ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων μέχρι τέλους

Φόβοι για τις συνέπειες των αναταράξεων, αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή

Κορυφώνεται ο πόλεμος εντυπώσεων μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα «να τα δίνουν όλα» προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων τους στις κάλπες της Κυριακής.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στον αριθμό των μελών της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην ανάδειξη του νέου προέδρου, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να κρίνει την έκβαση της μάχης. Η πόλωση στη βάση των εσωκομματικών αντιθέσεων, που προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά, αποτελεί κοινό «εργαλείο» ψηφοθηρίας των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για την ηγεσία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «υπόγεια» χτυπήματα της τελευταίας στιγμής. Το κλίμα «διχασμού» στη βάση έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη «συνοχή της παράταξης» την επόμενη μέρα της εκλογής, καθώς ορισμένα στελέχη εμφανίζονται να υιοθετούν σενάρια «ντε φάκτο» διάσπασης του κόμματος.

Το πιθανότερο σενάριο, ο νέος αρχηγός να μην εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ήδη προκαλεί δέος για το κλίμα άγριας πόλωσης που θα επικρατήσει, με απρόβλεπτες συνέπειες. «Απ' ό,τι φαίνεται είναι πιθανή η δεύτερη εκλογή, η επαναληπτική εκλογή», δήλωσε (στην ΕΡΑ) ο Λ. Ζαγορίτης, προτρέποντας να «διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι όσο γίνεται». Παράλληλα, ο γραμματέας της ΚΕ παραδέχθηκε ότι η διαμάχη για την ηγεσία είναι «μάχη προσώπων και μάχη θέσεων».

Οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί, μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφα, εξέφρασαν τη συμφωνία τους για τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους νεοδημοκράτες να συμμετέχουν στην εκλογή. Μιλώντας αργότερα στην Παλλήνη η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε ως εγγυητής της «μεγάλης και ισχυρής ΝΔ» σε αντίθεση με τον αντίπαλό της που - όπως ισχυρίστηκε - εγγυάται μια περιχαρακωμένη ΝΔ και οι ιδέες του οποίου, όπως είπε, «μυρίζουν ναφθαλίνη». Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς, μιλώντας σε ΔΑΠίτες στο ΤΕΦΑΑ, επανέλαβε το σύνθημα «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω», καθώς και το προσφιλές του ευφυολόγημα ότι η βάση νίκησε τους μηχανισμούς.

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσαν χτες η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο βουλευτής Γ. Πλακιωτάκης και ο ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος. Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδος Λοΐζος Λοΐζου. Από την άλλη, την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά στήριξε με δήλωσή του ο Ελληνας επίτροπος Στ. Δήμας, καθώς και ο βουλευτής Κ. Τασούλας, οι πρώην βουλευτές Π. Αδρακτάς και Δ. Σαμπαζιώτης, καθώς και η υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Λιάνα Γούτα.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Χαρτοπόλεμος προτάσεων για τα οργανωτικά

Ξεκινάει την Παρασκευή η πανελλαδική συνδιάσκεψη

Υστατη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας εισήγησης για την έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή, καταβάλλει η Γραμματεία του σχήματος. Οπως όλα δείχνουν θα πρόκειται για ένα κείμενο γενικό «το οποίο να περιγράφει την πολιτική κατάσταση και τη θέση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση καθώς και τις λύσεις που προωθεί», όπως δήλωσε χτες ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας στον ρ/σ «Κόκκινο». Αλλωστε, στο φλέγον ζήτημα της κατεύθυνσης της οργανωτικής ανασυγκρότησης η διαφωνία ανάμεσα στον ΣΥΝ και στις υπόλοιπες συνιστώσες παραμένει. Και ως προς αυτό, οι συμμετέχοντες στη Σύσκεψη απλά θα ενημερωθούν για τις προτάσεις κάθε πλευράς και θα εκφράσουν την άποψή τους, καθώς το Σώμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου και έγκρισης οποιασδήποτε πρότασης.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα κείμενα συνιστωσών και μη, με προτάσεις για την παραπέρα πορεία του σχήματος. Το ΔΗΚΚΙ κατέθεσε τη δική του, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, αλλά και ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος συζήτησης μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη, άρα θα έπρεπε να μετατεθεί χρονικά για αργότερα. Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσαν και οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μ. Γλέζου, η Μ. Φραγκιαδάκη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πραγματικός «χαρτοπόλεμος», καθώς κυκλοφορεί μια πληθώρα κειμένων που υπογράφονται από συνιστώσες, μία ή περισσότερες, από μέλη συνιστωσών, από ανένταχτους, απ' όλους αυτούς μαζί ή από διάφορες ομάδες μεταξύ αυτών.

Παρέμβαση έκανε και η Νεολαία του ΣΥΝ, ζητώντας να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γίνεται μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ισότιμους όρους συμμετοχής για τους ανένταχτους, αλλά όχι μετατροπή του σε κόμμα «με αυτοπρόσωπη εγγραφή μελών, με ενδιάμεσα όργανα αιρετά και ανακλητά που αποφασίζουν με πλειοψηφίες».

Συγκεντρώσεις - περιοδείες του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τετάρτη 25/11, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Μπραχαμίου (Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του Κόμματος.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., στην Ξυλοτεχνία Περιστερίου (Κωστή Παλαμά και Παρασκευοπούλου), οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας», με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 30/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης απέναντι στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η «δημοκρατία» της σκλαβιάς

Ενας ένας ξεμυτίζουν όλοι οι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πρώτοι και καλύτεροι τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Ενα εξ αυτών δήλωσε χτες στο ρ/σ «Κανάλι 1» σχετικά με την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ: «Οτιδήποτε εμποδίζει οποιονδήποτε διάλογο είναι εξαιρετικά κακό (...) το να παρεμποδίζεις τη δυνατότητα ανθρώπων να συνομιλούν είναι βαθιά αντιδημοκρατική πράξη». Απαντώντας, στη συνέχεια, στο ερώτημα αν πιστεύει ότι είναι ανοικτό και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: «Βεβαίως». Λίγο αργότερα ο ΛΑ.Ο.Σ. εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, στις οποίες αναφέρει: «Επιτέλους ας σοβαρευτούμε. Ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει κατά 10 χρόνια τις τελευταίες δεκαετίες. Μοιραίως θα δουλεύουμε παραπάνω αλλιώς θα τιναχθούν στον αέρα όλα τα ταμεία». Και στη δεύτερη: «Με τα "κρεσέντο" της αριστεράς δεν μπορούμε να βρούμε αποτελεσματική διέξοδο απ' την κρίση. Θα πρέπει να σταματήσουν οι "τσαμπουκάδες" και να υπάρξει, επιτέλους, μια εθνική πολιτική εξόδου απ' την οικονομική καχεξία».

Είναι λογικό μια δύναμη που θεωρεί επιβεβλημένη την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ένα απ' τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, στο όνομα της οποίας πίνει νερό, να αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας σαν «αντιδημοκρατικές» και «τσαμπουκά» τις κινητοποιήσεις όσων αρνούνται να υιοθετήσουν τη λογική «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Λογικό και επόμενο είναι επίσης να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο σφαγιασμός δικαιωμάτων τους προαπαιτείται για να ξεφύγουμε απ' την κρίση. Την οποία άλλοι προκάλεσαν, άλλοι καλούνται να πληρώσουν. Λογικό και το συμπέρασμα ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. προσκυνά το «έθνος» των πλουτοκρατών. Δικαίωμά του. Αλλά είναι πρόκληση να θυμάται τη δημοκρατία όταν πρόκειται για συμφέροντα των αφεντικών και να την παραποιεί, να τη συκοφαντεί και να την παραβλέπει όταν πρόκειται για το δίκιο των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, δημοκρατικό είναι για τον ΛΑ.Ο.Σ. η αναβίωση της σκλαβιάς, να κρατιέται δηλαδή ο οικοδόμος δέσμιος στη σκαλωσιά ως τα βαθιά γεράματα. Κατ' αντιστοιχία, είναι αντιδημοκρατικό το συνδικάτο αυτού του οικοδόμου να παλεύει για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να μην πεθαίνει ο εργάτης στο μεροκάματο, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη. Αυτή είναι η λογική της δημοκρατίας τους. Κι αυτή τη δημοκρατία τούς την επιστρέφουν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι και το ταξικό κίνημα.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ