ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει μέτρα - φωτιά στο Ασφαλιστικό

Στο πρόγραμμα του 2007 παραπέμπουν κυβερνητικοί βουλευτές για να περιγράψουν τις «δομικές αλλαγές» που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαλέψει την επίθεση που ετοιμάζουν κεφάλαιο - κυβέρνηση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαλέψει την επίθεση που ετοιμάζουν κεφάλαιο - κυβέρνηση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
Γενικευμένη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση το «διάλογο» - απάτη με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, με στόχο να ανοίξει το δρόμο και να επιβάλει αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις ευρωενωσιακές συναποφάσεις.

Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει, συζήτησαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ), αρμόδιου για θέματα «Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, που πήρε μέρος στο ΚΤΕ, επανέλαβε ότι χρειάζονται «δομικές αλλαγές» στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, οριοθετώντας τις «δομικές αλλαγές» όπως παρουσιάστηκαν στο ΚΤΕ, παρέπεμπαν «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2007» που υπήρξε βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος και στις πρόσφατες εκλογές. Υπογράμμισαν ακόμα ότι πρέπει να «τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα θέματα», πέρα από όσα έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα του 2007

Μια σύντομη αναδρομή στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το 2007, το οποίο επικαλέστηκαν χτες οι βουλευτές που συμμετέχουν στον ΚΤΕ, είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της επίθεσης που αναμένεται στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1. «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».

Αυτό θα σηματοδοτήσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτούνται με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας.

2. «Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών».

Χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι πρέπει να τεθεί θέμα «υπολογισμού των συντάξεων», ενισχύοντας ακριβώς τη συγκεκριμένη πρόταση, βάση της οποίας θεσπίζεται η ανταποδοτικότητα και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης θα συνυπολογίζονται οι εισφορές κατά τη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου (θα καταργηθεί ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία πενταετία, όπως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει σήμερα). Αν ευοδωθούν αυτά τα σχέδια, οι συντάξεις θα καταβαραθρωθούν σε πολύ χειρότερα από τα σημερινά άθλια επίπεδα.

3. «Ανάπτυξη Συμπληρωματικών Συστημάτων. Ενθαρρύνουμε την ίδρυση και λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων συμπληρωματικών παροχών».

Η συγκεκριμένη πρόταση ενισχύει το σχέδιο για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα «τριών πυλώνων», το οποίο θα προβλέπει:

  • Μια δημόσια βασική σύνταξη στο ύψος ενός ελάχιστου επιδόματος για να μην πεθαίνουν στην ψάθα οι συνταξιούχοι (πρώτος πυλώνας).
  • Το δεύτερο πυλώνα με τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία θα λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε εργαζόμενο.
  • Τον τρίτο πυλώνα, τα ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Βασικό στοιχείο και επιδίωξη αυτού του σχεδίου είναι η απόσυρση του κράτους από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η μείωση της χρηματοδότησης, από τους προϋπολογισμούς του κράτους, των Ταμείων. Ουσιαστικά η ευθύνη του κράτους περιορίζεται μόνο στη «βασική σύνταξη», δηλαδή στην προνοιακή κάλυψη των συνταξιούχων. Το ύψος της σύνταξης πάνω απ' αυτό το επίπεδο επαφίεται στη λειτουργία και στην απόδοση που θα έχουν τα Επαγγελματικά Ταμεία (όπου εννοείται θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον εισφορές ο εργαζόμενος) και οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τα Επαγγελματικά Ταμεία παγκοσμίως απώλεσαν το 25% των κεφαλαίων τους.

4. «Αμεση προώθηση των διαδικασιών ενοποίησης των ταμείων Κύριας Ασφάλισης με τη δημιουργία τριών ομάδων ταμείων (Μισθωτοί - Αυτοαπασχολούμενοι - Αγρότες».

Θα σημάνει την αφαίρεση δικαιωμάτων για εκατομμύρια εργαζομένους, αφού θα σηματοδοτήσει την πίεση προς τα κάτω σε όλες τις παροχές υγείας και λοιπές καλύψεις των ασφαλισμένων από τα Ταμεία τους, ενώ ταυτόχρονα θα σημάνει και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

5. «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με την αποτύπωση των σημερινών συνθηκών εργασίας».

Οπως ακριβώς θεσμοθέτησε με τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό θα σηματοδοτήσει για τους εργαζόμενους σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν (υπολογίζονται το 40% της σημερινής λίστας) ότι θα επιβαρυνθούν από 5 μέχρι 7 χρόνια εργασίας.

6.«Ενιαίες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τις συντάξεις αναπηρίας, με τη δημιουργία ενιαίων κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας».

Βασική επιδίωξη να θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων.

7. «Δημιουργία νέων σύγχρονων μηχανισμών και δομών χρηματοοικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων».

Παραπέρα δηλαδή τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων σε χρηματιστήρια και ομόλογα και ξεπούλημα της περιουσίας τους.

Με εργαλείο το «διάλογο» - απάτη

Πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, οι ίδιοι βουλευτές επισήμαναν ότι στην πρώτη φάση του «κοινωνικού διαλόγου θα συζητηθούν ανώδυνα μέτρα», τονίζοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να τεθεί και θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου αυτές να μειωθούν. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο «κοινωνικός διάλογος» ήρθε να νομιμοποιήσει προαποφασισμένες επιλογές, οι βουλευτές φανέρωσαν τις προθέσεις της κυβέρνησης να μπουν όλα στο τραπέζι.

Εξάλλου, μόλις προχτές, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν άμεσα.

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ συζητήθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις, καθώς ετοιμάζεται ήδη το σχετικό νομοσχέδιο. Οι βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το πλήθος των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι εταίροι του δικομματισμού, αφού όπως σημείωναν για την «εργατική νομοθεσία υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες», οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Επιχειρώντας παράλληλα να διαμορφώσουν κλίμα για το επόμενο διάστημα, οι βουλευτές της κυβέρνησης εκτιμούσαν χτες ότι αν από τον «κοινωνικό διάλογο» «αποχωρήσουν σταδιακά και τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς, το βάρος της μεταρρύθμισης θα το σηκώσει το ΠΑΣΟΚ». Φυσικά, αφού πρώτα θα έχει στηθεί το σκηνικό και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εξαπατηθεί ο λαός. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Λοβέρδος έστειλε επιστολή στο νέο πρόεδρο της ΝΔ Αν. Σαμαρά με την οποία τον ενημέρωνε για το πλαίσιο του διαλόγου.

Τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε και η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με πολλούς από τους βουλευτές να επιτίθενται στο Κόμμα επειδή τους χαλάει τη σούπα και με συνέπεια αντιπαλεύει τη στρατηγική του δικομματισμού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σιγοντάρει και πιέζει για αντιδραστικά μέτρα

Η κυβέρνηση και η ΕΕ δε θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη συνηγορία από τις θέσεις που διατύπωσε ο Αντ. Σαμαράς, σχολιάζει το ΚΚΕ

Συγκεκριμένες και «καθαρές» προτάσεις για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των επιχειρήσεων και τη μετακύλιση των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, κατέθεσε την Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής που θα τηρήσει στο επόμενο διάστημα.

Η στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αναγορεύτηκε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ ως «ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής», υπογραμμίζοντας μάλιστα τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η λήψη των σχετικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης για «ενισχυμένη» παρέμβαση του κράτους υπέρ του κεφαλαίου, ζήτησε: Παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο όνομα της μείωσης της ανεργίας, γενικότερα ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους από το κράτος. «Δε θα πνίξουμε την αγορά για να σώσουμε τα δημόσια οικονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά, τασσόμενος έμμεσα πλην σαφώς υπέρ της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών, αλλά και του παγώματος των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Ακόμα ζήτησε απελευθέρωση των κλειστών αγορών (εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν), σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και απαγόρευση των διαδηλώσεων, που όπως είπε «σκοτώνουν το εμπόριο και την οικονομία».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Δε θα μπορούσε να βρει καλύτερη συνηγορία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ από τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ υπέρ των νέων φοροαπαλλαγών και της μείωσης των όποιων εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ως νέα την παλιά και αποδεδειγμένα αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Στα εγκαίνια της Εκθεσης για το Πέραμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων με τίτλο «Πέραμα Κλειστόν» αύριο Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. Η έκθεση πραγματοποιείται στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, από τις 4 έως τις 13 Δεκέμβρη. Είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και αποτελεί πράξη αλληλεγγύης των καλλιτεχνών, οι οποίοι προσφέρουν τα έργα τους για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ