ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ Η ΜΑΧΗ
Δυναμώνει το μήνυμα ευθύνης σε κάθε εργατοϋπάλληλο
  • Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως, στις 11 π.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Motion Team

Καθώς το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις του, αναδεικνύεται και το καθήκον που μπαίνει σε καθέναν εργάτη: Η απεργία πρέπει να γίνει δική του υπόθεση. Ενταγμένος στην οργανωμένη παρέμβαση των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην απεργία αλλά και στο πρόγραμμα δράσης των κλαδικών και τοπικών Γραμματειών, κάθε εργάτης καλείται και με το προσωπικό του παράδειγμα να δουλέψει με αυταπάρνηση και με κάθε κόστος για την επιτυχία της απεργίας.

Ανάγκη που αναδείχθηκε και στις χτεσινές συσκέψεις της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Χτες την απόφασή τους για απεργία ανακοίνωσαν:

Στη Βόρεια Ελλάδα, Συνδικάτο Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια, Συνδικάτο Βαφέων και Τυποβαφέων Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης, Σωματείο Προσωπικού Κλινικής «Ο Γαληνός», Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Τρίωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-11 π.μ. και 5 μ.μ-8 μ.μ.) αποφάσισαν η Α' και η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα, τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Αγρινίου. Στα Γιάννενα οι Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου και των Αντιπροσώπων του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 4 μ.μ.) αποφάσισε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Αντίστοιχες αποφάσεις ανακοίνωσαν το ΕΚ Σάμου, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ». Το ΔΣ του Συλλόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου αποφάσισε 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.).

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Απόφαση για συμμετοχή πήρε η μαθητική κοινότητα των καταρτιζόμενων του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά σε κάθε περιοχή. Αύριο σύσκεψη οργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Την Κυριακή στις 7 μ.μ., η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 32) οι μαζικοί φορείς του 5ου-6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας.

Παρέμβαση με αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, η ένταση της δράσης φέρνει αποτέλεσμα. Αποφάσεις εργαζομένων για απεργία ξεπερνούν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ΔΣ. Η χτεσινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία. Απόφαση που ανατρέπει την αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - του ΔΣ. Επίσης, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων το ΕΚ Κέρκυρας κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ.-12 μ.).

Αλλού η δράση αυτή αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών. Οπως η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη απεργίας. Αντίστοιχη στάση κράτησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο ΕΚ Πρέβεζας, η ΠΑΣΚΕ στα ΕΚ Ιωαννίνων και Ναυπάκτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την απόφαση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Κέρκυρα για απεργία.

Ούτε λεπτό χαμένο

Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν μεταξύ άλλων σε: ΕΘΕΛ Ελληνικού, εργοτάξιο ΑΚΤΩΡ (Λ. Συγγρού - Μποστονάκης), εργοτάξιο ΤΕΡΝΑ, εργοτάξια ΜΕΤΡΟ Χαϊδαρίου και Ελληνικού, DUTY FREE, FINTEXPORT, ΔΕΛΤΑ, τράπεζες ΑΛΦΑ, Γενική (Σπάτα), Millennium, ATE, «Πράκτικερ» Ελληνικού και Αττικα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, On Telecoms (Χαλάνδρι), VIVODI (Χαλάνδρι), ΒΙΑΝΕ, ΜΕΣΤΙΤΣΕΡ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, ΚΑΡΕΤΖΟΣ, ULTRAPRINT, ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΠΕΠΠΑΣ, ΣΚΑΛΤΣΑΣ, ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΡΟΒΟΛΗ, ΠΟΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ, ΦΩΤΟΛΙΟ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΔΕΡΒΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΔΙΑΣ, ΣΟΥΛΑΚΟΣ και ΣΙΜΑΤΟΣ.

Στα νυχτερινά σχολεία

Με εξορμήσεις στα νυχτερινά σχολεία, στις σχολές του ΟΑΕΔ, όπου η πλειοψηφία των μαθητών είναι παράλληλα σκληρά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι, αλλά και άλλους χώρους δουλειάς, εντείνει τη δράση της για την επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη η Γραμματεία Νέων Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, χτες, συζήτησε μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση προσανατολισμού της δουλειάς ώστε να γίνουν μαζικές εγγραφές στα σωματεία, κυρίως από νέους μετανάστες, αλλά και εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
Συμφώνησαν να τσακίσουν τις εργατικές κατακτήσεις

Να προχωρήσει η υπογραφή ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου» και να σύρουν με συναίνεση τους εργαζόμενους σε «σφαγή», αποφάσισαν χτες εργοδότες κι εργατοπατέρες που συναντήθηκαν στα κρυφά

Νέο διάγγελμα υποταγής των εργαζομένων στην απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών να βγουν πιο κερδισμένοι μέσα και από την καπιταλιστική κρίση έβγαλε χτες ο ΣΕΒ σε συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ και άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Τις διακηρύξεις των εργοδοτών για τσάκισμα κάθε εργατικής κατάκτησης έσπευσε να δικαιώσει ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν αμέσως έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ καταγγέλλοντας την αντεργατική συμπαιγνία.

Μόλις μια μέρα μετά το «μπουρλότο» στην Κοινωνική Ασφάλιση, που μπήκε στο «διάλογο» των «εταίρων», ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση των βιομηχάνων προς τη ΓΣΕΕ σε διάλογο είναι πρόσκληση «για τη συνυπογραφή κοινωνικού συμβολαίου», που θα διασφαλίζει τα κέρδη και την κοινωνική συνοχή. Ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει ο «διάλογος για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα υπηρετεί τον κοινό μας στόχο: Να προστατεύσουμε τη δουλειά μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και «δε διαπιστώσαμε καμία ουσιαστική διαφωνία»...

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες επιβάλλουν πρωτόγνωρες δράσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος. Ούτε οι συνθήκες είναι «πρωτόγνωρες», ούτε οι δράσεις. Οι κεφαλαιοκράτες και σε συνθήκες υπερκερδοφορίας και σε συνθήκες μικρότερης κερδοφορίας («κρίσης») ζητούν θυσίες από τους εργαζόμενους, ενώ πάντα ήταν συνοδοιπόροι με τη ΓΣΕΕ.

Κι ενώ την κρίση δημιούργησαν οι ίδιοι οι καπιταλιστές, τώρα ζητά ο ΣΕΒ από τους εργαζόμενους να «δώσουμε τα χέρια» για «μέτρα - ανάχωμα στα λουκέτα και τις απολύσεις»! Λες και σε συνθήκες «ανάπτυξης» δεν έκλειναν τα εργοστάσια, τα μετέφεραν σε άλλες χώρες των Βαλκανίων για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ήταν «χέρι - χέρι» με τους εργαζόμενους, τους χιλιάδες απολυμένους και τις οικογένειές τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόλμησε ακόμα να πει πως οι μεγαλοεργοδότες «τείνουμε σε όλους τους εργαζόμενους χέρι αλληλοβοήθειας και αλληλοστήριξης». Χέρι, που σίγουρα του έχει απλώσει η ΓΣΕΕ, προκειμένου να παρασύρει το εργατικό κίνημα σαν πρόβατο στη σφαγή.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι επιδίωξη της ΓΣΕΕ είναι η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, ώστε - διευκρίνισε - να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη και να αναθερμανθεί η αγορά. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, επισήμανε την προθυμία της ΓΣΕΕ να επιχειρήσει μια κοινή στάση με το ΣΕΒ και στο επίπεδο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατήγγειλαν το νέο αντεργατικό «ραντεβού»

Αμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις και σ' αυτό το νέο, αντεργατικό «ραντεβού» των κοινωνικών εταίρων, παρά την προσπάθεια να κρατηθεί κρυφό. Με τα συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών - όχι των εργοδοτών» και «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία» εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων «υποδέχτηκαν» τον Γ. Παναγόπουλο, όταν έβγαινε από το κτίριο του ΣΕΒ, ενώ ενοχλημένοι από την αιφνιδιαστική και δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνάντηση έκλεισαν την πόρτα του κτιρίου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούν να βγουν καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν»..!

«Οι άρπαγες και οι ληστές του μόχθου των άλλων εργαζομένων ζητούν νέα δοσίματα... Συμπεριφέρονται σαν φεουδάρχες, ζητούν συμβιβασμό και υποταγή», τόνισε από το σημείο της κινητοποίησης ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την αντεργατική συμμαχία εργοδοτών - εργατοπατέρων, που «δεν εκπροσωπούν την εργατική τάξη».

Πάντα θα ψάχνουν να κρυφτούν

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις κάνουν τη δουλειά τους, προασπίζουν τα συμφέροντά τους, αναζητούν τρόπους για πιο φτηνή εργατική δύναμη και αύξηση των κερδών τους. Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Για τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τονίζεται: «Οταν ο ρόλος και η αποστολή σου είναι το ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων, όταν συζητάς ακόμα και αυτή την αθλιότητα του 1,5% αύξηση, να την αποδεχτείς όχι σαν αύξηση, αλλά σαν μπόνους, πάντα θα ψάχνεις να κρυφτείς. Πάντα θα έχεις την ανάγκη των μυστικών συναντήσεων πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Το ταξικό κίνημα, όμως, θέλουν δε θέλουν οι σταυρωτές της εργατικής τάξης, εργοδότες και εργατοπατέρες, θα είναι παντού, όπου φανερά ή μυστικά ετοιμάζουν τους νέους σταυρούς για τους εργαζόμενους». Επιπλέον σημειώνεται πως «με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάθε τίμιος εργαζόμενος, να μπουν στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη».

Ο Λάκης Χαλκιάς στη συγκέντρωση της Αθήνας

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πεδίον του Αρεως ο Λάκης Χαλκιάς θα ενώσει τη φωνή του μαζί με τις χιλιάδες των απεργών εργατών και εργατριών, τραγουδώντας τους αγώνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ