ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζητάει «κοινωνική συναίνεση» με κάθε αφορμή

Μ' ένα αταξικό κήρυγμα περί βίας, ο πρωθυπουργός αντιπαρέθεσε τη «διαβούλευση» στους διεκδικητικούς αγώνες

Από τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος τον περασμένο Δεκέμβρη

*

Από τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος τον περασμένο Δεκέμβρη
Να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» επιχείρησε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αξιώνοντας από το λαϊκό κίνημα να εγκαταλείψει την αγωνιστική διεκδίκηση και να επιδείξει «κοινωνική ευθύνη».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του μαθητή από αστυνομικό πέρυσι στα Εξάρχεια, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είμαστε ενάντια στη βία, οποιαδήποτε βία, είτε είναι κρατική, είτε είναι ατομική». Αποσυνδέοντας το φαινόμενο της βίας από την ουσία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που τη συντηρεί και την αναπαράγει καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, επιχείρησε να πείσει ότι στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος αυτή μπορεί να εκλείψει μέσα από τη «διαβούλευση».

Σ' αυτό πλαίσιο και φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις και να τις εγκλωβίσει μέσα στη στενωπό των «κοινωνικών διαλόγων» και της κοινωνικής συναίνεσης, ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων των νέων και «μίλησε για μεγάλη ανεργία και φτώχεια» και έσπευσε να σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της νέας γενιάς(...) Με την κοινωνική διαβούλευση, την οποία έχουμε υποσχεθεί να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα (...) Θα αντιμετωπίσουμε και θα αναδείξουμε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της νέας γενιάς της χώρας μας».

Ταυτόχρονα και επιχειρώντας να διαχύσει την ευθύνη σε όλη την κοινωνία, αλλά και να δημιουργήσει περίεργους συνειρμούς στα λαϊκά στρώματα για τις επόμενες μέρες, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Και σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, όλοι μας, πολίτες, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα, εκπρόσωποι της σπουδάζουσας νεολαίας, πρέπει να διαφυλάξουμε την Αθήνα και να διαφυλάξουμε και τους θεσμούς της Δημοκρατίας». Ετσι - κατέληξε ο πρωθυπουργός κορυφώνοντας τις αταξικές του κορώνες - «θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια συμβαδίζουν αρμονικά».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γερές πλάτες στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Ετοιμάζεται για «αντιπολίτευση» προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας

«Εποικοδομητική», «αξιόπιστη» και «τολμηρή» αντιπολιτευτική τακτική θα ακολουθήσει - σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΝΔ - ο Α. Σαμαράς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αποφασισμένος να βάλει γερές πλάτες στη νέα εφ' όλης της ύλης επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δε θα περιοριστεί σε μια φραστική κριτική και άσκηση πιέσεων για ταχεία προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», αλλά θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να ανοίγει δρόμους και να «σέρνει» την κυβερνητική πολιτική σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Οπως προκύπτει και από την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να κάνει «σημαία» του αυτούσια τα αιτήματα των εργοδοτικών φορέων και να ρίξει όλο το βάρος για την ικανοποίησή τους.

Μόνιμη επίκληση βέβαια θα γίνεται στο «εθνικό συμφέρον», προκειμένου να δικαιολογεί το «μονόδρομο» των μέτρων και να ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει για το καλό του τόπου είναι να πάει καλά πριν απ' όλα η ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον «Real Fm», προσθέτοντας για το ΠΑΣΟΚ ότι «όπου δίνουν σωστά τη μάχη υπέρ της Ελλάδας, θα είμαστε δίπλα».

«Εποικοδομητική κριτική» για το αν οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση είναι «ορθολογικές» και «αποτελεσματικές», πρότεινε ο Σ. Τσιτουρίδης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει κριτική για το ύψος του δημοσίου ελλείμματος ή του χρέους ή για το Ασφαλιστικό που κατέρρευσε γιατί «εμείς κυβερνήσαμε πεντέμισι χρόνια».

Εσωκομματικές επαφές

Με δεδομένη και μη αμφισβητούμενη την αντιπολιτευτική τακτική, ο Α. Σαμαράς ρίχνει το βάρος του στην αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό συναντάται με στελέχη που βρέθηκαν «απέναντί» του κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι έχουμε μια μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει η πορεία προς τα εμπρός να γίνει μέσα σε κλίμα ενότητας», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Πλουραλισμό και σύνθεση ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Αυτό το οποίο με απασχολεί εμένα και νομίζω ότι απασχολεί και πολλούς είναι πώς το κόμμα θα γίνει πιο ανοιχτό, πιο δημοκρατικό, πιο πλουραλιστικό έτσι ώστε να ακούγονται πραγματικά όλες οι φωνές που πρέπει να ακούγονται και ο πολιτικός λόγος της ΝΔ να προκύπτει μέσα από μια γόνιμη σύνθεση», είπε (στο «Βήμα fm»).

«Στην πρώτη γραμμή για τις αρχές της ΝΔ» δήλωσε ότι θα βρεθεί ο Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Α. Σαμαρά στη Ρηγίλλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποιο ρόλο στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνεται στο κόμμα. Στο μεταξύ, την απόφασή του να αποχωρήσει από τη ΝΔ γνωστοποίησε ο νομάρχης Χανίων, Γρ. Αρχοντάκης, ο οποίος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί υπέρ της Ντ. Μπακογιάννη.

Κωλοτούμπες

Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντρυφήσει στο πώς να κάνουν το μαύρο - άσπρο και να παρουσιάζουν αναποδογυρισμένη την πραγματικότητα. Αυτό κάνει και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του σε διαδικτυακό τόπο για τον ένα χρόνο απ' τη δολοφονία του 16χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Γράφει ο Α. Τσίπρας ότι με αφορμή αυτή τη δολοφονία «ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης εκδηλώθηκε», ότι «το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης». Και καταλήγει: «Ξέρουμε ότι το να δηλώνεις αριστερά και να μοστράρεις τα σφυροδρέπανα δε σε θέτει κατά ανάγκη απέναντι στο σύστημα εξουσίας» που φοβάται «όχι τα ξεσπάσματα βίας, γιατί αυτά ξέρει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του. Φοβάται όμως τον κόσμο που διεκδικεί τα αυτονόητα, στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας».

Η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να δανειστεί έστω και λίγο από το μπόι των ανθρώπων του μόχθου και τους νεολαίους που παλεύουν συγκροτημένα και μαζικά για τα δικαιώματά τους, είναι τουλάχιστον αστεία. Είναι γνωστό ότι όταν οι εργάτες διαδηλώνουν, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί σεμινάρια «διαλόγου» από την κυβέρνηση. Οταν η εργατική τάξη διεκδικεί την ικανοποίηση των πραγματικών της αναγκών, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον κλακαδόρο στις συγκεντρώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Και όταν η νεολαία βγαίνει με ριζοσπαστικά αιτήματα στους δρόμους, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρώτος αυτός να υπονομεύσει το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνας της, ποντάροντας σε «εξεγέρσεις» και χαϊδεύοντας τα αυτιά εκείνων που αποδεδειγμένα αξιοποιούνται για να παρθούν μέσα καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτό το σύστημα υπηρετεί η σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο κι αν προσπαθεί φιλότιμα ο πρόεδρός του να κάνει το άσπρο μαύρο, το ξέρει καλά πως οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν χαμπαριάζουν από τέτοιες κωλοτούμπες.


Β.

ΚΝΕ
Βία δεν είναι μόνο η αστυνομική καταστολή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Βία σε βάρος των νέων δεν είναι μόνο η καταστολή των ΜΑΤ, αλλά και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, όπως αυτές των νέων στα stage, η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις "λάστιχο", η εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Η απάντηση της νεολαίας δεν μπορεί να δοθεί μόνο με επετειακές εκδηλώσεις, αλλά με την ανάπτυξη του οργανωμένου και περιφρουρημένου κινήματός της, που καθημερινά σε όλους τους χώρους μάχεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνολικά την εξουσία της πλουτοκρατίας, τον καπιταλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ