Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Βασανιστήρια και δολοφονίες από το στρατό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Βασανιστήρια, δολοφονίες και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πρακτική που ακολουθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στο πλαίσιο του «βρώμικου πολέμου» μεταξύ των αρχών και των καρτέλ των ναρκωτικών, όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού - (CNDH) δέχτηκε περίπου 2.000 καταγγελίες περί παραβιάσεων από το στρατό το 2008 και το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός καταγγελιών για το 2007 ήταν 367 και το 2006 182. Η αύξηση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει χρονικά με τον «πόλεμο» του κήρυξε η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν στα καρτέλ των ναρκωτικών μετατρέποντας το Μεξικό σε «νεκροταφείο»: Από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009 περισσότεροι από 14.000 έχουν δολοφονηθεί, δολοφονίες που αναφέρονται ως «εγκλήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά», σύμφωνα με την CNDH. Μόνο στη Σιουδάδ Χουάρες, στην πόλη κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, οι δολοφονίες έχουν ξεπεράσει τις 3.000 για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα La Jornada ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τριών ετών της προεδρίας του Φελίπε Καλντερόν έχουν καταγραφεί 16.500 εξωδικαστικές εκτελέσεις, 6.500 εξ αυτών μόνο μέσα στο 2009. Παρόλο, όμως, το βαρύ φόρο αίματος σύμφωνα με την έρευνα της La Jornada η εξάρθρωση δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών έχουν γνωρίσει δραστική μείωση που συνεπάγεται ότι ο «πόλεμος» αποτυγχάνει και έχει ουσιαστικά άλλο στόχο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος δολοφονούνται και οι δολοφονίες αυτές καταγράφονται «ως σχετιζόμενες με τα καρτέλ των ναρκωτικών». Τελευταίο θύμα ο Μαριάνο Αμπάρκα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος ενάντια στις πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μεξικό. Ο Αμπάρκα δολοφονήθηκε από αγνώστους το βράδυ της 27ης Νοέμβρίου μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση μήνυσης ενάντια σε δύο υπαλλήλους της καναδικής εταιρείας Blackfire, που τον είχαν απειλήσει εάν δεν σταματούσε να οργανώνει κινητοποιήσεις ενάντια στη λειτουργία του ορυχείου βαρίου της Blackfire στο Τσικομουσέλο, στην επαρχία Τσιάπας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ