Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατεβάζει το διακόπτη ρεύματος στη Λευκορωσία

Την παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) προκάλεσε η απόφαση του ρωσικού μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας «ΡΑΟ» να σταματήσει από τα μεσάνυχτα της 29ης Ιούνη την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία, επειδή η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αυτής έχει οφειλές 1,5 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (43 εκατομμύρια δολάρια).

Να σημειωθεί πως η Λευκορωσία αγοράζει από τη Ρωσία περίπου το 12% της ημερήσιας της κατανάλωσης ρεύματος.

Από το βήμα της ρωσικής Βουλής ο Ανατόλι Λόκοτ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και βουλευτής, κατήγγειλε τη ρωσική ηγεσία πως «μ' αυτόν τον τρόπο συνενώνεται μ' εκείνα τα κράτη που ασκούν σήμερα οικονομικό και πολιτικό εκβιασμό σε βάρος της Λευκορωσίας».

Το στέλεχος του ΚΚΡΟ σημείωσε πως αυτό γίνεται προς όφελος της ρωσικής ολιγαρχίας και των δυτικών χωρών, «που επιδιώκουν την υποτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεών τους και το σταμάτημα κάθε κοινωνικού προγράμματος» και κάλεσε «να σταματήσει ο πολιτικός πόλεμος σε βάρος των αδελφών μας».

Από τη μεριά του το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», όσο κι η διεύθυνση του ρωσικού μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας, αρνούνται πως υπάρχουν πολιτικοί λόγοι γι' αυτήν την απόφαση.

Η Λευκορωσία βιώνει τους τελευταίους μήνες σημαντικές οικονομικές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που φαίνεται να οξύνθηκαν μετά την έναρξη της λειτουργίας της «Τελωνειακής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν». Επιπλέον, αυξήθηκαν κι οι πιέσεις που ασκούνται στη Λευκορωσία από το ΔΝΤ και τη ρωσική ηγεσία για νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, ως προϋπόθεση για την παροχή δανείων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ