Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΣΥΝΕΠΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Νέα επίθεση σε βάρος συνδικαλίστριας

«Αγνωστοι» έριξαν καυστικό υγρό στο αυτοκίνητο της Βενετίας Μανωλοπούλου, που είναι πρωτοπόρο μέλος του κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστριών Κεντρικής Μακεδονίας

Η προσπάθεια ποδηγέτησης των εργαζομένων και εξασφάλισης της «εργασιακής ειρήνης», που διαταράσσουν όσοι σηκώνουν κεφάλι ενάντια στην εργοδοσία και την πολιτική που την υπηρετεί, κρύβονται πίσω από την επίθεση που δέχθηκε προχθές το βράδυ η Βενετία Μανωλοπούλου, εργαζόμενη στην καθαριότητα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσω της εταιρείας ISS και πρωτοπόρο μέλος του Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης προς ιδιώτες και δημόσιους φορείς Κεντρικής Μακεδονίας. Επιστρέφοντας στο σπίτι της προχτές το βράδυ, η εργαζόμενη διαπίστωσε ότι «άγνωστοι» είχαν ρίξει καυστικό υγρό στο αυτοκίνητό της. Αμέσως κάλεσε τους συναδέλφους της, στελέχη του σωματείου και του ΠΑΜΕ που έσπευσαν να δουν τι έγινε. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Το νέο μαφιόζικο χτύπημα δεν είναι τυχαίο, ούτε και το μοναδικό. Αποτυπώνει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, στο στόχαστρο της οποίας μπαίνουν πρώτα τα ταξικά συνδικάτα που υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οπως, άλλωστε, είπε και η ίδια η Β. Μανωλοπούλου, η επίθεση προφανώς έχει στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση, αφού έγινε σε μία περίοδο που το σωματείο βρίσκεται σε κόντρα με την εργοδοσία για τους μισθούς, τα ένσημα, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η εργαζόμενη πρωτοστατεί στον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο, το οποίο, στον ένα χρόνο που λειτουργεί και συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ, έχει ορθώσει σταθερό μέτωπο με όλους όσοι στηρίζουν τη διαιώνιση του δουλεμπορίου των εργολάβων. Το σωματείο παλεύει για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη εργασία και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους εργολάβους. Γι' αυτό και η δράση του επανειλημμένα έχει υπονομευτεί τόσο από την εργοδοσία, όσο και από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πέρυσι το σωματείο διεκδικούσε δεδουλευμένα που η ISS χρωστούσε στους εργαζόμενους που απασχολούσε στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης, στελέχη της ΠΑΣΚΕ πίεζαν τις καθαρίστριες να μη φτιάξουν σωματείο κτλ. Στάση που αλείφει βούτυρο στο ψωμί της εργοδοτικής ασυδοσίας: Σημειώνουμε ότι η ISS έχει επιβάλει καθεστώς γαλέρας στο αεροδρόμιο, με ωράρια που φτάνουν τις 12 και 14 ώρες εργασίας την ημέρα, ενώ την ίδια ώρα πληρώνει με εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς παραβιάζοντας και τη ΣΣΕ, και, φυσικά, τους αποδίδει αντίστοιχης κατηγορίας ένσημα.

Την επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους χωρίς να φοβηθούν τους εργοδότες. «Η δύναμη της τάξης μας βρίσκεται στην οργανωμένη, μαζική πάλη. Αυτό είναι που δε θέλουν οι εργοδότες, αυτό είναι που τους τρομάζει. Από αυτό δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ