ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο»

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου η αντιδραστική κυβέρνηση της Ιρλανδίας («συντηρητικοί και πράσινοι») κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας που σφαγιάζει τις αποδοχές των εργαζομένων

Από φετινή διαδήλωση για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίση
Από φετινή διαδήλωση για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίση
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας» για τους εργαζόμενους είναι η «λύση» για την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, της οποίας το «θαύμα» αποδείχθηκε απλώς φενάκη. Και πριν μια δεκαετία που ο πλούτος των λίγων στηριζόταν στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων και τώρα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης που οι συνέπειες είναι πιο ορατές στα λαϊκά στρώματα. Περικοπές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και πάγωμα των αποδοχών προβλέπει ο «προϋπολογισμός λιτότητας» για το 2010 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χτες. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εξάλλου, πλασάρεται από μερίδες της αστικής τάξης και στη χώρα μας για να χτυπηθούν και άλλο τα εργατικά δικαιώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λίνιχαν παρουσίασε το δεύτερο «σκληρό» προϋπολογισμό μέσα σε ένα χρόνο και προβλέπει μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,3 δισ. ευρώ, μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας και πάγωμα των προσλήψεων καθώς επίσης δραστικές περικοπές των δαπανών για την πρόνοια κατά 3%-4%. Προς τα παρόν από το «ψαλίδι» της κυβέρνησης έχουν ξεφύγει οι συντάξεις. Προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα, που είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων βδομάδων, με ευθύνη των συμβιβασμένων ηγεσιών, είχαν αντιπροτείνει «αντί των μειώσεων των αποδοχών τους να πάρουν 12 μέρες άδεια άνευ αποδοχών». Αυτό, πάντως, που είναι γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στην Ιρλανδία έχουν ήδη υποστεί μείωση μισθών κατά 7% τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο υποτίθεται ενός προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης, υπό μορφή έκτακτης εισφοράς στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Και η πρόταση αυτή των συνδικάτων απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, υπό το «σκεπτικό ότι η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες δεν μπορεί να συνεχιστεί». Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει το έλλειμμα πριν διευρυνθεί πέραν του 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που επιτρέπει η ΕΕ με τις Βρυξέλλες να έχουν δώσει προθεσμία στην Ιρλανδία έως το 2014 για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προκαταρκτική έκθεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ και ο οποίος θα οριστικοποιηθεί στην αρχή του νέου οικονομικού έτους τον Απρίλη, τα βασικά στοιχεία του είναι η επιβολή ενός εφάπαξ φόρου ύψους 50% στα μπόνους άνω των 25.000 που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες στα στελέχη τους και η απουσία δραστικών περικοπών στις κρατικές δαπάνες για φέτος.... Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 2,2% και θα μειωθούν κατά 0,8% κάθε χρόνο μεταξύ του 2011 και του 2014.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από το Κογκρέσο την παράταση του προγράμματος χρηματοοικονομικής διάσωσης (ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου) (TARP), ύψους 700 δισ. δολαρίων, ως τον επόμενο Οκτώβρη. Το πρόγραμμα, με το οποίο έχουν ήδη διασωθεί αρκετές χρηματοοικονομικές εταιρείες και τράπεζες, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να επιμηκύνει τη διάρκειά του καθώς υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες κατοικιών.

  • Σε απολύσεις 1.037 εργαζομένων στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα προβεί η εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων «Ερικσον».
ΙΡΑΚ
Οργή κατά κυβέρνησης και δυνάμεων ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεχειλίζει η οργή αλλά και τα ερωτήματα στη Βαγδάτη μετά το νέο λουτρό αίματος της Τρίτης με 127 νεκρούς και περισσότερους από 448 τραυματίες. Η Βουλή ζήτησε, εκ νέου, εξηγήσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας, τον πρωθυπουργό καθώς και τους αξιωματικούς αστυνομίας και στρατού που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που το Κοινοβούλιο καταθέτει τέτοιο αίτημα. Προηγήθηκαν ανάλογες κινήσεις μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη. Τότε, η κυβέρνηση Μάλικι δεν είχε ανταποκριθεί. Αντίθετα, είχε προτιμήσει να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών στις γειτονικές χώρες, και κυρίως στη Συρία, φθάνοντας στα όρια του σοβαρότατου διπλωματικού επεισοδίου με τη Δαμασκό. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», ουδείς αρμόδιος δεν απομακρύνθηκε έκτοτε από τη θέση του.

Αντίστοιχη στάση αποπροσανατολισμού προσπάθησε να τηρήσει και τώρα η κυβέρνηση Μάλικι. Καταρχάς, επιδόθηκε σε μια πολεμική με τα ΜΜΕ, κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση επειδή, όπως είπε, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νεκροί των επιθέσεων της Τρίτης ήταν 77 και όχι 127. Ο πρωθυπουργός δεν εκτόξευσε κατηγορίες κατά κάποιας γειτονικής χώρας αλλά ζήτησε «μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα» και κάλεσε τους Ιρακινούς να επιδείξουν «ενότητα και υπομονή», μέχρις ότου «αποκτήσουν την κατάλληλη πείρα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας». Ενας Ιρακινός στρατηγός, πάντως, «έδειξε» Συρία και Σ. Αραβία πίσω από τις επιθέσεις, με τη λογική ότι «δεν καταστέλλουν τη δράση ακραίων στοιχείων στα σύνορά τους».

Στο μείζον ερώτημα που τίθεται και αυτή τη φορά, δηλαδή ποιο είναι το σχέδιο ασφάλειας της πρωτεύουσας ή αλλιώς πώς είναι δυνατό καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα να κατάφεραν να προσεγγίσουν την καρδιά μιας πόλης που παντού έχει σημεία ελέγχου, απάντηση δεν έχει δοθεί. Ας σημειωθεί ότι ουδέποτε διαψεύστηκε πληροφορία που είχε ευρέως κυκλοφορήσει μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Αυγούστου, ότι δηλαδή άνδρες των σωμάτων ασφαλείας χρηματίζονται αδρά προκειμένου να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε παγιδευμένα οχήματα!!!

Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε δοθεί επίσημη απάντηση στο αίτημα για παρουσίαση των δύο υπουργών, του πρωθυπουργού και των αρμόδιων αξιωματικών στη Βουλή. Θετική ήταν η αντίδραση μόνο του υπουργού Εσωτερικών, Τζαουάντ αλ Μπολάνι.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον τόσο σε πολιτικό επίπεδο, διά του αντιπροέδρου Μπάιντεν, όσο και σε στρατιωτικό, διά του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μάικ Μιούλεν, κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης της πλειοψηφίας των κατοχικών δυνάμεων.

ΓΑΛΛΙΑ
Προς απεργία οι οδηγοί φορτηγών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αργά χτες βράδυ επρόκειτο να συναντηθούν για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών και μίας από τις ενώσεις των εργοδοτών του κλάδου, σε μια προσπάθεια των τελευταίων ν' αποτρέψουν την έναρξη απεργίας διαρκείας το Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μεταφορών μετά από παρέμβαση διαμεσολαβητών που όρισε η κυβέρνηση Φιγιόν.

Εντούτοις, οι οιωνοί δεν ήταν θετικοί. Η Εθνική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών, μία από τις ισχυρότερες ενώσεις εργοδοτών του κλάδου, κατέθεσε πρόταση για αύξηση κατά 2% του μισθού των «πιο χαμηλόμισθων» οδηγών και κατά 1% του μισθού των «πιο καλοπληρωμένων». Ομως, όπως όλα δείχνουν, εκτός του ότι η συγκεκριμένη πρόταση δε δεσμεύει όλους τους εργοδότες, δεν ικανοποιεί τα συνδικάτα των οδηγών, που ζητούν από κοινού αύξηση σε 10 ευρώ καθαρά ανά ώρα, του μισθού όλων, 4% αύξηση των εξόδων μετακίνησης, επίδομα παλαιότητας και καταβολή 13ου μισθού.

Οι οδηγοί φορτηγών έχουν προειδοποιήσει ότι κατά την απεργία τους δε θ' αρκεστούν απλώς να σβήσουν τις μηχανές αλλά θα αποκλείσουν όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού με κάθε είδους προϊόν που προορίζεται για την αγορά καθώς και τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους. Στο παρελθόν (π.χ. 1995, 2002), έχουν υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις τους για μέρες, προκαλώντας έμφραγμα όχι μόνο στη γαλλική αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς θεωρούνται ένας από τους μαχητικότερους εργασιακούς κλάδους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και δηλώσεις εντυπωσιασμού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες επιθέσεις εναντίον δύο σχολείων αρρένων στην περιοχή Χίμπερ του Βορειοδυτικού Πακιστάν, σημειώθηκαν χτες. Τα κτίρια, που την ώρα των εκρήξεων δεν είχαν μαθητές, καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αυξάνεται η τρομοκρατία εναντίον των γονιών που πλέον φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Την ίδια στιγμή οι πακιστανικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα μέτωπα των «Ταλιμπάν» στη χώρα έχουν αποδυναμωθεί με την έναρξη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί ο στρατός...

Στο Αφγανιστάν, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι κατά τις επιθέσεις της Τρίτης στα ανατολικά της χώρας «ενδεχομένως και να υπάρχουν θύματα αμάχων», υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα «ερευνηθεί» και ότι «πρόκειται για μία συγκεχυμένη κατάσταση»...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποσχέθηκε στις κατοχικές δυνάμεις ότι οι ενισχύσεις που θα φτάσουν θα τους εξοπλίσουν με τον καταλληλότερο τρόπο εναντίον των «ανταρτών». Στους στόχους της κατοχής, όπως ανακοινώθηκε, είναι έως το 2011 να έχουν αυξηθεί οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που θα εξυπηρετούν επίσης τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ως εγκάθετες της κατοχής, κατά 50% (280.000).

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην «προσπάθεια ήττας της αλ Κάιντα και της τρομοκρατίας», ο Αμερικανός επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, υποστήριξε ότι η σύλληψη ή ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θα συμβάλουν θετικά μεν σε συμβολικό επίπεδο, ωστόσο δε θα σημάνουν και το τέλος του πολέμου ο οποίος και θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ