ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ

Συνεχίζουν μεθαύριο Τρίτη με πανελλαδική απεργία που αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Στο πλευρό των εργαζομένων με stage (που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες) βρίσκεται η ΟΓΕ (φωτ. από τον αποκλεισμό των γραφείων του ΙΚΑ την περασμένη βδομάδα)
Στο πλευρό των εργαζομένων με stage (που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες) βρίσκεται η ΟΓΕ (φωτ. από τον αποκλεισμό των γραφείων του ΙΚΑ την περασμένη βδομάδα)
Σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ, στον Αλιμο, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι με stage στο Δημόσιο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΑΕΔ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Η νέα απεργία κινείται στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων τους και ως απάντηση στις απολύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ιδιαίτερα την επόμενη βδομάδα αναμένονται να γίνουν απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση στον Αλιμο, στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν και οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωση της τοπικής Ομάδας της Ομοσπονδίας που μοιράστηκε στους εργαζόμενους καταγγέλλονται οι ελαστικές μορφές εργασίας και αναδεικνύεται η ανάγκη συντονισμού της δράσης για τη διεκδίκηση αιτημάτων για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία της μητρότητας και άλλα.

Εκ μέρους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, ο Γ. Δοβρίδης εξέφρασε τη συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην κινητοποίηση και τη συμπαράστασή τους. Κατήγγειλε τις ελαστικές μορφές εργασίας και τα προγράμματα «stage» που αποσκοπούν στην ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Οπως και την υποκρισία της κυβέρνησης και όσων μιλούν περί αξιοκρατίας.

Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της ΚΕΔΚΕ

Αντιμέτωποι με την οργή των συμβασιούχων, των εργαζομένων σε προγράμματα «stage» βρέθηκαν χτες οι δήμαρχοι και οι άλλοι αιρετοί των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου στην Αυτοδιοίκηση, που συμμετείχαν στις εργασίες ημερίδας της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Μαζικά, φωνάζοντας συνθήματα, οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, της Νομαρχίας και οι εργαζόμενοι σε προγράμματα «stage» μπήκαν στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», διέκοψαν τις εργασίες της ημερίδας, διάβασαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και απαίτησαν από το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ να πάρει θέση για άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Ανερυθρίαστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι το 80% των αιτημάτων που θέτουν αποτελούν και θέσεις των δημάρχων. Το πόσο μακριά βρίσκονται από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που ακολούθησε, οι αιρετοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε μια άνευ ουσίας αντιπαράθεση για να συμφωνήσουν στο τέλος ότι δεσμεύονται από την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που υιοθετεί τη θέση της κυβέρνησης. Ετσι στο τέλος, προκειμένου να ξεφύγουν από την οργή των εργαζομένων που ήταν παρόντες, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ) να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη μόνιμη τακτοποίηση των εργαζομένων είτε με μοριοδότηση είτε με Προεδρικό Διάταγμα. Κόντρα και στο νέο εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Απεργούν στις 3 Δεκέμβρη

Συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.

Σε 24ωρη απεργία στις 3 Δεκέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, τη ΔΑΣ ΟΤΑ, να καλούν σε μαζική συμμετοχή, σε υιοθέτηση και πάλη με το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων που έρχεται σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Τη μέρα της απεργίας η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την αντεργατική επίθεση και καταγγέλλει την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) που στηρίζουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΠΑΣΚΕ στηρίζει το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ που διατηρεί το καθεστώς ομηρίας, η ΔΑΚΕ και η ΑΣΚ (ΣΥΝ) προβάλλουν αποπροσανατολιστικές προτάσεις για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η ίδια πλειοψηφία αρνείται το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης με τους εργαζόμενους αυτούς. Με στόχο την προετοιμασία της απεργίας, τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ.στο κτίριο της ΕΔΟΘ, όλα τα σωματεία εργαζομένων, τις επιτροπές αγώνα συμβασιούχων και «stage».

Απόφαση για απεργία πήρε και η ΠΟΠ ΟΤΑ (Ομοσπονδία του κλάδου με μέλη της, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενους από το Δήμο Αθήνας). Η πλειοψηφία της ΠΟΠ αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Δεκέμβρη, αποχή το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκέμβρη, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 7 Δεκέμβρη. Από τη μεριά τους οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ στην ΠΟΠ ΟΤΑ πρότεινε 48ωρη απεργία 3 και 4 Δεκέμβρη και τη λήψη μέτρων - συσκέψεις, περιοδείες και άλλα - για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης και στόχο την κλιμάκωση του αγώνα με νέα 48ωρη στις 16 και 17 Δεκέμβρη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΨΝΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί και ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται απ' τον Ιούλη του 2009. Χτες, ο διοικητής του ΨΝΑ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο. Εκεί ανέφερε ότι έχει ήδη εγκριθεί το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών. Ακόμα, ότι το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την πληρωμή και των εφημεριών των ψυχολόγων, για τους οποίους διαμήνυσε ότι θα μπει πλαφόν στις εφημερίες τους που δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 3 το μήνα. Οι ψυχολόγοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου το πρωί της Δευτέρας. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, εφημερίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, με δεδομένη και την έλλειψη ψυχολόγων που αντιμετωπίζει.

ΣΕΑΑΝ: Αγωνιστική σφραγίδα στην 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, ετοιμάζει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Πέμπτη. Στην κινητοποίηση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, αγωνιστές εργαζόμενοι του χώρου και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αγώνας που αφορά τη λαϊκή οικογένεια

Ο αγώνας των οικοδόμων για την άμεση αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, ξεφεύγει απ' τα στενά πλαίσια των εργαζομένων στις κατασκευές και αγγίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Κανείς δε μπορεί να μένει αδιάφορος απέναντι στο αίτημα για φτηνή, σύγχρονη λαϊκή κατοικία; Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που δεν έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν πάνω απ' το κεφάλι τους, όταν την ίδια στιγμή 500.000 διαμερίσματα που έχουν ήδη χτιστεί μένουν απούλητα. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στέλνει τους εργάτες στις δαγκάνες των τραπεζών αντί να κατασκευάζει σύγχρονα και φτηνά σπίτια για την εργατική τάξη.

Αλλά και παραπέρα:

  • Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την ώρα που η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις «βουλιάζουν» με την πρώτη νεροποντή, δε θα δώσει μόνο δουλειά στους οικοδόμους, αλλά ταυτόχρονα θα απαντήσει σε ένα απ' τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις εργατογειτονιές της χώρας.
  • Η αντισεισμική θωράκιση είναι απαραίτητη σε μια χώρα όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.
  • Η κατασκευή νέων σχολείων - με βάση τα σύγχρονα πρότυπα - είναι ανάγκη για κάθε παιδί και λαϊκή οικογένεια, όταν τα παιδιά στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες χωρισμένες με ...νοβοπάν στο όνομα της καταπολέμησης της διπλοβάρδιας.
  • Ο αγώνας των οικοδόμων συνδέεται και με την καλύτερη παροχή υγείας στο λαό, διεκδικώντας κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων νοσοκομείων, που σήμερα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι οικοδόμοι - συνδέονται με την ανεργία του κλάδου - αλλά πρώτα απ' όλα συνδέονται με μια πλατιά γκάμα προβλημάτων που επιδρούν στην ποιότητα ζωής όλου του λαού. Αναδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει ανάπτυξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους όλοι ανεξαίρετα οι εργαζόμενοι.


Κ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ