Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαδηλώσεις στη 2η επέτειο του πραξικοπήματος

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με μεγάλες διαδηλώσεις στην Τεγκουσιγκάλπα, στο Σαν Πέδρο Σούλα και άλλες πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες καταδίκασαν το πραξικόπημα, αλλά και τη συνέχεια, ακριβώς δύο χρόνια μετά την εκδήλωσή του, στις 28 Ιούνη 2009. Πραξικόπημα που ανέτρεψε τον τότε Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, ανήμερα της διενέργειας του δημοψηφίσματος για τη δημιουργία Συντακτικής Συνέλευσης. «Η ατιμωρησία, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταστολή και η τρομοκρατία συνεχίζονται», δήλωσε χθες το πρωί σε αποκλειστική του συνέντευξη στο δίκτυο Τελεσούρ, ο γενικός συντονιστής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP), Χουάν Μπαραόνα.

Στο μεταξύ, τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, με το όνομα «Ευρύ Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης» (FARP) ως συνέχεια του FNRP αποφάσισαν την Κυριακή, στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, περισσότεροι από 1.500 εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και λαϊκών οργανώσεων που πήραν μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο.

Το νέο αυτό πολιτικό κόμμα έχει στόχο τη συμμετοχή στις εκλογές του 2013. Ουσιαστικά, πρόκειται για συλλήβδην ανατροπή των αποφάσεων του προηγούμενου Συνεδρίου, όπου με έμφαση είχε τονιστεί ότι το Μέτωπο δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμία πολιτική διαδικασία και ειδικά στις εκλογές, καθώς μία τέτοια ενέργεια, εμμέσως, θα σημάνει την αναγνώριση της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, που αποτελεί την προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια επέστρεψε μόλις τον προηγούμενο μήνα στην Ονδούρα, κατόπιν της συμφωνίας της Καρταχένα. Συμφωνία που αποτελούσε πρωτοβουλία της Κολομβίας και είχε τη στήριξη της Βενεζουέλας. Ο Μανουέλ Σελάγια είναι πρόεδρος του Μετώπου και, φυσικά, επικεφαλής και του νέου πολιτικού φορέα και, όπως τόνισε, το σχέδιο αυτό «στηρίζεται στην ενότητα των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Μέτωπο και ότι δεν αποτελούν εμπόδια οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις που υπάρχουν». Στους άμεσους στόχους του είναι η συλλογή υπογραφών, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα, για την προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης. Υπογραφές που ήδη έχει μαζέψει το FNRP, αλλά απορρίφθηκαν, από την κυβέρνηση του Λόμπο, αυτή που υποτίθεται τώρα αποτελεί το άλλο μέρος της συμφωνίας, που εγγυάται το σεβασμό των συνταγματικών και πολιτικών ελευθεριών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ