Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες με το βλέμμα στη Σύνοδο του Δεκέμβρη

Σε κεντρικό ζήτημα αναδεικνύει η Τουρκία τη στάση που θα κρατήσουν Κύπρος και Ελλάδα απέναντι στο αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Συνέχεια στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση, τους αλλοδαπούς, την ιθαγένεια, το άσυλο και τη μετανάστευση έδωσαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση «φιλική», χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο Δ. Χριστόφιας απαντώντας στις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο του Δεκέμβρη, υπογράμμισε ότι αυτό «είναι μια τακτική της Τουρκίας, της τουρκικής πολιτικής, η οποία μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει».

Αναφερόμενος στην τακτική που αναμένεται να ακολουθήσει η Λευκωσία στην επικείμενη Σύνοδο, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε: «έχουμε όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε χώρα - μέλος», προσθέτοντας ότι σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα «συντονιζόμαστε και με την ελληνική κυβέρνηση και ίδωμεν. Οταν ληφθούν οι αποφάσεις, ίσως να είναι και της τελευταίας στιγμής ανάλογα με εξελίξεις και με τους εταίρους μας στην Ενωση, θα ανακοινωθούν».

Αιχμές άφησε ο Κύπριος πρόεδρος για τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, που προχωρούν σε δηλώσεις εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο ίδιος, ό,τι έχει να πει το λέει στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά «εάν θέλετε να ακούσετε διάφορα, πάρτε τους αρχηγούς των κομμάτων και ευχαρίστως θα σας πουν πριν το Συμβούλιο ό,τι θέλετε».

Παιχνίδια εντυπώσεων

Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο Μ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση για σοβαρές συνομιλίες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς «περιμένει να δει τι θα πάρει σε σχέση με την Τουρκία», επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ της διατήρησης του κατοχικού στρατού της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης και μετά τη λύση, ως σημαντικής για τους Τουρκοκύπριους.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκμέν Μπαγίς, συνέχισε την πολιτική των απειλών, υποστηρίζοντας ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο μόνο εμπόδια θα φέρουν στις διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά εξίσωση του θύτη με το θύμα, διερωτώμενος γιατί η Κύπρος έγινε μέλος της Ενωσης, χωρίς να έχει λύσει το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μένει εκτός λόγω του ίδιου προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ