Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η γραμμή που δίνει η ατμομηχανή

«Ο στόχος θα είναι η επίτευξη "συναίνεσης όλων των κοινωνικών δυνάμεων για περισσότερη απασχόληση". Στη γλώσσα των οικονομικών κύκλων, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Πέτερ Σβαρτς, "περισσότερη απασχόληση" σημαίνει κατάλυση κι άλλων εργατικών δικαιωμάτων και νέα περικοπή των μισθών. Επικαλούμενοι την εκρηκτική άνοδο των ελλειμμάτων, οι δύο οικονομικοί υπουργοί της Γερμανίας προανήγγειλαν μια πρωτοφανή περιστολή των δημόσιων δαπανών, που θα πλήξει ιδιαίτερα την κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων και της Παιδείας. Με δυο λόγια, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια ακόμη δραστική αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών (...) Η γραμμή που δίνει η γερμανική ατμομηχανή είναι μια προειδοποίηση για τους εργαζομένους και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που τρέφουν ακόμη φρούδες ελπίδες. Η κρίση του συστήματος είναι τόσο σοβαρή, που δεν αφήνει πια άλλα περιθώρια για κοινωνικούς και πολιτικούς συμβιβασμούς» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Το πεδίο της νέας κερδοφορίας

«Κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνική αγορά, ο κ. Ρίφκιν σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς ανέμους για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων αντίστοιχα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μarfin Ρopular Βank κ. Ευ. Μπουλούτας προανήγγειλε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών από τον τραπεζικό όμιλο, με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Η εξασφάλιση λαϊκής συναίνεσης

«Εξακολουθεί η ΔΕΗ ΑΕ να μη διευκρινίζει στους έντυπους λογαριασμούς που αποστέλλει στους καταναλωτές όπως ορίζει η ΕΕ ποιο το ενεργειακό μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας του προμηθευτή καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή της. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Andris Piebalgs (...) Η ανεπαρκής πληροφόρηση για το θέμα της συμμετοχής (μεριδίου) των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, επισημαίνει ο κ. Piebalgs εξηγώντας ότι το μίγμα προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας βοηθά τον καταναλωτή να προσδιορίζει τους πράσινους προμηθευτές. Και κατά συνέπεια να λαμβάνει πράσινες αποφάσεις» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ