Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ποιητής

Κάντε στην πάντα. Παραμερίστε να περάσει ο Ποιητής, ο αδούλωτος! Το πνεύμα το καθάριο, το αλλοτρίωτο. Η φωνή του κόσμου, η ψυχή του κόσμου. Το μεγάλο του κόσμημα.

Παραμερίστε να περάσει ο Ποιητής. Κάτι θέλει να μας πει. Ας σιωπήσουμε κι ας του δώσουμε το λόγο. Ας τον ακούσουμε κι ας αναρωτηθούμε, τι, τάχα μου, θέλει να πει ο ποιητής.

Ο Ποιητής δεν είναι ένα αβλαβές εικόνισμα, δεν είναι μια σφραγίδα στο κούτελο, έχει τη δική του μεθοδολογία προσέγγισης, γνώσης κι ανάλυσης των πραγμάτων. Καταγράφει με διορατικότητα και ευαισθησία τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής του, τα κριτικάρει και τα στοχοποιεί υποδεικνύοντας ή κι ακόμα προσφέροντας λύση.

Η πίστη και η αντίληψη γύρω από τη ζωή δοκιμάζεται πολλές φορές από τα πισωγυρίσματα της ιστορίας. Ο Ποιητής πρέπει να είναι εκεί, πρέπει πρώτος να δώσει το «παρών» στο κάλεσμα της εποχής του.

Να αγρυπνά με βλέμμα ίσιο κι αθόλωτο.

Ο Ποιητής - ο αγωνιστής ποιητής - δε θέλει να ανυψωθεί, δε θέλει να σφαντάξει στα μάτια των άλλων, δε θέλει να ξεχωρίσει από τον κόσμο, αλλά θέλει να ενώσει τον κόσμο. Ο ποιητής πρέπει να πατά το ζεστό χώμα της Γης, πλάι στο φτωχό κι απελπισμένο, πλάι στο μεροκαματιάρη, τον απροστάτευτο και τον αδύνατο.

Η ποίηση και η κάθε δημιουργία μάχεται κάθε ανασταλτική κίνηση. Η ενότητα της ζωής και του πνεύματος είναι νομοτελειακό επακόλουθο πολιτισμού και προόδου και προάγει τη διαλεκτική κίνηση της ιστορίας.

Η τέχνη προηγείται, η τέχνη μάς δείχνει το δρόμο κι εμείς οι άλλοι πρέπει ν' ακολουθούμε, πρέπει να προσπαθούμε ν' ανέβουμε στο ύψος της.

Οποία τιμή και δόξα για τον ποιητή, για τον αγωνιστή, το στρατευμένο ποιητή... Εμείς προσκυνητές, υμνωδοί και μάρτυρες, μέσα στην Αίθουσα των Συνεδρίων του Κόμματος, μέσα στο Ναό του πνεύματος που φιλοξένησε το Επιστημονικό Συνέδριο, ταπεινοί και μαγεμένοι από το μεγαλείο του, ακούγαμε με ευλάβεια και προσήλωση τους ομιλητές να μιλούν και να αναλύουν το έργο του, κάνοντάς μας να πετάμε από ευδαιμονία.

Η αίθουσα ήταν λιτή μα κατάμεστη, πλημμυρισμένη από τη φυσιογνωμία, τη φωνή και την ψυχή του. Πλήθος οι πιστοί. Οι νεολαίοι - κυρίως - οι εργάτες, οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πνεύματος. Επώνυμοι κι ανώνυμοι... Κι όσοι διψούν για γνώση και για μάθηση. Ολοι ήταν εκεί. Οπως του άξιζε κι όπως τους άξιζε. Καταλήγοντας... «Γιε - μας - εσύ δεν χάθηκες, μέσα στις φλέβες μας είσαι, μέσα στις φλέβες ολωνών έμπα βαθιά και ζήσε...».


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ