ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Στην επιφάνεια οι ευθύνες του λαϊκού κινήματος

Τα σύνθετα προβλήματα που προκαλεί στη λαϊκή οικογένεια η απουσία αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας φέρνει στην επιφάνεια η «νέα γρίπη» και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Την ίδια ώρα αναδεικνύονται οι ευθύνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος, όχι μόνο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εμπορευματοποίηση όλων αυτών των κρίσιμων τομέων, αλλά και για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων που μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που καταγγέλλει η Ενωση Γονέων Περάματος, αναδεικνύοντας πόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι αναγκασμένοι να βάζουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη «νέα γρίπη». Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης:

  • «Το ΙΚΑ Περάματος διαθέτει μόνο μια παιδίατρο και αυτή μόνο σε πρωινή βάρδια, ενώ για να κλείσουν ραντεβού θα πρέπει να έχουν τηλεφωνήσει 20-25 μέρες πριν. Τα δημοτικά ιατρεία επίσης λειτουργούν μόνο 9πμ-12μ. Καθώς κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πότε θα αρρωστήσει το παιδί του, αλλά και ούτε μια μόνο παιδίατρος να καλύψει τις ανάγκες 3.500 μαθητών, αναγκάζονται να πληρώνουν 40-50 ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς».
  • Επίσης, «σε έλεγχο της νομαρχίας το 2008 στις τουαλέτες των σχολείων του Περάματος, πολλές κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση, όπως στα 1ο ΕΛ, 1οΓυμνάσιο, 3ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, ΕΠΑΛ κ.ά.». Μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία παρέμβαση. «Το προσωπικό καθαριότητας στην πλειοψηφία είναι συμβασιούχες με 400 και 500 ευρώ, που καθαρίζουν τα σχολεία μετά το τέλος της λειτουργίας τους».
  • «Πολλοί γονείς είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη».

Πρόσφατα η Ενωση Γονέων Περάματος συναντήθηκε με τον αντινομάρχη Πειραιά, παραθέτοντας τα προβλήματα, αλλά εισπράττοντας απλά την απάντηση ότι άλλοι είναι αρμόδιοι. «Μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα της γρίπης, όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας διαπιστώνουν την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Διαπιστώνουν την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μπροστά στα δύσκολα σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μας λένε πως είναι αναρμόδιοι και με την πρώτη δυσκολία το βάζουν στα πόδια και ρίχνουν τις ευθύνες αλλού», σημειώνει η Ενωση και ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει την αγωνιστική της παρέμβαση, διεκδικώντας μεταξύ άλλων «να υλοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση για επάνδρωση του παραρτήματος του ΙΚΑ και να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την άμεση πρόσληψη 2 παιδιάτρων στο ΙΚΑ Περάματος. Τη δημιουργία παραρτήματος (πρώην ΠΙΚΠΑ), με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Τη λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου (Δημόσιου και Δωρεάν), για διάγνωση ασθενειών». Σημειώνουμε πως το δήθεν Κέντρο Υγείας Περάματος, που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμένει μέχρι και σήμερα Σταθμός Α' Βοηθειών που δεν μπορεί να κάνει ούτε ράμματα.

Η Ενωση Γονέων διεκδικεί επίσης:

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικού φορέα, εθνικότητας κλπ.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες με πλήρες ωράριο, άμεσα δημιουργία κωδικού για την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα δημοτικά, με μόνιμη σχέση εργασίας και εκπαίδευσής τους από δημόσιο φορέα στα θέματα υγιεινής, καθαριότητας και συντήρησης τροφίμων, την επισκευή των τουαλετών των σχολείων, τον τακτικό καθαρισμό των κάδων σκουπιδιών.
  • Αποστολή κινητών μονάδων Υγείας από το υπουργείο Υγείας που θα επισκεφτούν τα σχολεία όλης της χώρας για την πρόληψη της διασποράς της «νέας γρίπης» στο μαθητικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους. Θα παρέχει δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών εφόσον έχει εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και ασφάλεια του νέου εμβολίου, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών. Θα καταγράψει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου, θα ενημερώσει με συστηματικό τρόπο παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς. «Η πρόληψη της διασποράς στα σχολεία, σημειώνει η Ενωση, δεν μπορεί να γίνει με τηλέφωνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς συνεχή - περιοδική παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (σχολίατροι, γιατροί εργασίας, νοσηλευτές)». «Οι κινητές μονάδες, συμπληρώνει, θα αξιολογούν τη συνολική κατάσταση της υγείας όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας, με πλήρη καταγραφή ιστορικών υγείας, δωρεάν εξετάσεις και να στελεχώνονται με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες».
Ανοδος του πανδημικού κύματος

Σε ραγδαία άνοδο βρίσκεται το πανδημικό κύμα της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας και μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται η έξαρσή του, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις της προέδρου του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθηγήτριας Ελένης Γιαμαρέλλου, μετά το πέρας της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της ολομέλειας του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν στα 6.120, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.883 κρούσματα. Τα σχολεία που αναστέλλουν διαρκώς τη λειτουργία τμημάτων τους έχουν φθάσει πλέον στο 12% του συνόλου των σχολείων της χώρας.

Στο μεταξύ, οι εμβολιασθέντες κατά της «νέας γρίπης» στα 585 κέντρα ανέρχονται σε 56.000, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και των υπαλλήλων κρίσιμων τομέων του κρατικού μηχανισμού. Χτες το Συμβούλιο αποφάσισε την ένταξη των παιδιών ηλικίας 6 έως 36 μηνών στο μαζικό εμβολιασμό κατά της νόσου. Την Τρίτη 1 Δεκέμβρη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 6 μηνών έως 49 ετών. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης χτες ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς θα κάνουν κανονικά το εμβόλιο. Στις περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα που εμφανίζουν παροξύνσεις και υφέσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο εμβολιασμός του ασθενή θα πραγματοποιείται όταν η παρόξυνση έχει παρέλθει.

  • Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας νοησηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άντρας 65 ετών, με ιστορικό υποκείμενης νόσου και χωρίς υποκείμενη νόσο δύο άντρες 40 και 42 χρονών.
ΦΑΡΜΑΚΟ
Ανάπτυξη εγχώριας κρατικής παραγωγής ζητά το ΚΚΕ

Επισημαίνοντας ότι φάρμακα και εμβόλια πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις και δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη

Την προπαγάνδα με την οποία ενοχοποιούνται οι ασφαλισμένοι για τις φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων και μένει στο απυρόβλητο η κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών (για ένα ζήτημα μάλιστα ζωής και θανάτου, όπως είναι αυτό της υγείας) αντικρούει στοιχειοθετημένα, με Ερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη «ανάπτυξης εγχώριας κρατικής παραγωγής» αλλά και «διακίνησης φαρμάκων και εμβολίων που θα διατίθενται δωρεάν, χωρίς λίστες, συμμετοχή κλπ. από τους φαρμακοποιούς των κρατικών μονάδων Υγείας, σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, με ιατρική γνωμάτευση και ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κατάστασης». Ακόμα ρωτά την υπουργό «πόση ποσότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων καταναλώνεται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία». Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και η προηγούμενη της ΝΔ ενοχοποιούν τους ασθενείς για τη μεγάλη κατανάλωση σε φάρμακα και με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, πόσο αυ­ξή­θηκε διαχρονικά η διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Διότι μόνο η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών περισσότερο καταδεικνύει την αύξηση της κερδοφορίας των φαρ­μακο­βιομηχανιών, που μόνο το 2007 ήταν 21,4%, παρά την αύξηση της κατανάλωσης σκευασμάτων.

Η εφαρμογή της "θετικής λίστας φαρμάκων", όπως και παλιότερα, δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο. Την περίοδο 2002 - 2004 η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Για τα εκτός λίστας φάρμακα θα επιβαρυνθούν 100% οι ασθενείς, ενώ θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων, λόγω της εξαγγελθείσας επανατιμολόγησης.

Η αύξηση της πολυφαρμακίας (που η κυβέρνηση δε δίνει στοιχεία) οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην "κατευθυνόμενη συνταγογράφηση", από τους φαρμακοβιομήχανους με διάφο­ρους τρόπους (μπόνους, ταξίδια, συνέδρια, κλπ.) προς ορισμένους γιατρούς, που συνταγο­γρα­φούν με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των ασθενών. Με επιβάρυνση της υγείας τους, αλλά και οικονομική επιβάρυνση.

Η αύξηση της κατανάλωσης των φαρμάκων (αν και όσο αποδειχτεί ότι υπάρχει) κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, συνδέεται άμεσα με τις ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση για τη «νέα γρίπη»

Την Τρίτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη 1/12 η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), μαζί με τις Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής, για το θέμα της «νέας γρίπης».

«Η νέου τύπου γρίπη, για την οποία πολλή τηλε-συζήτηση έχει γίνει, βρίσκει τη μαθητική κοινότητα απροετοίμαστη και επιεικώς εκτεθειμένη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ και προσθέτει: «Το υπουργείο "λύνει" το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την παροχή πρώτης βοήθειας, μεταθέτοντας στην ουσία τις ευθύνες της ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών μας, σε φορείς, καθ' όλα αναρμόδιους για αυτό! Προβαίνει σε αποσπασματικές κινήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική καταγραφή και κάλυψη των νέων μαθητών και οι οποίες ευνοούν τη διείσδυση του ιδιωτικού - επιχειρηματικού παράγοντα. Μεταθέτει το πρόβλημα στις πλάτες της Λαϊκής Οικογένειας (κλείνοντας τα σχολεία και μη συνδέοντας τα σχολεία μας με Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας)». Παράλληλα, η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει τη στάση της υπουργού Μ. Ξενογιαννακοπούλου που εμφανίζεται να μην έχει χρόνο να συναντηθεί με τη Συνομοσπονδία αλλά βρίσκει άπλετο χρόνο για «τηλεσυζήτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ