ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Αγωνιστική ετοιμότητα για τη λύση του οικονομικού προβλήματος

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται η Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Στιγμιότυποα από τη χτεσινή κινητοποίηση. Στην ένθετη φωτό, ο δήμαρχος Νίκαιας μιλά στους συγκεντρωμένους
Στιγμιότυποα από τη χτεσινή κινητοποίηση. Στην ένθετη φωτό, ο δήμαρχος Νίκαιας μιλά στους συγκεντρωμένους
Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων βρίσκεται πλέον η Δημοτική Αρχή Νίκαιας και οι εργαζόμενοι του δήμου. Αυτό σηματοδότησε η χτεσινή συγκέντρωση των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, εργαζομένων και κατοίκων της πόλης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την οριστική επίλυση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο δήμος.

Αν και εδώ και ένα μήνα ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, αυτή δεν κατέστη ούτε χτες δυνατή. Αντιπροσωπεία του δήμου συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεσμεύτηκε να ορίσει συνάντηση με τον υπουργό. Εξω από το υπουργείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποκλείοντας μάλιστα για αρκετή ώρα με κλούβες το πέρασμα της πορείας από τη Βουλή προς το υπουργείο.

Ερωτηματικά προκαλεί και η απουσία από τη χτεσινή κινητοποίηση της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΠΑΣΚΕ) του συλλόγου εργαζομένων του δήμου.

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας θεωρεί ότι «η μέχρι τώρα άρνηση επιβεβαιώνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την επίλυση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το δήμο» και απαιτεί:

  • Πάγωμα των τοκοχρεολυσίων των δανείων.
  • Σταθερή μηνιαία αύξηση της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν μετά το ΠΔ 164.
  • Αμεση απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από το δήμο.

Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να βρίσκονται σε ετοιμότητα και από κοινού να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Πρώτο επόμενο βήμα είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή όπου θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου Νίκαιας.

Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα από τότε που ανέλαβε

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που παρέλαβε στο δήμο η σημερινή αγωνιστική Δημοτική Αρχή το έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, το 2003, και σε όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι σήμερα με διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώσεις σε όλη την πόλη, συνεντεύξεις Τύπου. Δράσεις με τις οποίες θέλει να δείξει ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να παρατείνεται και πως απαιτείται να δοθούν άμεσες και οριστικές λύσεις.

Από το 2003 όμως και μέχρι σήμερα παλεύει να τα «βγάλει πέρα» αποσπώντας με μάχη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και περιοδικό «πάγωμα» τοκοχρεολυσίων.

Αμέσως μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να έχουν τεθεί διεκδικητικά από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, η οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την παρουσία των ΜΑΤ στο υπουργείο και σημείωσε ότι αν ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίσει να έχει την πόρτα του κλειστή στα δίκαια αιτήματα της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Τη στήριξή τους με την παρουσία τους εξέφρασαν ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΣ Κερατσινίου Σοφία Θωμάρεη και Δημήτρης Μουρίκης.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Αυξημένη ρύπανση από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ

Κάθε όριο ξεπέρασε η περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της ασύδοτης δράσης της ΔΕΗ ΑΕ. Το απόγευμα της Κυριακής, στο σταθμό Αγίων Αναργύρων Φλώρινας, καταγράφηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων σε ποσοστό 2.616 μικρογραμμαρίων, όταν το όριο επιφυλακής είναι 50! Τη Δευτέρα έφτασε στα 1.197 μικρογραμμάρια, ενώ οι υπερβάσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχα μεγάλες ήταν οι υπερβάσεις την ίδια περίοδο στο Αμύνταιο και το Φιλώτα της Φλώρινας, στην Πτολεμαΐδα και την Ποντοκώμη Κοζάνης.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ΔΕΗ ΑΕ, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο της Δυτικής Μακεδονίας, διαφημίζει το φιλοπεριβαλλοντικό της έργο, υποστηρίζοντας ότι: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους για τη Δυτική Μακεδονία», «δεν φειδόμαστε οικονομικών μέσων και προσπαθειών για να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα του περιβάλλοντος» κ.ά.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ΑΕ ότι είναι υπεύθυνη για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που συσσώρευσε στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας την άρνησής της να πάρει μέτρα. Γιατί στο όνομα του κόστους, δεν προχωρά στην μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και στην αποκατάσταση των εδαφών μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Και την ίδια ώρα εφαρμόζει γενικευμένα τις ελαστικές μορφές εργασίας, το δουλεμπόριο των εργολάβων, εντατικοποιεί την εργασία και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων.

«Η πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ ακολουθείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που στήριξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.

Ξεκαθαρίζει ότι για να μπει φρένο στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων (σε συνδικάτα, δήμους, νομαρχίες κλπ.), όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα παράγει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα εξασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σ' αυτήν. Θα διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και τα συμφέροντα της χώρας. Θα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που πλήττεται από τη δράση της.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας: Τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να υποχρεώσει τη ΔΕΗ ΑΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε αέρα, έδαφος και υπέδαφος. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη. Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται γύρω από τα Ορυχεία και τους Σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με νέα 48ωρη απεργία, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος. Χτες, πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και εξόρμηση στη λαϊκή αγορά, ενημερώνοντας τους κατοίκους για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους. Συγκεκριμένα, διεκδικούν: Εγκαιρη καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών τους εισφορών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και τακτοποίηση των εργαζομένων με «stage».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ