Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ετοιμάζονται για αναγνώριση των εκλογών-παρωδία

Οι δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών έχουν βγει στους δρόμους
Οι δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών έχουν βγει στους δρόμους
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ενα δυσοίωνο άμεσο μέλλον για το λαϊκό κίνημα της Ονδούρας, που παλεύει προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη οι εκλογές-παρωδία την ερχόμενη Κυριακή, που διοργανώνονται από τους πραξικοπηματίες (έχουν ανατρέψει απ' τις 28 Ιούνη τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια), αναμένεται καθώς λαμβάνει χώρα ευρύτατη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, των εφέδρων, της αστυνομίας αλλά και των παραστρατιωτικών ομάδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», μόνο για την «προστασία» των εκλογικών τμημάτων τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη 12.000 στρατιωτών, 5.000 εφέδρων και 14.000 αστυνομικών ενώ ήδη, σύμφωνα με εγκύκλιο προς τους δημάρχους, συντάσσονται λίστες με πλήρη στοιχεία «των εχθρών» της εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να τους «εξουδετερώσουν». Παράλληλα, η Γενική Εισαγγελία έχει επιστρατεύσει 530 εισαγγελείς σε όλη τη χώρα για να ασκήσουν διώξεις κατά «των παραβατών των εκλογών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, έχει ανακοινώσει ευρύτατο «πολεμικό» σχέδιο, που περιλαμβάνει ακόμη και τη μεταφορά στρατιωτικών μονάδων με ελικόπτερα σε οποιοδήποτε σημείο της Ονδούρας.

Το Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στο Πραξικόπημα με προχτεσινή του ανακοίνωση κατήγγειλε το δολοφονικό κύμα καταστολής που έχει εξαπολυθεί και τους αιματηρούς σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν και τη δράση μισθοφόρων οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ συνεχίζει να καλεί σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών δηλώνοντας ότι η ψήφος στις εκλογές είναι «ναι» στο πραξικόπημα. Θα πρόκειται για ένα «ειρηνικό» μποϊκοτάζ, διαβεβαιώνει ο Χουάν Μπαραχόνα, γενικός συντονιστής του Μετώπου Αντίστασης.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, που αντιπρότεινε την αναβολή των εκλογών, τελικά κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Πατρίτσια Ρόδας, κάλεσε τις ΗΠΑ, τον Παναμά και την Κολομβία να ακολουθήσουν την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών νομιμοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το πραξικόπημα. Ειδικά οι ΗΠΑ μάλλον «κουράστηκαν» να παίζουν σε δύο ταμπλό και τελικά δήλωσαν στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, το National Democratic Institute (NDI) και το International Republican Institute (IRI), οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αποστείλουν παρατηρητές στις εκλογές - παρωδία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις στη 2η επέτειο του πραξικοπήματος (2011-06-29 00:00:00.0)
Εκλογές - παρωδία ποτισμένες με αίμα (2009-11-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η λαϊκή αντίσταση (2009-07-05 00:00:00.0)
Εν αναμονή εξελίξεων (2009-07-01 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ αλληλέγγυο στο λαό της Ονδούρας (2009-06-30 00:00:00.0)
Πραξικόπημα από την αντίδραση (2009-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ