Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Οικονομία, εμπόριο και πυρηνικά συζητά ο Ομπάμα

Διαδήλωση χιλιάδων Νοτιοκορεατών για την επίσκεψη Ομπάμα
Διαδήλωση χιλιάδων Νοτιοκορεατών για την επίσκεψη Ομπάμα
ΣΕΟΥΛ.-- Η αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας, η προώθηση της διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» και η ατζέντα των συνομιλιών ενόψει της επόμενης συνόδου του «G-20» στη Σεούλ, το 2010, θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα των συζητήσεων, που έχει από χτες στη Νότια Κορέα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ανέμεναν ισχυρές αμερικανικές πιέσεις με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμα της νοτιοκορεατικής αγοράς σε αμερικανικά αγροτικά, αλλά και βιομηχανικά προϊόντα (κυρίως τα αυτοκίνητα), καθώς μέλη του Κογκρέσου αντιστέκονται στις προσπάθειες ψήφισης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ν.Κορέας, θεωρώντας ότι δεν προσφέρει αρκετά οφέλη για τους Αμερικανούς καπιταλιστές.

Πάντως, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πολίτες έσπευσαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και στην παρουσία του Προέδρου Ομπάμα στη χώρα τους.

Προηγούμενος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του Ομπάμα ήταν η Κίνα, όπου ολοκλήρωσε νωρίτερα χτες τις εκεί επαφές του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ουέν Τζιαμπάο. Κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο Ομπάμα άσκησε πιέσεις για αλλαγή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κίνας, ζητώντας την ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν σε σχέση με το δολάριο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο οικονομιών, δήλωσε ότι η «αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ