ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καμιά ανακωχή στην πάλη με τον ιμπεριαλισμό

Καλεί το λαό να απορρίψει την πολιτική της κυβέρνησης και να παλέψει για την ακύρωση των επικίνδυνων σχεδίων της

Το πανό της ΕΕΔΥΕ σε παλιότερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα
Το πανό της ΕΕΔΥΕ σε παλιότερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα
Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει τις δηλώσεις και αποφάσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Δε χωράει καμιά ανοχή και καμία αναμονή. Η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού και στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, η ένταση του πολέμου στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν , στις ακτές της Σομαλίας και αλλού, των προκλήσεων στην Παλαιστίνη, των αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια, αλλά και η χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Τουρκία των συνόρων στο Αιγαίο απαιτούν άμεση απάντηση.

Για να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση πρέπει οι εργαζόμενοι μαζικά να απορρίψουν:

- Τις προκλητικές αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ για ενίσχυση της εκστρατευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

- Τη συνέχιση της συμμετοχής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωστρατού κατά των λαών.

- Τις κινήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτω από τη στενή εποπτεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και με ορίζοντα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

- Τις μεθοδεύσεις για "λύση" πακέτο στο Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λύση στα μέτρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

- Τη νέα αμερικανική "αντιπυραυλική ασπίδα", με ενεργό ρόλο του ΝΑΤΟ και την ένταξη της περιοχής του Αιγαίου σ' αυτήν.

- Το απαράδεκτο μνημόνιο με το ΝΑΤΟ για την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων όπως και τη θέση σε λειτουργία του νέου διευρυμένου σ' όλα τα Βαλκάνια αεροπορικού ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να καταδικάσει αυτή την πολιτική και να ενισχύσει με τη δράση του το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα».

Ανοίγει το «Παζάρι της Ειρήνης»

Ανοίγει τις πόρτες του σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. το «Παζάρι της Ειρήνης» που φιλοξενείται στα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στους πάγκους του θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων, κεραμικών, κοσμημάτων και πολλά άλλα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Ασφαιρη κόντρα για εσωκομματική κατανάλωση

Ασφαιρη δικομματική αντιπαράθεση έστησαν χτες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, μιλώντας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση δε συζητάει θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες με τρίτα κράτη και είπε ότι θεωρεί πως «υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση» σε αυτό το θέμα. Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Ωρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης και αφού το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, με προεκτάσεις μάλιστα και στο εσωκομματικό παιχνίδι της ΝΔ, αφού θεωρήθηκε σαν αιχμή για την Ντ. Μπακογιάννη, ο Δ. Δρούτσας εμφανίστηκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και προσπάθησε με λεκτικές ακροβασίες να «λειάνει» την αναφορά του. Είπε ότι στη σημερινή κυβέρνηση δημιουργήθηκε «η αίσθηση» για διολίσθηση πάνω στο θέμα της μειονότητας με αφορμή κοινή συνέντευξη Τύπου των Κ. Καραμανλή και Ερντογάν στην Τουρκία πριν από 2,5 χρόνια. Στη συνέντευξη αυτή, είπε, ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε θέματα μειονοτήτων και «αμοιβαιότητας», χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση του παριστάμενου Ελληνα πρωθυπουργού.

Αυτό που δεν είπε ο Κ. Δρούτσας είναι ότι ο Ερντογάν, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον σημερινό πρωθυπουργό, όπου ζητάει διάλογο εφ' όλης της ύλης, θέτει θέμα μειονοτήτων, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα να... σέρνεται, προκειμένου να ωριμάζει το κλίμα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε χτες την ύπαρξη τέτοιου θέματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ομολογίες ΣΥΝενοχής...

«Δε θα δώσουμε αυτή τη χαρά στην κυβέρνηση να δημιουργούμε φασαρία για το αν θα κουβεντιάσουμε ή όχι. Την καλούμε να δώσει δημόσια τις θέσεις της»!

Η δήλωση αποκήρυξης των κινητοποιήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον διάλογο - απάτη για την καρατόμηση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συγχρόνως δήλωση αποδοχής του «διαλόγου» και πρόκλησης εντυπώσεων περί μιας δήθεν ασάφειας γύρω απ' τις κυβερνητικές προθέσεις, ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Δεν ξαφνιάζει καθόλου η τοποθέτηση και η ευθυγράμμισή του με όλους όσοι (κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αστικός Τύπος, άρα αστική τάξη) από προχτές εξαπολύουν μύδρους για το μπλοκάρισμα του «διαλόγου» από το ΠΑΜΕ. Που βεβαίως δεν έδωσε καμία «χαρά» στην κυβέρνηση. Αντίθετα, το κόμμα του Αλ. Τσίπρα έχει δώσει πολλές χαρές στο ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του, τρέχοντας πρώτο και καλύτερο στα τραπέζια στημένων «κοινωνικών διαλόγων» νομιμοποιώντας τη σφαγή εργασιακών δικαιωμάτων που τα ακολουθούσε. Κι ας δηλώνουν τα στελέχη του (Δ. Σπανού, ΜΕΓΚΑ, προχτές) ότι ουδέποτε πήραν μέρος, προσπαθώντας με ψέματα να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή του οπορτουνισμού. Να τους θυμίσουμε στα γρήγορα τη συμμετοχή τους στο διάλογο για το νόμο Ρέππα;

Χαρά στην κυβέρνηση έδωσε και χτες ο Αλ. Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι αυτή δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το Ασφαλιστικό. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και η Κουμουνδούρου δηλώνει διά στόματος προέδρου της ότι «ισχύει στο ακέραιο» η πρόταση για τηλεοπτικό ντιμπέιτ προκειμένου να διαφωτιστούν οι «μάζες» για τις κυβερνητικές προθέσεις! Ντιμπέιτ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, βοηθώντας αντικειμενικά να χαθεί χρόνος και να γίνουν πιο εύπεπτες στα λαϊκά στρώματα οι νέες ανατροπές. Αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας: «Θα αυξηθούν ή όχι τα όρια ηλικίας; Θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές; Θα καλύψει η πολιτεία τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά;». Δε γνωρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις αποφάσεις που αυτό συνυπέγραψε, μαζί με τη ΝΔ στο πλαίσιο της ΕΕ. Αρα, σύμφωνα με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο διάλογος ενδέχεται και να γίνεται για να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να μειωθούν οι εισφορές, για την απόδοση στα Ταμεία των κλεμμένων. Η συνειδητή τους προσπάθεια να δημιουργήσουν αυταπάτες τους κατατάσσει στην αντίπερα όχθη των συμφερόντων των εργαζομένων, την ώρα που προβάλλει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του πανεργατικού ξεσηκωμού. Αυτή είναι η προγραμματική τους αντιπολίτευση, αυτές είναι οι υπηρεσίες που αγόγγυστα προσφέρουν στο σύστημα.


Β.

Φρούδοι πόθοι

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι. Σωστές οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, αλλά δυσανάλογη η στάση του ΚΚΕ απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αφού την περασμένη πενταετία δεν έκανε τόσες πολλές κινητοποιήσεις. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς λέει αυθαίρετα και κατασκευασμένα η κυρίαρχη (ΠΑΣΟΚικη) προπαγάνδα, για να πλήξει το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτά αναπαρήγαγε στη χτεσινή του εκπομπή ο Λαζόπουλος. Για να καταλήξει πού; Στο «κάντε ένα ανοιγματάκι» για να σταματήσει το ΚΚΕ να είναι «περίπτερο και ψιλικατζίδικο» και να γίνει «μαγαζί». Ανοιγματάκι για χάρη ποιων; Μα, για εκείνους ενάντια στους οποίους το ΠΑΜΕ διαδήλωνε προχτές, επειδή ακριβώς πετσοκόβουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σ' αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι είχαν δίκιο, λέει ο Λαζόπουλος. Παρ' όλα αυτά, λέει, πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Προφανώς για να τους οδηγήσουν ευκολότερα στη λαιμητόμο. Γιατί εκεί οδηγούν - λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά - οι θολούρες και οι στοχευμένες ατάκες τύπου Λαζόπουλου. Να γίνει το «ανοιγματάκι» - βλέπε υποχώρηση στην αντιμονοπωλιακή στρατηγική - με αντάλλαγμα να μετατραπεί το ΚΚΕ σε μαγαζάκι της σοσιαλδημοκρατίας. Ως εκεί φτάνουν οι φιλοδοξίες και οι φρούδοι πόθοι τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ