Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προς απεργία οι οδηγοί φορτηγών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αργά χτες βράδυ επρόκειτο να συναντηθούν για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών και μίας από τις ενώσεις των εργοδοτών του κλάδου, σε μια προσπάθεια των τελευταίων ν' αποτρέψουν την έναρξη απεργίας διαρκείας το Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μεταφορών μετά από παρέμβαση διαμεσολαβητών που όρισε η κυβέρνηση Φιγιόν.

Εντούτοις, οι οιωνοί δεν ήταν θετικοί. Η Εθνική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών, μία από τις ισχυρότερες ενώσεις εργοδοτών του κλάδου, κατέθεσε πρόταση για αύξηση κατά 2% του μισθού των «πιο χαμηλόμισθων» οδηγών και κατά 1% του μισθού των «πιο καλοπληρωμένων». Ομως, όπως όλα δείχνουν, εκτός του ότι η συγκεκριμένη πρόταση δε δεσμεύει όλους τους εργοδότες, δεν ικανοποιεί τα συνδικάτα των οδηγών, που ζητούν από κοινού αύξηση σε 10 ευρώ καθαρά ανά ώρα, του μισθού όλων, 4% αύξηση των εξόδων μετακίνησης, επίδομα παλαιότητας και καταβολή 13ου μισθού.

Οι οδηγοί φορτηγών έχουν προειδοποιήσει ότι κατά την απεργία τους δε θ' αρκεστούν απλώς να σβήσουν τις μηχανές αλλά θα αποκλείσουν όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού με κάθε είδους προϊόν που προορίζεται για την αγορά καθώς και τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους. Στο παρελθόν (π.χ. 1995, 2002), έχουν υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις τους για μέρες, προκαλώντας έμφραγμα όχι μόνο στη γαλλική αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς θεωρούνται ένας από τους μαχητικότερους εργασιακούς κλάδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ