ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Μόνο μια έγνοια: Να 'ναι δυνατή η απεργία

Οσο πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού τόσο περισσότερο ο ένας μετά τον άλλον οι συνυπεύθυνοι για τα καινούρια βάρη που θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα τραβούν την ουρά τους απέξω. Βλέπουν υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, βλέπουν να εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΝΔ και όχι το δικό της, βλέπουν τους ξένους να πιέζουν, βλέπουν άδεια ταμεία και τι να κάνουμε. Μόνο τα καπιταλιστικά κέρδη που αυξάνονται διαρκώς δε βλέπουν.

Κι όμως: Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της. Αυτήν που πρόβαλε και προεκλογικά. Αλλο θέμα είναι πως για να υφαρπαγεί η λαϊκή ψήφος παρουσιαζόταν το κρέας σαν ψάρι. Προεκλογικά ήταν καθαρό πως η πολιτική που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ήταν ταυτόσημη με την πολιτική της ΝΔ. Διόλου τυχαία και μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ στο μόνο που κοιτά να εμφανιστεί διαφοροποιημένο από τη ΝΔ είναι σ' όλο αυτό που παρουσιάζουν ως «διαφάνεια» και «χρηστή διοίκηση». Στο κρίσιμο ζήτημα που είναι ποιος παράγει και ποιος ιδιοποιείται τον πλούτο, το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ σφυρίζουν κλέφτικα. Για την ακρίβεια κάνουν καθαρό ότι οι πολλοί πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν περισσότερα και οι λίγοι να συνεχίσουν να κερδίζουν περισσότερα. Οπως κι αν την ντύσεις αυτή την πολιτική δεν είναι άλλο από την πολιτική που υπάρχει για να διασφαλίζει τα κέρδη του κεφαλαίου. Η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζεται εναλλάξ από τα δύο κόμματα της αστικής τάξης βρίσκει καθημερινά τη δικαίωσή της.

Και τι παράξενο... Ενώ ορκίζονται στη διαφάνεια και τη διαβούλευση, όταν φτάνει η ώρα για το συγκεκριμένο, τη μείωση - για παράδειγμα - των μισθών, «άλλα λόγια». Τι πιο καλό άραγε για όποιον έχει σκοπό να ενισχύσει το λαϊκό εισόδημα να το ανακοινώσει;

Κι επειδή, λοιπόν, ούτε νέα κατάσταση υπάρχει, ούτε νέα δεδομένα, καλό είναι όποιος δε θέλει να χάσει και το σώβρακο να φροντίσει έγκαιρα την άμυνά του κι ακόμα καλύτερα την αντεπίθεσή του. Η πρόσκληση του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 17 του μήνα ισχύει στο ακέραιο. Κι αποκτά πρόσθετη αξία την ώρα που ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν ήδη σπεύσει να νομιμοποιήσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που οσονούπω θα παρουσιαστούν και σαν προϊόν κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης.

Την ώρα που στις τιβί και στα έντυπα της αστικής τάξης δίνουν και παίρνουν τα θαυμαστικά για την τάδε «πρωτοποριακή» πράξη της κυβέρνησης, στην πραγματική ζωή, εκεί που διεξάγεται με ακόμα πιο σκληρούς όρους η ταξική πάλη, στους χώρους δουλειάς, η μάχη για την οργάνωση της απεργίας φουντώνει.

Αυτή είναι η προοπτική, σ' αυτήν οφείλουμε να συγκεντρώσουμε κάθε διαθέσιμη δύναμη. Κι άσε την αστική τάξη να αναρωτιέται μετά την απεργία για «το απείθαρχον των Ελλήνων»...

Η γραμμή που δίνει η ατμομηχανή του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, είναι πιο πολλή δουλειά με χαμηλότερο μεροκάματο. Οι παραλλαγές της εφαρμογής της δεν την ξεστρατίζουν.

Με τέτοια συνέπεια και ανάλογη πειθαρχία οφείλει να κινείται στο ακριβώς αντίστροφο και η γραμμή για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Εχοντας καθαρό πως ό,τι χάνει ο καπιταλιστής είναι κέρδος για τον εργάτη. Ισχύει για το αποτέλεσμα της απεργίας, ισχύει και για το αποτέλεσμα της πολιτικής πάλης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου (...) σ' ένα σημείο αρνήθηκε κάθε διευκρίνιση: Στο θέμα του χειρισμού της υπόθεσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και του παγώματος των μισθών ή των εισοδημάτων άνω των 2.000 ευρώ, όπως κάπως ασαφώς είπε ο ίδιος. Μάλιστα, απέφυγε διευκρινίσεις, εξηγώντας ότι "αυτά δεν ανακοινώνονται σε συνεντεύξεις Τύπου, αλλά μέσα από ένα καθαρό νομοσχέδιο που θα δείχνει ακριβώς τι σκοπεύουμε να κάνουμε, με ένα και μόνο γνώμονα, το αίσθημα δικαίου". Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός επανήλθε στο θέμα αναφέροντας ότι όλα θα διευκρινιστούν τον Ιανουάριο» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ: «Η κυβέρνηση υφίσταται πρώιμη φθορά που καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη την πορεία της καθιστώντας εξαιρετικά επισφαλή κάθε πρόβλεψη, ακόμη και για τους επόμενους μήνες (...) Θα πρόκειται για αναθεώρηση θεμελιωδών μεγεθών του Προϋπολογισμού ένα μήνα μετά την πανηγυρική υπερψήφισή του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην ουσία θ' ανοίξουν επίσημα όλα τα θέματα και θα ανακοινωθούν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα από την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο μέχρι το Ασφαλιστικό που πέραν των άλλων θα βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές της διακηρύξεις. Διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων δηλαδή ένα ολωσδιόλου καινούργιο πολιτικό τοπίο στο οποίο τίποτα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο και καμία δέσμευση δεν ισχύει» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΚΟΥΦΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: «Οτι όταν έβαλαν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ μας είπαν τα καλά, αλλά μας απέκρυψαν ότι σύντομα θα βρισκόμαστε μπροστά στα χειρότερα, αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε. Αυτό που μένει δυσνόητο στο μέσο πολίτη είναι γιατί να κάνει άλλος τον ακριβό λογαριασμό και ο λαός να καλείται να τον πληρώνει. Γιατί οι τράπεζες να αυξάνουν την κερδοφορία τους μέσα στην κρίση και οι ξεζουμισμένοι φορολογούμενοι να τις ενισχύουν ως άπορες. Γιατί μας κοροϊδεύουν ότι έχουν λύσεις και μας κρύβουν ότι μόνη λύση θεωρούν την απόλυτη αφαίμαξή μας» (ο Κ. Σ. Παπανικολάου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΔΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ με σκληρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματά του

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΡΑΓΙΟ έρχονται σκληρά μέτρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μικρή προθεσμία για ουσιαστικά μέτρα δόθηκε από τις Βρυξέλλες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρία χρόνια προθεσμία από την ΕΕ για να μειωθεί το έλλειμμα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιτήρηση με ...κατανόηση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΣΤΗΡΗ επιτήρηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΑ» των μισθών στο Δημόσιο

Η ΑΥΓΗ: «Κουράγιο, Ελληνες»

ΤΑ ΝΕΑ: Εντεκα αλλαγές στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΠΙΣΘΕΝ για τους ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φιλί ζωής για συμβασιούχους

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Καθαρά χέρια»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Μόδα είναι να φαίνεται και το σώβρακο»

Η ΧΩΡΑ: Ο Σαμαράς φεύγει μπροστά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ από Καρατζαφέρη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ μετά από 2 χρόνια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η γραμμή που δίνει η ατμομηχανή

«Ο στόχος θα είναι η επίτευξη "συναίνεσης όλων των κοινωνικών δυνάμεων για περισσότερη απασχόληση". Στη γλώσσα των οικονομικών κύκλων, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Πέτερ Σβαρτς, "περισσότερη απασχόληση" σημαίνει κατάλυση κι άλλων εργατικών δικαιωμάτων και νέα περικοπή των μισθών. Επικαλούμενοι την εκρηκτική άνοδο των ελλειμμάτων, οι δύο οικονομικοί υπουργοί της Γερμανίας προανήγγειλαν μια πρωτοφανή περιστολή των δημόσιων δαπανών, που θα πλήξει ιδιαίτερα την κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων και της Παιδείας. Με δυο λόγια, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια ακόμη δραστική αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών (...) Η γραμμή που δίνει η γερμανική ατμομηχανή είναι μια προειδοποίηση για τους εργαζομένους και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που τρέφουν ακόμη φρούδες ελπίδες. Η κρίση του συστήματος είναι τόσο σοβαρή, που δεν αφήνει πια άλλα περιθώρια για κοινωνικούς και πολιτικούς συμβιβασμούς» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Το πεδίο της νέας κερδοφορίας

«Κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνική αγορά, ο κ. Ρίφκιν σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς ανέμους για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων αντίστοιχα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μarfin Ρopular Βank κ. Ευ. Μπουλούτας προανήγγειλε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών από τον τραπεζικό όμιλο, με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Η εξασφάλιση λαϊκής συναίνεσης

«Εξακολουθεί η ΔΕΗ ΑΕ να μη διευκρινίζει στους έντυπους λογαριασμούς που αποστέλλει στους καταναλωτές όπως ορίζει η ΕΕ ποιο το ενεργειακό μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας του προμηθευτή καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή της. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Andris Piebalgs (...) Η ανεπαρκής πληροφόρηση για το θέμα της συμμετοχής (μεριδίου) των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, επισημαίνει ο κ. Piebalgs εξηγώντας ότι το μίγμα προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας βοηθά τον καταναλωτή να προσδιορίζει τους πράσινους προμηθευτές. Και κατά συνέπεια να λαμβάνει πράσινες αποφάσεις» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ