χασεμί υποστήριξε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ιρακινών είναι, από το 2003 και μετά, πολύ μεγαλύτερος και κατά συνέπεια πρέπει να έχει «τρόπο έκφρασης» στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας του.

Το βέτο Χασεμί έρχεται να προστεθεί στην κουρδική απειλή, πριν από ένα 24ωρο, να μποϊκοτάρει ο κουρδικός πληθυσμός τις εκλογές αν δεν υιοθετηθεί στον εκλογικό νόμο πρόβλεψη για αύξηση των βουλευτικών εδρών από 275 σε 323, προκειμένου να αυξηθεί η κουρδική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αν και η κουρδική πλευρά δεν έχει καταλήξει στη θέση της, ήδη η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις προετοιμασίες για τις εκλογές, καθώς η νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο μπορεί να διαρκέσει πολύ.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να χρειαστεί, όπως υπογραμμίζεται, ν' αναβληθούν οι εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν μεταξύ 18 - 23 Γενάρη. Εντονα αντέδρασε στο βέτο Χασεμί ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι κατηγορώντας τον ότι «δεν έλαβε υπόψη του τα εθνικά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ