Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνίες μονοπωλιακών ομίλων

Οι ηγέτες της Κίνας και της Γερμανίας κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο
Οι ηγέτες της Κίνας και της Γερμανίας κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ισχυροποίηση των οικονομικών και κυρίως εμπορικών δεσμών μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων Κίνας και Γερμανίας επιβεβαίωσαν οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων, κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ και του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη Γερμανία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ανακοινώνοντας συνάμα συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν, ύψους τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε». Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών - η Κίνα ως πρώτη και η Γερμανία ως δεύτερη εξαγωγική χώρα, αλλά και η Κίνα ως δεύτερη και η Γερμανία ως τέταρτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη - αναβαθμίζεται σημαντικά καθώς σήμερα ανέρχεται «μόλις» στα 130 δισεκατομμύρια ετησίως. Παράλληλα, αυτό που φαίνεται ότι επίσης εξασφάλισε η Μέρκελ «είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ευρωζώνη». Με περισσή αβρότητα ο Κινέζος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του κοινού οικονομικού φόρουμ, τόνισε πως «είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, έχουν προσωρινό χαρακτήρα», δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο, καταλήγοντας ότι «η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για ελέγξει τις τρέχουσες προκλήσεις». Επίσης, η Κίνα ήρε τις διαφωνίες της και παρήγγειλε την Τρίτη 88 αεροσκάφη της οικογένειας «Α320» στον ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής αεροσκαφών «Airbus», μεταξύ των άλλων συμβάσεων που επικυρώθηκαν σήμερα στο Βερολίνο. Η αξία της συμφωνίας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο διάστημα 2012-2015.

Βέβαια, παρά τις αβρότητες και τους καλούς τρόπους που επικράτησαν στο Βερολίνο, οι αντιθέσεις πάντα είναι παρούσες. Ουκ ολίγες φορές η Γερμανία αντιμετωπίζει την Κίνα ως απειλή, δεδομένου ότι μόλις πέρσι την εκτόπισε από την πρώτη θέση ως εξαγωγική δύναμη, ενώ αναλόγως με τις ΗΠΑ, ίσως και ακόμη περισσότερο, ασκεί αφόρητες πιέσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν.

Η στιγμή όμως για την ευρωζώνη και την κρίση που διέρχεται είναι κρίσιμη και για λόγο αυτό «παραμερίστηκαν» προς το παρόν οι διαφωνίες και οι εντάσεις καθώς η Κίνα συνεχίζει να εξαγοράζει το «χρέος» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και δεσμεύτηκε να συνεχίσει. Επίσης, το 1/4 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας - το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια - είναι σε ευρώ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας του, ήταν εξαιρετικά ...γενναιόδωρος. Στην Ουγγαρία, πρώτο σταθμό, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισ. δολάρια μέχρι το 2015, ενώ τη Δευτέρα στη Βρετανία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον από κοινού συνήψαν σειρά συμφωνιών αξίας 1,4 δισ. λιρών (1,6 δισ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ