ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων πάνω από τις κάλπες

Σε παράλληλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα μίλησαν χτες οι δυο επικρατέστεροι αρχηγοί, ενώ αύριο διεξάγεται η ψηφοφορία

Μέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης, αβεβαιότητας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και ανησυχίας για τη συνοχή την επόμενη μέρα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ ψηφίζουν αύριο για νέο αρχηγό του κόμματος. Η αγωνία ωστόσο που επικρατεί στα επιτελεία των αντιμαχόμενων στρατοπέδων για την εξουσία, καθόλου δεν αγγίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Δεδομένο είναι επίσης ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η εσωκομματική αντιπαράθεση κινήθηκε σταθερά μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι στις ομιλίες που εκφώνησαν σε παράλληλες συγκεντρώσεις χτες το βράδυ στην Αθήνα, κορυφώνοντας τον πόλεμος των εντυπώσεων. Και οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί προσπάθησαν να εμφανιστούν ως εκφραστές της βάσης και της ελπίδας της για επάνοδο στην εξουσία, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη και αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τους μηχανισμούς και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

«Οσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία δεν έχουν θέση στη ΝΔ του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό», ήταν ο «άσσος» που έβγαλε από το μανίκι της η Ντ. Μπακογιάννη, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στήριξη που της προσφέρουν οι περισσότεροι πρώην υπουργοί που θεωρούνται συνυπεύθυνοι της εκλογικής ήττας. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τον πόλεμο που δέχεται από τα Μέσα Ενημέρωσης «που εδώ και χρόνια στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και πολεμούν την παράταξή μας», προκειμένου να δείξει ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» φοβάται τη ΝΔ υπό την αρχηγία της.

Ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάδειξη «των ιδεών και των αξιών της παράταξης», που όπως υπογράμμισε είναι το όχημα για την «πολύ μεγάλη ΝΔ και κεντροδεξιά». «Περιχαράκωση δεν είναι να λέμε τις ιδέες μας, περιχαράκωση είναι να τις κρύβουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εμφανίστηκε ως φωνή της βάσης, κόντρα στη θέληση των μηχανισμών. «Δεν μπόρεσαν οι μηχανισμοί να επιβάλουν στη βάση να σιωπήσει. Η βάση διέλυσε τους μηχανισμούς», αποφάνθηκε, υποσχόμενος «ένα κόμμα που δε θα έχει φέουδα, όπου δε θα διακρίνονται μόνο τα "τζάκια"». Απαντώντας στην ανθυποψήφιά του υποστήριξε ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ προτιμά να βγει εκείνος ο υποψήφιος στη ΝΔ που έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την ήττα του κόμματος, ώστε να συνεχιστούν τα ίδια σφάλματα...».

Βέβαια, και οι δύο ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τη στρατηγική των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Χαρακτηριστική η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη που κάλεσε ανοιχτά την κυβέρνηση «να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ», επειδή όπως ισχυρίστηκε «ήταν η αιτία να μη γίνουν μεταρρυθμίσεις όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν απολύτως αναγκαίες για να βγει η οικονομία από το τέλμα».

ΣΥΡΙΖΑ
«Κουβέντα να γίνεται» στην πανελλαδική σύσκεψη

Ενταση, διαγκωνισμοί και απουσίες στη χτεσινή πρώτη μέρα

Με καθυστέρηση δύο ωρών άρχισαν χτες βράδυ οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ - με αισθητά μικρότερη συμμετοχή από κάθε προηγούμενη. Η ένταση ήταν διάχυτη στα πηγαδάκια που συνομολογούσαν ότι η διαδικασία απαξιώθηκε εσκεμμένα και μέσω της συρρίκνωσης των εργασιών σε μία - επί της ουσίας - μέρα, αλλά και λόγω του ότι ούτε αυτή τη φορά θα παρθούν αποφάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σχήματος.

Οι εργασίες άνοιξαν με παρουσίαση από τον συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νταβανέλο των βασικών σημείων στα οποία επικεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για τα οργανωτικά, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει κοινά συμφωνημένη εισήγηση. Δείχνοντας την αντιπαλότητα με τον ΣΥΝ, επεσήμανε ότι οι πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κεκτημένα που δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Διαφώνησε με την τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» και υπέδειξε σαν ενδεδειγμένη την τακτική της «αριστερής αντιπολίτευσης», με προτάσεις που θα απευθύνονται στον κόσμο και όχι για διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για την αποδοχή τους.

Παραδεχόμενος ότι το οργανωτικό ζήτημα παραπέμπεται προς λύση στο μέλλον, ζήτησε η σύσκεψη να συνομολογήσει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και πρότεινε τη συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση νέας πανελλαδικής σύσκεψης την Ανοιξη, η οποία να πάρει και αποφάσεις.

Χάδια στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας στην παρέμβασή του επανέλαβε τις φαιδρότητες όπως ότι «ο πρωθυπουργός κρύβεται και παίζει με κλειστά χαρτιά», καλώντας τον «να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του»!

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε τη σπέκουλα της χρεοκοπίας, την οποία κατά την άποψή του τώρα λούζεται όχι ο λαός αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Απαντώντας στις επικρίσεις για την τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», την υπερασπίστηκε ως επιλογή και κάλεσε τον λαό να αγωνιστεί μεταξύ άλλων και για τον έλεγχο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου!

Ο Α. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ανταποδώσει τα πυρά στον Αλ. Αλαβάνο (αναμένεται να μιλήσει σήμερα) δηλώνοντας ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι στις γραμμές μας, αλλά απέναντι στα πραγματικά πεδία μαχών και όχι στους ανεμόμυλους της ενδοαριστερής εσωστρέφειας».

Είπε ακόμα ότι «εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη των εκλογών χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και χωρίς να διεκδικούν κάτι για τον εαυτό τους». Μάλιστα, για να απαντήσει στον Αλ. Αλαβάνο, και κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, κατήγγειλε το ΚΚΕ, αποδίδοντας σ' αυτό λογικές εσωτερικού εχθρού, που όμως έχει αποδειχτεί ότι πρυτανεύουν στο κόμμα του.

Κόντρες και απουσίες

Σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά υπεραμύνθηκε της αυτονομίας των συνιστωσών, ζήτησε να διερευνηθούν τα οργανωτικά σχήματα που βοηθάνε, να βρεθούν λύσεις χωρίς να ακυρώνεται κανείς πολιτικά. Επανέφερε την πρόταση για ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να παρθεί απόφαση για το αν θα παραμείνει συμμαχία ή θα εξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό πολυτασικό φορέα. Πρόταση ωστόσο που πολλοί χαρακτήρισαν αντιπερισπασμό και τρικ για να γίνεται κουβέντα χωρίς να παίρνονται ποτέ αποφάσεις.

Κατά τα λοιπά, αρκετοί ομιλητές υπερασπίστηκαν τη μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο πολιτικό φορέα, χωρίς να λείπουν τα καρφιά εναντίον του ΣΥΝ για την τακτική του, αν και σε ήπιους τόνους. Απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ παραβρέθηκε μόνο ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο Φ. Κουβέλης ερωτηθείς για την απουσία του, τόνισε ότι έτσι θέλει να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στην προσπάθεια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, ή σε κάτι που θα μοιάζει με κόμμα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μοίρασε τα χαρτοφυλάκια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Τις θέσεις των Επιτρόπων μοίρασε χτες ο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, που ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών αναλαμβάνουν να προωθήσουν τις αρχές της Νέας Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ. Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Φιλανδός, Ολι Ρεν, στη θέση του Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μετακινείται στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού. Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, διορίζεται η Κύπρια, Αντρούλλα Βασιλείου, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Ούγγρος Λάζλο Αντορ, Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, η Σουηδή, Σεσίλια Μάλστρομ, αναλαμβάνει τις Εσωτερικές Υποθέσεις, όπου περιλαμβάνεται και η μετανάστευση. Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας, αναλαμβάνει ο Τσέχος Στέφαν Φούλε, ο Εσθονός Σιμ Κάλας μετακινείται στις μεταφορές, ενώ το νέο χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Αλλαγής αναλαμβάνει η Κόνι Χέντεγκααρντ. Η Λουξεμβούργια Βίβιαν Ρέτινγκ αναλαμβάνει τον τομέα Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα Πολιτών, ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ την Ενέργεια και ο Λετονός Αντρις Πίελμπαγκς την Ανάπτυξη. Η Μαρία Δαμανάκη διορίστηκε Επίτροπος Ναυτιλίας και Αλιείας. Οι νέοι επίτροποι αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους το Φλεβάρη, μετά τις κρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προσφορές για το Μνημείο της Φλώρινας

Μέλη του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Σμύρνης προσφέρουν 300 ευρώ για την προσφορά και τη θυσία των πλέον των 800 μαχητών του ΔΣΕ που τάφηκαν ομαδικά στη Φλώρινα.

***

Στη μνήμη της αδελφής του ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΜΠΕΛΑΗ, από το Πολύφυτο Κοζάνης, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948 στο Γράμμο, και του κουνιάδου του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ, από τη Μαυροπηγή Κοζάνης, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949 στο Γράμμο, ο Δημήτρης Μπελαής προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πτολεμαΐδας.

***

Ο σφος Αμπελιώτης Παύλος, από το Κάρντιφ της Αγγλίας, προσφέρει 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ