Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Κουβέντα να γίνεται» στην πανελλαδική σύσκεψη

Ενταση, διαγκωνισμοί και απουσίες στη χτεσινή πρώτη μέρα

Με καθυστέρηση δύο ωρών άρχισαν χτες βράδυ οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ - με αισθητά μικρότερη συμμετοχή από κάθε προηγούμενη. Η ένταση ήταν διάχυτη στα πηγαδάκια που συνομολογούσαν ότι η διαδικασία απαξιώθηκε εσκεμμένα και μέσω της συρρίκνωσης των εργασιών σε μία - επί της ουσίας - μέρα, αλλά και λόγω του ότι ούτε αυτή τη φορά θα παρθούν αποφάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σχήματος.

Οι εργασίες άνοιξαν με παρουσίαση από τον συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νταβανέλο των βασικών σημείων στα οποία επικεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για τα οργανωτικά, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει κοινά συμφωνημένη εισήγηση. Δείχνοντας την αντιπαλότητα με τον ΣΥΝ, επεσήμανε ότι οι πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κεκτημένα που δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Διαφώνησε με την τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» και υπέδειξε σαν ενδεδειγμένη την τακτική της «αριστερής αντιπολίτευσης», με προτάσεις που θα απευθύνονται στον κόσμο και όχι για διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για την αποδοχή τους.

Παραδεχόμενος ότι το οργανωτικό ζήτημα παραπέμπεται προς λύση στο μέλλον, ζήτησε η σύσκεψη να συνομολογήσει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και πρότεινε τη συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση νέας πανελλαδικής σύσκεψης την Ανοιξη, η οποία να πάρει και αποφάσεις.

Χάδια στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας στην παρέμβασή του επανέλαβε τις φαιδρότητες όπως ότι «ο πρωθυπουργός κρύβεται και παίζει με κλειστά χαρτιά», καλώντας τον «να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του»!

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε τη σπέκουλα της χρεοκοπίας, την οποία κατά την άποψή του τώρα λούζεται όχι ο λαός αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Απαντώντας στις επικρίσεις για την τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», την υπερασπίστηκε ως επιλογή και κάλεσε τον λαό να αγωνιστεί μεταξύ άλλων και για τον έλεγχο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου!

Ο Α. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ανταποδώσει τα πυρά στον Αλ. Αλαβάνο (αναμένεται να μιλήσει σήμερα) δηλώνοντας ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι στις γραμμές μας, αλλά απέναντι στα πραγματικά πεδία μαχών και όχι στους ανεμόμυλους της ενδοαριστερής εσωστρέφειας».

Είπε ακόμα ότι «εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη των εκλογών χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και χωρίς να διεκδικούν κάτι για τον εαυτό τους». Μάλιστα, για να απαντήσει στον Αλ. Αλαβάνο, και κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, κατήγγειλε το ΚΚΕ, αποδίδοντας σ' αυτό λογικές εσωτερικού εχθρού, που όμως έχει αποδειχτεί ότι πρυτανεύουν στο κόμμα του.

Κόντρες και απουσίες

Σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά υπεραμύνθηκε της αυτονομίας των συνιστωσών, ζήτησε να διερευνηθούν τα οργανωτικά σχήματα που βοηθάνε, να βρεθούν λύσεις χωρίς να ακυρώνεται κανείς πολιτικά. Επανέφερε την πρόταση για ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να παρθεί απόφαση για το αν θα παραμείνει συμμαχία ή θα εξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό πολυτασικό φορέα. Πρόταση ωστόσο που πολλοί χαρακτήρισαν αντιπερισπασμό και τρικ για να γίνεται κουβέντα χωρίς να παίρνονται ποτέ αποφάσεις.

Κατά τα λοιπά, αρκετοί ομιλητές υπερασπίστηκαν τη μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο πολιτικό φορέα, χωρίς να λείπουν τα καρφιά εναντίον του ΣΥΝ για την τακτική του, αν και σε ήπιους τόνους. Απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ παραβρέθηκε μόνο ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο Φ. Κουβέλης ερωτηθείς για την απουσία του, τόνισε ότι έτσι θέλει να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στην προσπάθεια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, ή σε κάτι που θα μοιάζει με κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ