Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Διαφωνίες και επιπλοκές από το διεθνές ένταλμα

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβληματισμό προκαλεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ Ισλάμ, και του επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας, Σενούσι, με την κατηγορία της «διάπραξης εγκλημάτων πολέμου». Η έκδοση έδωσε την αφορμή σε ορισμένους εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών να δηλώσουν ότι «πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον Καντάφι και το περιβάλλον του». Μια δήλωση που ήρθε ενώ, τα τελευταία 24ωρα, οργιάζει η φημολογία περί αλλεπάλληλων επαφών, διά μέσου τρίτων, μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα οι αντικαθεστωτικοί πιέζουν για χρηματοδότηση προειδοποιώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

«Αποστάσεις» από το ένταλμα πήρε, επισήμως, η Κίνα, η οποία, αν και άρχισε επαφές και με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε με νόημα ότι ελπίζει «να υπάρξει συνετή και αντικειμενική συμπεριφορά από το ΔΠΔ, έτσι ώστε να συμβάλει στην ειρήνευση». Σχόλια δεν έχουν γίνει από άλλους παράγοντες που έχουν ρόλο στις εξελίξεις, όπως η Ρωσία ή η Αφρικανική Ενωση, οι οποίες, μέχρι στιγμής, θυμίζουν ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν προβλέπουν καμία αλλαγή καθεστώτος.

Κατά τα άλλα, εντείνονται οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα». Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος Διεθνούς Ανάπτυξης, Αντριου Μίτσελ, αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες επαφές στη Βεγγάζη με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Γαλλία, αντικαθεστωτικούς και άλλες χώρες, για να απεργαστούν «σχέδιο ασφάλειας» για μετά το τέλος των συγκρούσεων, υποστήριξε ότι «κομβικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι, ήδη, υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας» χωρίς ν' αποκλείσει και την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων. Στη Γαλλία βρέθηκε χτες ένας από τους ηγέτες του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Ζεμπρίλ Ελβαρφάλι και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί.

  • Απολύτως νόμιμη χαρακτήρισε ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάρολντ Κόου την απόφαση Ομπάμα για παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζεται η αμερικανική νομοθεσία που απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου για παράταση, πέραν των 60 ημερών, τέτοιου είδους δράσης. Το ζήτημα επρόκειτο να συζητηθεί, αργά χτες, στη Γερουσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ