ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΣΥΝΕΠΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Νέα επίθεση σε βάρος συνδικαλίστριας

«Αγνωστοι» έριξαν καυστικό υγρό στο αυτοκίνητο της Βενετίας Μανωλοπούλου, που είναι πρωτοπόρο μέλος του κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστριών Κεντρικής Μακεδονίας

Η προσπάθεια ποδηγέτησης των εργαζομένων και εξασφάλισης της «εργασιακής ειρήνης», που διαταράσσουν όσοι σηκώνουν κεφάλι ενάντια στην εργοδοσία και την πολιτική που την υπηρετεί, κρύβονται πίσω από την επίθεση που δέχθηκε προχθές το βράδυ η Βενετία Μανωλοπούλου, εργαζόμενη στην καθαριότητα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσω της εταιρείας ISS και πρωτοπόρο μέλος του Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης προς ιδιώτες και δημόσιους φορείς Κεντρικής Μακεδονίας. Επιστρέφοντας στο σπίτι της προχτές το βράδυ, η εργαζόμενη διαπίστωσε ότι «άγνωστοι» είχαν ρίξει καυστικό υγρό στο αυτοκίνητό της. Αμέσως κάλεσε τους συναδέλφους της, στελέχη του σωματείου και του ΠΑΜΕ που έσπευσαν να δουν τι έγινε. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Το νέο μαφιόζικο χτύπημα δεν είναι τυχαίο, ούτε και το μοναδικό. Αποτυπώνει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, στο στόχαστρο της οποίας μπαίνουν πρώτα τα ταξικά συνδικάτα που υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οπως, άλλωστε, είπε και η ίδια η Β. Μανωλοπούλου, η επίθεση προφανώς έχει στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση, αφού έγινε σε μία περίοδο που το σωματείο βρίσκεται σε κόντρα με την εργοδοσία για τους μισθούς, τα ένσημα, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η εργαζόμενη πρωτοστατεί στον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο, το οποίο, στον ένα χρόνο που λειτουργεί και συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ, έχει ορθώσει σταθερό μέτωπο με όλους όσοι στηρίζουν τη διαιώνιση του δουλεμπορίου των εργολάβων. Το σωματείο παλεύει για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη εργασία και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους εργολάβους. Γι' αυτό και η δράση του επανειλημμένα έχει υπονομευτεί τόσο από την εργοδοσία, όσο και από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πέρυσι το σωματείο διεκδικούσε δεδουλευμένα που η ISS χρωστούσε στους εργαζόμενους που απασχολούσε στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης, στελέχη της ΠΑΣΚΕ πίεζαν τις καθαρίστριες να μη φτιάξουν σωματείο κτλ. Στάση που αλείφει βούτυρο στο ψωμί της εργοδοτικής ασυδοσίας: Σημειώνουμε ότι η ISS έχει επιβάλει καθεστώς γαλέρας στο αεροδρόμιο, με ωράρια που φτάνουν τις 12 και 14 ώρες εργασίας την ημέρα, ενώ την ίδια ώρα πληρώνει με εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς παραβιάζοντας και τη ΣΣΕ, και, φυσικά, τους αποδίδει αντίστοιχης κατηγορίας ένσημα.

Την επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους χωρίς να φοβηθούν τους εργοδότες. «Η δύναμη της τάξης μας βρίσκεται στην οργανωμένη, μαζική πάλη. Αυτό είναι που δε θέλουν οι εργοδότες, αυτό είναι που τους τρομάζει. Από αυτό δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Θα μας βρίσκουν στο δρόμο κάθε μέρα»

Την ανάγκη να δυναμώσει η συντονισμένη πάλη για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα ανέδειξε η χτεσινή, νέα απεργία των εργαζομένων με stage

Μαχητική ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση
Μαχητική ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση
Την ξεκάθαρη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους παρά τα εμπόδια που τους βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες διαμήνυσαν με τη χτεσινή νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίησή τους στην Αθήνα οι εργαζόμενοι με stage. Στο πλάι τους, βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Ζιώγας και Ν. Παπακωνσταντίνου, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων.

Στη συγκέντρωση, στην Ομόνοια, καταγγέλθηκε η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η στάση της ΓΣΕΕ, ενώ αναδείχτηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη έντασης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αξιοποιώντας όσα αποτελέσματα καταγράφει μέχρι σήμερα ο συντονισμός της πάλης. Με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής έχουν συγκροτηθεί περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ακολούθησε πορεία ως τη Βουλή, ενώ σε συναντήσεις που έγιναν με ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαιώθηκε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι υπέρ της διασφάλισης σταθερής εργασίας για όλους. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να προγραμματίσει την παραπέρα αγωνιστική δράση.

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τους εργαζόμενους η κυρίαρχη πολιτική ανέδειξαν και οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες αντιπροσωπεία των 1.000 απολυμένων συμβασιούχων της παλιάς «Ολυμπιακής» στα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Εργασίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» και απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη (συνεχίζουν για 11η μέρα την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας) εισέπραξαν απλά δηλώσεις του τύπου «βλέπουμε θετικά τα αιτήματά σας».

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αύριο και οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι Συντονιστικές Επιτροπές Συμβασιούχων στους ΟΤΑ και Επιτροπές Αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο καλούν τους συμβασιούχους σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 10 π.μ. Σε 24ωρη απεργία, προχωρούν αύριο και οι συμβασιούχοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - ΕΑΣ(πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

Σύσκεψη για τον παραπέρα συντονισμό της δράσης συνδικάτων και φορέων του Ιλίου στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, πραγματοποιεί σήμερα το Συντονιστικό Φορέων Ιλίου στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μενελάου και Χρυσηίδος).

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέπεια της «δημοκρατίας» στην οποία ζουν οι εργάτες

Ανακοίνωση για τη νέα τρομοκρατική επίθεση

«Μία ακόμα επίθεση και προσπάθεια τρομοκράτησης δέχθηκε συνδικαλίστρια καθαρίστρια. Αυτή τη φορά η επίθεση έγινε με καυστικό υγρό που έριξαν στο αυτοκίνητό της.

Το χέρι των εγκληματιών οπλίζεται από την ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ. Αυτή η πολιτική αποθρασύνει την εργοδοσία, ώστε να πάρει τα πιο βάρβαρα μέτρα ενάντια σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διαφημίζουν τη "δημοκρατία" του στημένου κοινωνικού τους διαλόγου, όλοι όσοι συμμετείχαν παλιότερα και σήμερα - από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., το ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και το ΣΕΒ. Ωστόσο, στους χώρους δουλειάς επικρατεί ο μεσαίωνας, η τρομοκράτηση και το δημοκρατικό δικαίωμα να συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι και να διεκδικούν βρίσκεται υπό διωγμό.

Οσο κι αν χρειάζεται να εκφοβίσουν και να απειλήσουν, για να περάσουν την αντεργατική πολιτική που απαιτεί το κεφάλαιο, να γνωρίζουν ότι μπροστά τους θα βρουν το εργατικό λαϊκό κίνημα ανασυγκροτημένο, ρωμαλέο, να υπερασπίζει τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτή την απάντηση μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι μαζικά με τους αγώνες τους, με την απεργία που προκηρύσσουν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα στις 17 Δεκέμβρη και να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας καθαρίστριας και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ακόμη πιο αποφασιστικά.

Αυτές οι δολοφονικές ενέργειες θα μπαίνουν στο περιθώριο χάρη στην πάλη του λαού, όσο το εργατικό λαϊκό κίνημα ορθώνει το ανάστημά του. Να αντιπαλέψουν την πολιτική που γεννά την ασυδοσία των μονοπωλίων και τα αμύθητα κέρδη τους, ανοίγοντας την προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε κατά 27% στην ΕΕ

Στο 9,8% έφτασε τον Οκτώβρη η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης (ΕΕ των «16») και στο 9,3% στην Ευρώπη των «27», σύμφωνα με τη Γιούροστατ. Τα ίδια ποσοστά τον Οκτώβρη του 2008 ήταν 7,9% και 7,3% αντίστοιχα. Επιπλέον, στις ΗΠΑ η ανεργία τον Οκτώβρη του 2009 έφτασε στο 10,2% και στην Ιαπωνία στο 5,1%.

Μέσα σε ένα χρόνο η ανεργία στους άντρες αυξήθηκε από 7,3% στο 9,7% (ευρωζώνη) και από 7% σε 9,5% (ΕΕ των «27»). Στις γυναίκες αυξήθηκε από 8,5% σε 10% (ευρωζώνη) και από 7,6% στο 9,2% στην ΕΕ των «27». Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών ανήλθε τον Οκτώβρη στο 20,6% στην ευρωζώνη και στο 20,7% στην ΕΕ των «27». Πέρυσι τον Οκτώβρη ήταν στο 16,2% και στις δύο ζώνες.

Στην ΕΕ των «27», τον Οκτώβρη ήταν χωρίς δουλειά 22.510.000 άντρες και γυναίκες, αριθμός αυξημένος κατά 258.000 σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ