Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Περισσότερη καταστολή στα σύνορα

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτοντας το πού εντάσσεται και η Υπηρεσία Ασύλου που εξήγγειλε πρόσφατα

Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΥΠ κ.ά. θα συνεργάζονται για να γίνει η χώρα «αποτρεπτική» για τους πρόσφυγες

Eurokinissi

Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΥΠ κ.ά. θα συνεργάζονται για να γίνει η χώρα «αποτρεπτική» για τους πρόσφυγες
Αποκαλυπτικός για τον κατασταλτικό χαρακτήρα της «πολιτικής ασύλου» της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και πού θα αποσκοπεί η Υπηρεσία Ασύλου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός ανακοίνωσε χθες για τους εξαθλιωμένους που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας «νόμιμους ελέγχους» με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της έναρξης της πρώτης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας, η οποία θα αναθεωρήσει το ελληνικό καθεστώς χορήγησης πολιτικού ασύλου και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: Ολα τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό και η ΕΥΠ, επιστρατεύονται για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα και να εξέλθουν από αυτήν προς την Ευρώπη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι εκκρεμούν πάνω από 40.000 αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ στη χώρα χορηγείται άσυλο σε ποσοστό 0,03%.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε σε όλους τους τόνους πως η χώρα δε θα «είναι ξέφραγο αμπέλι», συνεπής με την κυβερνητική πολιτική διωγμού των εξαθλιωμένων από τον ιμπεριαλισμό, συνεπής στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής», που ήδη σαν αντιπολίτευση διαλαλούσε το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε, δε, πως «με μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες, με μια διακλαδική επιχειρησιακή προετοιμασία, προχωράμε στη θωράκιση των συνόρων, τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο. Κυρίως στην έξοδο. Δε θα είναι από εδώ και πέρα εύκολη η έξοδος από τη χώρα, γιατί οφείλουμε να φροντίσουμε να ασφαλίσουμε τα σύνορα της χώρας μας, έτσι ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι νόμιμοι έλεγχοι με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Αλλωστε, από την αρχή, είχε υπογραμμίσει πως «πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ανακοινώθηκε ότι προωθείται η συγκρότηση ενός στρατηγικού διακλαδικού οργάνου με τη συμμετοχή των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, του διοικητή της ΕΥΠ και του ειδικού συμβούλου για θέματα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Φ. Νασιάκου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη κοινή σύσκεψη ΕΛΑΣ, Λιμενικού και ΕΥΠ, όπου συζητήθηκε το θέμα της λεγόμενης θωράκισης των συνόρων της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν «συνθήκες αποτροπής», ώστε να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο αλλοδαπών. Βέβαια, στην πράξη, αυτά τα μέτρα καταλήγουν σε απελάσεις, φυλακίσεις και κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών και των προσφύγων.

Οσον αφορά την πολιτική της ΕΕ, το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης» προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής, την ενίσχυση του φακελώματος των αλλοδαπών μέσω του συστήματος Eurodac, την ενίσχυση του Frontex που αποτελεί το σώμα αποτροπής εισόδου στις χώρες της ΕΕ όσων ζητούν καταφύγιο σε αυτήν. Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση αυτόνομης κεντρικής υπηρεσίας ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση, που θα λειτουργεί στα πλαίσια του υπουργείου, λέγοντας πως στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού χορήγησης ασύλου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ