ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Δυναμικές παρεμβάσεις διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας την Παιδεία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σήμερα είναι το αγωνιστικό ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχα, τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 2 το μεσημέρι, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για τη διεκδίκηση της Παιδείας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ανάμεσα στο πλαίσιο αιτημάτων των κινητοποιήσεων, περιλαμβάνονται αιτήματα για: Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς τώρα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης (stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακόμα αιτήματα για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στα σχολεία κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντείνεται η ταξική διαφοροποίηση στην εκπαίδευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προτάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κάλεσμα στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα να αντιτάξουν το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης απέναντι στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που διαφαίνονται στην εκπαίδευση μέσα και από τις Προτάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απευθύνει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος άνθρωπος δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τις προτάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), του οργάνου του κοινωνικού εταιρισμού που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ και στο οποίο συμμετείχαν αρμονικά ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι προτάσεις του ΣΠΔΕ, καθώς και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αποτελούν ένα σύνολο αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που κατακερματίζουν τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας έχει απομείνει, εντείνουν την ταξική διαφοροποίηση, βαθαίνουν την εμπλοκή των επιχειρήσεων στο σχολείο.

Οδηγούν σε σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι υποβαθμισμένα, εξαρτώμενα από τα οικονομικά του κάθε δήμου, τη δυνατότητα των γονιών να πληρώνουν το κόστος της εκπαίδευσης και από τη "χορηγία" των επιχειρήσεων με το αζημίωτο. Βαθαίνουν το χάσμα ανάμεσα στη μόρφωση που θα έχουν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών και αυτά των λαϊκών οικογενειών. Αλλο πρόγραμμα θα έχουν τα σχολεία στις λαϊκές συνοικίες, άλλο στις μεσοαστικές, άλλο στις αστικές.

Διατηρούν το Λύκειο έξω από την υποχρεωτική εκπαίδευση και ενισχύουν το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο (Γενική - Τεχνική Εκπαίδευση), αναγκάζοντας ακόμα περισσότερα παιδιά, που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, να παραδοθούν από αυτήν την τρυφερή ηλικία στην εκμετάλλευση των επιχειρήσεων με όχημα τη μαθητεία. Οι προτάσεις για το εξεταστικό σύστημα δείχνουν ότι για την αστική τάξη το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των φροντιστηρίων αλλά το ότι μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει παραιτηθεί ακόμα από την προσδοκία να αποκτήσουν ουσιαστική μόρφωση τα παιδιά τους.

Με την αποσπασματικότητα, την ασυναρτησία και την απροσχημάτιστη καπιταλιστική προπαγάνδα των σχολικών βιβλίων και προγραμμάτων θέλουν να ελέγξουν ακόμα περισσότερο τη σκέψη των νέων. Να διαμορφώνουν τη συνείδηση του υποταγμένου "ευρωπαίου πολίτη".

Τα παραπάνω εναρμονίζονται με τις εξαγγελίες για το "νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών" που διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους για τη συμμόρφωση του εκπαιδευτικού στο ρόλο που απαιτεί το σχολείο Α.Ε.

Απέναντι σ' αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία πρέπει να αντιτάξουν τώρα το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης. Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Σε μια εποχή που ο πλούτος και τα υλικά μέσα αφθονούν, προβάλλει κραυγαλέα η ανάγκη για δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο και ως συνέχειά του, διέξοδος στις ενιαίες επαγγελματικές σχολές ή στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Διέξοδος για τη λαϊκή οικογένεια δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της αστικής πολιτικής και των επιτελείων της, αλλά στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για να οργανωθεί η κοινωνία με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες».

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων

Νέα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων καθόρισε η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» στη χτεσινή συνεδρίασή της.

Ετσι, ενώ μέχρι τώρα για να κλείσει ένα τμήμα ή μία τάξη έπρεπε να ασθενεί και να απουσιάζει το 1/4 των μαθητών τους τμήματος ή της τάξης (ανεξάρτητα από το αν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης»), τώρα για να κλείσει το τμήμα ή η τάξη πρέπει να παρουσιάζονται απουσίες με περιστατικά γριπώδους συνδρομής στο 1/3 των μαθητών.

Επίσης, ένα σχολείο θα κλείνει όταν είναι κλειστό το 1/3 των τμημάτων του. Επιπλέον, όταν είναι κλειστό το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε ο νομάρχης θα μπορεί να αποφασίζει να κλείσουν όλα τα σχολεία του νομού.

Χτες, δεκάδες τμήματα και τάξεις σχολείων έκλεισαν σε 21 νομούς της χώρας λόγω της «νέας γρίπης», με τα περισσότερα από αυτά να απαριθμούνται στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, με απόφαση της επιτροπής, τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza», που χορηγούνται για τα συμπτώματα της «νέας γρίπης» θα χορηγούνται και πάλι από τα φαρμακεία (μέχρι τώρα χορηγούνταν μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία), ενώ συνεχίζεται στον ίδιο - μάλλον υποτονικό - ρυθμό ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και ατόμων υψηλού κινδύνου στα 161 εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την τρίτη - προχτές - ημέρα του εμβολιασμού χορηγήθηκαν 2.222 εμβόλια. Συνολικά από τη Δευτέρα, σε κρατικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί 6.298 άτομα.

Ο ΠΟΥ για το εμβόλιο

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διέψευσε χτες ότι το εμβόλιο κατά της πανδημίας της «νέας γρίπης» ευθύνεται για τους περίπου 30 θανάτους ανθρώπων που απεβίωσαν λίγο αφότου εμβολιάστηκαν κατά του ιού Η1Ν1. Η Μαρί Πολ Κίνι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την έρευνα εμβολίων, σημείωσε εντούτοις πως οι έρευνες συνεχίζονται επιμένοντας πως το εμβόλιο κατά της «νέας γρίπης» «είναι τόσο ασφαλές όσο και αυτό της εποχικής». Είπε πως σε περίπου 10.000 εμβολιασμούς αναφέρεται μέχρι στιγμής μόνο μία περίπτωση σοβαρής παρενέργειας και ότι στις εκατό περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών μόνο πέντε είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Καταγγελίες για κρούσματα αυταρχισμού στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Συνέλευση για την περαιτέρω πορεία του αγώνα των μαθητών συγκαλεί την Κυριακή 29 Νοέμβρη το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, (ΣΑΣΛ), στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στο μεταξύ, οι μαθητές του νομού έχουν ορίσει το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τις 25 Νοέμβρη, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΑΣΛ καταγγέλλει ότι στο 15ο Γυμνάσιο Λάρισας, στις 17 Νοέμβρη, δηλαδή στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έγινε μάθημα, με το πρόσχημα ότι είχαν χαθεί ώρες από τις καταλήψεις. «Σαν τιμωρία που αγωνίστηκαν - επισημαίνει - βάζουν τους μαθητές να κάνουν μάθημα συγκεκριμένα στις 17 Νοέμβρη, για τις ώρες που χάθηκαν. Οταν δεν υπάρχουν καθηγητές και βιβλία, όταν πλημμυρίζουν τα σχολεία με τη πρώτη δυνατή βροχή και δε γίνεται μάθημα, τότε δε χάνονται ώρες; Τι έχουν να μας πουν γι' αυτά οι αρμόδιοι που προωθούν την μοιρολατρία και την υποταγή;».

Παράλληλα, το ΣΑΣΛ καταγγέλλει ότι στις 17 Νοέμβρη, ορισμένοι διευθυντές και καθηγητές απαγόρευσαν σε εκλεγμένους να μιλήσουν σε σχολεία στη γιορτή για το Πολυτεχνείο, αν και είχαν πάρει σχετική απόφαση τα μαθητικά τους συμβούλια.

  • Ανάρμοστη εκμετάλλευση της επετείου του Πολυτεχνείου ως αφορμή για αντικομμουνιστική προπαγάνδα, καταγγέλλουν και μαθητές του 5ου ΓΕΛ Πετρούπολης. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι στη σχολική γιορτή για την επέτειο, έγινε αναφορά σε σύγχρονα ανελεύθερα καθεστώτα ανάμεσα σε διάφορες χώρες αναφέρθηκε ως τέτοιο καθεστώς και η Κούβα!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ