Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Εκτακτη Σύνοδος για την Τελωνειακή Ενωση

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας της Τελωνειακής Ενωσης των κρατών - μελών, πραγματοποιείται από χθες η έκτακτη Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur, στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, από τα πολλά που γίνονται στη Λατινική Αμερική, με τη μορφή διαφόρων συμφωνιών και ενώσεων, όπως της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - Unasur, της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής - Celac κ.λπ.

Χθες, κατά την πρώτη μέρα της έκτακτης Συνόδου, στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, αλλά και των συνδεδεμένων χωρών - μέλη είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, και η Παραγουάη, συνδεδεμένα μέλη η Χιλή, η Βολιβία, το Εκουαδόρ και το Περού, ενώ την έγκριση της ένταξης ως πλήρους μέλους αναμένει η Βενεζουέλα - το κύριο θέμα προς εξέταση ήταν οι προτάσεις και οι όροι για την πορεία προς την εδραίωση της Τελωνειακής Ενωσης.

Εκτός των υπουργών Εξωτερικών, στη Σύνοδο συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Βιομηχανίας, Εμπορίου, καθώς και οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό βήμα που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το διάλογο και μία συμφωνία που θα επιτρέψει στις χώρες να λύσουν ιστορικά προβλήματα οικονομικών ασυμμετριών και κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε ο οικοδεσπότης υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης, Χόρχε Λάρα. Η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι υπουργοί θα τεθεί προς έγκριση, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, στους ηγέτες των μελών και των συνδεδεμένων χωρών του Mersosur.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ