Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Αυξημένη ρύπανση από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ

Κάθε όριο ξεπέρασε η περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της ασύδοτης δράσης της ΔΕΗ ΑΕ. Το απόγευμα της Κυριακής, στο σταθμό Αγίων Αναργύρων Φλώρινας, καταγράφηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων σε ποσοστό 2.616 μικρογραμμαρίων, όταν το όριο επιφυλακής είναι 50! Τη Δευτέρα έφτασε στα 1.197 μικρογραμμάρια, ενώ οι υπερβάσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχα μεγάλες ήταν οι υπερβάσεις την ίδια περίοδο στο Αμύνταιο και το Φιλώτα της Φλώρινας, στην Πτολεμαΐδα και την Ποντοκώμη Κοζάνης.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ΔΕΗ ΑΕ, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο της Δυτικής Μακεδονίας, διαφημίζει το φιλοπεριβαλλοντικό της έργο, υποστηρίζοντας ότι: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους για τη Δυτική Μακεδονία», «δεν φειδόμαστε οικονομικών μέσων και προσπαθειών για να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα του περιβάλλοντος» κ.ά.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ΑΕ ότι είναι υπεύθυνη για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που συσσώρευσε στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας την άρνησής της να πάρει μέτρα. Γιατί στο όνομα του κόστους, δεν προχωρά στην μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και στην αποκατάσταση των εδαφών μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Και την ίδια ώρα εφαρμόζει γενικευμένα τις ελαστικές μορφές εργασίας, το δουλεμπόριο των εργολάβων, εντατικοποιεί την εργασία και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων.

«Η πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ ακολουθείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που στήριξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.

Ξεκαθαρίζει ότι για να μπει φρένο στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων (σε συνδικάτα, δήμους, νομαρχίες κλπ.), όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα παράγει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα εξασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σ' αυτήν. Θα διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και τα συμφέροντα της χώρας. Θα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που πλήττεται από τη δράση της.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας: Τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να υποχρεώσει τη ΔΕΗ ΑΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε αέρα, έδαφος και υπέδαφος. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη. Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται γύρω από τα Ορυχεία και τους Σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο(2017-06-13 00:00:00.0)
Σύντομα η απόφαση της ΕΕ(2012-02-08 00:00:00.0)
Πολιτική απαξίωσης του λιγνίτη(2007-11-11 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για δημόσιο φορέα ενέργειας(2007-06-30 00:00:00.0)
Κατάληψη για μετεγκατάσταση και προσλήψεις(2007-06-05 00:00:00.0)
Αγώνας η μόνη ελπίδα για τη Μαυροπηγή(2005-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ