Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών

Αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας περιορίστηκε να τους συμβουλεύει να... φροντίζουν τα παιδιά τους

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών από την πανδημία της «νέας γρίπης», με ευθύνη του κράτους και χωρίς την επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας απαίτησαν με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και οι Ομοσπονδίες Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων, οι μαζικοί φορείς κατήγγειλαν ότι ο τρόπος με τον οποίο «αντιμετωπίζεται» η νέα γρίπη έχει αναδείξει τη φροντίδα των παιδιών σε ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση που έγινε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο που συμβούλευσε τους γονείς να ...φροντίζουν για την προστασία του παιδιού τους.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία (έλλειψη καθαριστριών, ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα), την απουσία πανελλαδικά οργανωμένης συστηματικής κρατικής πολιτικής για τα θέματα προληπτικής ιατρικής, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των μαθητών και εργαζομένων που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πανικός στα σχολεία. Κατέθεσαν το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων τους που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το υπουργείο Υγείας που θα παρέχουν έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, τον εμβολιασμό των μαθητών, θα καταγράφουν τις ανάγκες, θα παρέχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, θα κάνουν αξιολόγηση της συνολικής υγείας των μαθητών, την καταγραφή των ιστορικών υγείας κλπ. Αμεση αποστολή κλιμακίων στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων, τουαλετών και χώρων εστίασης. Την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα δημοτικά και του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, άδεια με πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές αποδοχές για τους γονείς που θα ασθενήσουν τα παιδιά τους και για τους εργαζόμενους των σχολείων που θα νοσήσουν. Δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας και ασφάλειας σε δημόσια Κέντρα Υγείας, δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες, υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, ανέγερση απ' το κράτος νέων σύγχρονων σχολείων, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία κ.ά.

Κατέληξε 37χρονη

Η πανδημία της νέας γρίπης ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε χτες το Συμβούλιο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικέντρωσε στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Χτες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία φαρυγγικό επίχρισμα λαμβάνεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, σε άτομα που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευθούν, σε περιπτώσεις υποψίας αντοχής στα αντι-ιικά σκευάσματα και - δειγματοληπτικά - σε περιπτώσεις συρροής περιστατικών.

Μία 37χρονη παχύσαρκη γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισε εξαιτίας της νέας γρίπης. Η άτυχη γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ