ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Κολυμπήθρα του Σιλωάμ» επιδιώκει ο Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αρχισαν, χτες, οι ακροάσεις της πενταμελούς επιτροπής υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ, για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Η σύσταση της επιτροπής είναι αποτέλεσμα πολύχρονων πιέσεων που δέχεται από οργανώσεις συγγενών νεκρών στρατιωτών, αλλά και από αντιπολεμικές οργανώσεις, η κυβέρνηση Μπράουν, η οποία και διόρισε τα μέλη της.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι η λειτουργία της επιτροπής επιδιώκει να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βρετανική συμμετοχή στην ιρακινή κατοχή, που υπενθυμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη και διατυπώνεται, σταθερά από το 2003 μέχρι σήμερα, από την πλειοψηφία του βρετανικού πληθυσμού. Το πόσο υποκριτική είναι η κίνηση Μπράουν φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι η επιτροπή δε θ' απαγγείλει κατηγορίες σε κανένα επίπεδο και απλώς θα καταλήξει σε «συμβουλευτικό πόρισμα για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Ενώπιον της επιτροπής θα κληθούν, τους επόμενους μήνες, αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του στρατού αλλά και της τότε κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του Τόνι Μπλερ. Κατά τη διάρκεια των πρώτων καταθέσεων, χτες, ξεχωρίζουν αυτές του τότε διευθυντή του υπουργείου Αμυνας, Σάιμον Γουέμπ, και του τότε Προέδρου της Επιτροπής Μυστικών Πληροφοριών, σερ Πίτερ Ρίκετς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η προεδρία Μπους πίεζε, ήδη, από το 2001 για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, πριν καν εκπνεύσουν οι σχετικές κυρώσεις, και ότι συνέδεε το καθεστώς Χουσεΐν με την «αλ Κάιντα», χωρίς όμως οι ίδιοι, τουλάχιστον, να είδαν ποτέ σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

  • Προς αναβολή φαίνεται να βαίνουν οι εκλογές του Ιανουαρίου στο Ιράκ καθώς το τροποποιημένο εκλογικό νομοσχέδιο, μετά το βέτο του σουνίτη αντιπροέδρου Χασεμί, δεν ικανοποιεί διόλου τη σουνιτική κοινότητα που διαρρέει ότι νιώθει πλήρως περιθωριοποιημένη.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εντός των ημερών» οι τελικές αποφάσεις Ομπάμα

Αλλο ένα θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στο Αφγανιστάν
Αλλο ένα θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στο Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασισμένος να «τελειώσει ό,τι άρχισε» στο Αφγανιστάν «προκειμένου ο αφγανικός λαός ν' αναλάβει την ασφάλειά του» δήλωνε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας για «χρήσιμη αλλαγή πολιτικής» και προαναγγέλλοντας τελικές ανακοινώσεις «σύντομα». Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν μετά την τελευταία συνάντησή του με τους συμβούλους του στην οποία παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας, Γκέιτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Κλίντον.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι βολιδοσκοπείται η αντίδραση του Κογκρέσου σε ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κατά 30.000 άνδρες. Πρόκειται για αριθμό αρκετά κοντά στην πιθανή τελική απόφαση Ομπάμα, ενώ το αίτημα του Αμερικανού στρατηγού, επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, είναι για 40.000 άνδρες. Επίσης, θεωρούνταν σχετικά βέβαιο ότι ο Ομπάμα θα αποπειραθεί να σκιαγραφήσει και μια «πολιτική εξόδου» του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη χώρα, από εκρηκτικό μηχανισμό που αποδίδεται στους Ταλιμπάν ξεκληριζόταν 6μελής οικογένεια στην ανατολική επαρχία Κοστ, ενώ ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτωνόταν στο νότο. Τον Νοέμβρη έχουν σκοτωθεί 16 Αμερικανοί ενώ ο Οκτώβριος ήταν αιματηρότερος με 58 απώλειες. Παράλληλα, ο «Πρόεδρος» Καρζάι προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του όσον αφορά στη διαφθορά, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στη Δικαιοσύνη ν' αρχίσει έρευνες σε βάρος 15 πρώην και νυν υπουργών.

Την «πληρώνουν» οι άμαχοι

Στο γειτονικό Πακιστάν συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων στις επαρχίες που αποτελούν τη λεγόμενη «περιοχή των φυλών» κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, όπου έχουν βρει καταφύγιο Ταλιμπάν και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Τελευταίο μέτωπο αυτό στην περιοχή Μπάρρα, στο Κχίμπερ, όπου έχει εξαπολυθεί μία ακόμη στρατιωτική επιχείρηση μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην κοντινή πόλη Πεσαβάρ, που στοίχισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται πέριξ της πόλης Λάντι Κοτάλ με τους στρατιώτες να έχουν εντολή «να σκοτώνουν ό,τι κινείται». Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν σκοτωθεί επειδή βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά. Κύριος στόχος στη συγκεκριμένη περιοχή οι μαχητές της ισλαμιστικής «Λασκάρ ι Ισλάμ» που φέρεται να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποχωρώντας από το νότιο Ουαζιριστάν όπου, επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν οχυρωθεί στο Κχίμπερ.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
«Σχέση που θα διαμορφώσει τον 21ο αιώνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μία σχέση που θα διαμορφώσει τον 21ο αιώνα» χαρακτήρισε τις σχέσεις Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, στο Λευκό Οίκο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, είχε χτες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα με μία ευρύτατη ατζέντα συνομιλιών, όπου περιλαμβάνονται θέματα όπως ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αλλά και θέματα διεθνούς οικονομίας και κλιματολογικών αλλαγών.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η υποδοχή, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ήταν υπέρ το δέον «λαμπρή». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ εργάζονται ήδη από κοινού με την Ινδία, της οποίας η επιρροή συνεχώς αυξάνεται, σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων. «Τα κράτη μας είναι παγκόσμιοι ηγέτες, τα οποία τα ωθεί η θέληση να οικοδομήσουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας για όλους και όχι η ανάγκη για κυριαρχία σε άλλα κράτη»... Στις συνομιλίες αναμένεται να συζητηθεί και η οριστικοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας. Ας σημειωθεί ότι η επίσκεψη Σινγκ ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και τη συμφωνία για πώληση αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία, ελέγχοντας εάν αυτός χρησιμοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων όρων και με τη δέσμευση ότι η τεχνολογία των οπλικών αυτών συστημάτων δε διαρρέει σε τρίτους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, ο Μανμοχάν Σινγκ επισήμανε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, καθαρής ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες οριστικοποιούν λεπτομέρειες που θα καταστήσουν «λειτουργική» τη συμφωνία τους για ειρηνική χρήση πυρηνικής τεχνολογίας.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Ελιγμοί και συναίνεση των «6» στο σχέδιο απόφασης

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Σ' ένα σχέδιο απόφασης ιδιαίτερα επικριτικό για την Τεχεράνη και την άρνησή της να συναινέσει στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για εξαγωγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της σε Ρωσία και Γαλλία για περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να της παραδίδεται έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, κατέληξε η ομάδα των «έξι» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία - και Γερμανία). Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, στο σχέδιο καλείται το Ιράν «να συνεργαστεί πλήρως με τη ΔΕΑΕ, να επιτρέψει απρόσκοπτες επιθεωρήσεις παντού, ν' απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με το πρόγραμμά του και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού».

Ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο αναφερόταν, από τις ίδιες πηγές, ότι στο τελικό κείμενο εμφανίζονται να συμφωνούν και οι Κίνα - Ρωσία, οι οποίες, προς το παρόν, δε συμφωνούν με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, αλλά δεν αποκλείουν εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, η ιρανική ηγεσία μοιάζει να επιδίδεται σε νέους ελιγμούς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριζαν ότι το Ιράν «απέρριψε τη συγκεκριμένη εκδοχή της πρότασης της ΔΕΑΕ και όχι γενικά τα πάντα».

Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις, η Τεχεράνη δεν έχει εμπιστοσύνη στην ολική εξαγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου της και ζητά ταυτόχρονη ανταλλαγή (το δικό της ουράνιο με τις ράβδους που θεωρητικώς αντιστοιχούν στην εκάστοτε ποσότητα) στο έδαφός της. Ιρανοί αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί χτες ότι «αν λάβουν εγγυήσεις, είναι ανοιχτοί στο διάλογο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ