Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προκλητική πριμοδότηση της κυριαρχίας τους

Το προβάδισμα που δίνει στους ιδιώτες η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας, αποτυπώνει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφοντας ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα φτάνουν το 47%

Την ... υγεία της κερδοφορίας διασφάλισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαναγκάζοντας - εκτός των άλλων μέτρων - τα λαϊκά στρώματα να καταβάλουν από την τσέπη τους το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία προβλέποντας τα εξής: «Δυναμική ανάπτυξη, υγιής κερδοφορία και προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κλάδο».

«Κρίσιμος παράγοντας», κατά την έκθεση, για την υγιή κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι «το αυξημένο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης που προσεγγίζει το 47% (έναντι 27% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ)». Οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης αποτελούν ένα σταθερό ποσοστό των δαπανών Υγείας τα τελευταία χρόνια (της τάξης του 35-40% - ποσοστό παρόμοιο με των χωρών του ΟΟΣΑ).

Δηλαδή, οι Ελληνες πληρώνουν αδρά στην ώρα της ανάγκης, καθώς το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας - στο οποίο υποτάσσονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας - αναγκάζει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες Υγείας από το εισόδημά τους.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία κερδίζουν μερίδιο της αγοράς έναντι των δημόσιων, σημειώνεται στην έκθεση. Το 2008 αντιστοιχεί σε 27% από 13% το 2000. Αυτή η επέκταση του ιδιωτικού τομέα γίνεται «κυρίως λόγω των δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας», σύμφωνα με την έκθεση, αποκαλύπτοντας τη συνειδητή από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας. Αυτή η υποβάθμιση εκφράζεται και με την εκχώρηση των επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία κατ' αποκλειστικότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ιδιωτικών επενδύσεων στοχεύουν στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ (το οποίο εστιάζει στην κατασκευή υποδομών) δεν ξεπερνά το 30%», αναφέρεται στην έκθεση.

Και το αποτέλεσμα αυτής της δικομματικής υπόκλισης στην επιχειρηματική δραστηριότητα καταγράφεται στην παρακάτω διαπίστωση: «Οι προαναφερθείσες συνθήκες οδηγούν σε ένα περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 15% (επίπεδο κοντά στο διεθνή μέσο όρο)...Τα περιθώρια των ιδιωτικών νοσοκομείων υπολείπονται σημαντικά έναντι εκείνων για τα μαιευτήρια (12% έναντι 33%, αντίστοιχα, στο διάστημα 2001-2007)».

Με άλλα λόγια, εξηγείται ο πόλεμος για τη λειτουργία νέων ιδιωτικών μαιευτηρίων που εκδηλώθηκε τελευταία μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο, απ' τη μια μεριά, και, απ' την άλλη, τον Ομιλο του «Υγεία».

Μέσα σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο και σε συνδυασμό με την επέκταση στις γειτονικές χώρες έρχεται ως φυσιολογική η πρόβλεψη της ΕΤΕ: «Βάσει των προβλέψεών μας για την πορεία των δαπανών Υγείας και του μεριδίου αγοράς του ιδιωτικού τομέα, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% στο διάστημα 2009-2010 και 8,5% στη συνέχεια έως το 2012».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ