Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εντός των ημερών» οι τελικές αποφάσεις Ομπάμα

Αλλο ένα θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στο Αφγανιστάν
Αλλο ένα θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στο Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασισμένος να «τελειώσει ό,τι άρχισε» στο Αφγανιστάν «προκειμένου ο αφγανικός λαός ν' αναλάβει την ασφάλειά του» δήλωνε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας για «χρήσιμη αλλαγή πολιτικής» και προαναγγέλλοντας τελικές ανακοινώσεις «σύντομα». Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν μετά την τελευταία συνάντησή του με τους συμβούλους του στην οποία παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας, Γκέιτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Κλίντον.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι βολιδοσκοπείται η αντίδραση του Κογκρέσου σε ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κατά 30.000 άνδρες. Πρόκειται για αριθμό αρκετά κοντά στην πιθανή τελική απόφαση Ομπάμα, ενώ το αίτημα του Αμερικανού στρατηγού, επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, είναι για 40.000 άνδρες. Επίσης, θεωρούνταν σχετικά βέβαιο ότι ο Ομπάμα θα αποπειραθεί να σκιαγραφήσει και μια «πολιτική εξόδου» του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη χώρα, από εκρηκτικό μηχανισμό που αποδίδεται στους Ταλιμπάν ξεκληριζόταν 6μελής οικογένεια στην ανατολική επαρχία Κοστ, ενώ ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτωνόταν στο νότο. Τον Νοέμβρη έχουν σκοτωθεί 16 Αμερικανοί ενώ ο Οκτώβριος ήταν αιματηρότερος με 58 απώλειες. Παράλληλα, ο «Πρόεδρος» Καρζάι προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του όσον αφορά στη διαφθορά, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στη Δικαιοσύνη ν' αρχίσει έρευνες σε βάρος 15 πρώην και νυν υπουργών.

Την «πληρώνουν» οι άμαχοι

Στο γειτονικό Πακιστάν συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων στις επαρχίες που αποτελούν τη λεγόμενη «περιοχή των φυλών» κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, όπου έχουν βρει καταφύγιο Ταλιμπάν και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Τελευταίο μέτωπο αυτό στην περιοχή Μπάρρα, στο Κχίμπερ, όπου έχει εξαπολυθεί μία ακόμη στρατιωτική επιχείρηση μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην κοντινή πόλη Πεσαβάρ, που στοίχισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται πέριξ της πόλης Λάντι Κοτάλ με τους στρατιώτες να έχουν εντολή «να σκοτώνουν ό,τι κινείται». Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν σκοτωθεί επειδή βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά. Κύριος στόχος στη συγκεκριμένη περιοχή οι μαχητές της ισλαμιστικής «Λασκάρ ι Ισλάμ» που φέρεται να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποχωρώντας από το νότιο Ουαζιριστάν όπου, επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν οχυρωθεί στο Κχίμπερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ