Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
Συμφώνησαν να τσακίσουν τις εργατικές κατακτήσεις

Να προχωρήσει η υπογραφή ενός «Κοινωνικού Συμβολαίου» και να σύρουν με συναίνεση τους εργαζόμενους σε «σφαγή», αποφάσισαν χτες εργοδότες κι εργατοπατέρες που συναντήθηκαν στα κρυφά

Νέο διάγγελμα υποταγής των εργαζομένων στην απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών να βγουν πιο κερδισμένοι μέσα και από την καπιταλιστική κρίση έβγαλε χτες ο ΣΕΒ σε συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ και άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Τις διακηρύξεις των εργοδοτών για τσάκισμα κάθε εργατικής κατάκτησης έσπευσε να δικαιώσει ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν αμέσως έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ καταγγέλλοντας την αντεργατική συμπαιγνία.

Μόλις μια μέρα μετά το «μπουρλότο» στην Κοινωνική Ασφάλιση, που μπήκε στο «διάλογο» των «εταίρων», ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση των βιομηχάνων προς τη ΓΣΕΕ σε διάλογο είναι πρόσκληση «για τη συνυπογραφή κοινωνικού συμβολαίου», που θα διασφαλίζει τα κέρδη και την κοινωνική συνοχή. Ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει ο «διάλογος για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα υπηρετεί τον κοινό μας στόχο: Να προστατεύσουμε τη δουλειά μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και «δε διαπιστώσαμε καμία ουσιαστική διαφωνία»...

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες επιβάλλουν πρωτόγνωρες δράσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος. Ούτε οι συνθήκες είναι «πρωτόγνωρες», ούτε οι δράσεις. Οι κεφαλαιοκράτες και σε συνθήκες υπερκερδοφορίας και σε συνθήκες μικρότερης κερδοφορίας («κρίσης») ζητούν θυσίες από τους εργαζόμενους, ενώ πάντα ήταν συνοδοιπόροι με τη ΓΣΕΕ.

Κι ενώ την κρίση δημιούργησαν οι ίδιοι οι καπιταλιστές, τώρα ζητά ο ΣΕΒ από τους εργαζόμενους να «δώσουμε τα χέρια» για «μέτρα - ανάχωμα στα λουκέτα και τις απολύσεις»! Λες και σε συνθήκες «ανάπτυξης» δεν έκλειναν τα εργοστάσια, τα μετέφεραν σε άλλες χώρες των Βαλκανίων για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ήταν «χέρι - χέρι» με τους εργαζόμενους, τους χιλιάδες απολυμένους και τις οικογένειές τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόλμησε ακόμα να πει πως οι μεγαλοεργοδότες «τείνουμε σε όλους τους εργαζόμενους χέρι αλληλοβοήθειας και αλληλοστήριξης». Χέρι, που σίγουρα του έχει απλώσει η ΓΣΕΕ, προκειμένου να παρασύρει το εργατικό κίνημα σαν πρόβατο στη σφαγή.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι επιδίωξη της ΓΣΕΕ είναι η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, ώστε - διευκρίνισε - να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη και να αναθερμανθεί η αγορά. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, επισήμανε την προθυμία της ΓΣΕΕ να επιχειρήσει μια κοινή στάση με το ΣΕΒ και στο επίπεδο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατήγγειλαν το νέο αντεργατικό «ραντεβού»

Αμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις και σ' αυτό το νέο, αντεργατικό «ραντεβού» των κοινωνικών εταίρων, παρά την προσπάθεια να κρατηθεί κρυφό. Με τα συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών - όχι των εργοδοτών» και «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία» εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων «υποδέχτηκαν» τον Γ. Παναγόπουλο, όταν έβγαινε από το κτίριο του ΣΕΒ, ενώ ενοχλημένοι από την αιφνιδιαστική και δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνάντηση έκλεισαν την πόρτα του κτιρίου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούν να βγουν καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν»..!

«Οι άρπαγες και οι ληστές του μόχθου των άλλων εργαζομένων ζητούν νέα δοσίματα... Συμπεριφέρονται σαν φεουδάρχες, ζητούν συμβιβασμό και υποταγή», τόνισε από το σημείο της κινητοποίησης ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την αντεργατική συμμαχία εργοδοτών - εργατοπατέρων, που «δεν εκπροσωπούν την εργατική τάξη».

Πάντα θα ψάχνουν να κρυφτούν

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις κάνουν τη δουλειά τους, προασπίζουν τα συμφέροντά τους, αναζητούν τρόπους για πιο φτηνή εργατική δύναμη και αύξηση των κερδών τους. Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Για τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τονίζεται: «Οταν ο ρόλος και η αποστολή σου είναι το ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων, όταν συζητάς ακόμα και αυτή την αθλιότητα του 1,5% αύξηση, να την αποδεχτείς όχι σαν αύξηση, αλλά σαν μπόνους, πάντα θα ψάχνεις να κρυφτείς. Πάντα θα έχεις την ανάγκη των μυστικών συναντήσεων πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Το ταξικό κίνημα, όμως, θέλουν δε θέλουν οι σταυρωτές της εργατικής τάξης, εργοδότες και εργατοπατέρες, θα είναι παντού, όπου φανερά ή μυστικά ετοιμάζουν τους νέους σταυρούς για τους εργαζόμενους». Επιπλέον σημειώνεται πως «με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάθε τίμιος εργαζόμενος, να μπουν στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια κατάργησης των Συμβάσεων (2013-04-27 00:00:00.0)
Δεν είμαστε «όλοι μαζί» (2009-12-12 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους (2009-02-19 00:00:00.0)
Εντείνουν την πρόκληση οι μεγαλοεργοδότες (2008-02-07 00:00:00.0)
Κατά των εργαζομένων - υπέρ του κεφαλαίου (2006-04-09 00:00:00.0)
«Κόπηκε και ράφτηκε» στα πλαίσια της ΟΝΕ! (2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ