Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ανάγκη έντασης της αλληλεγγύης

Από τη διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, το 2008, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές
Από τη διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, το 2008, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές
ΜΑΪΑΜΙ.--

Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται 11 χρόνια παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Η ανάγκη αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι των ΗΠΑ που ορίζει τη μείωση της ποινής των δύο εκ των «5», του Ραμόν Λαμπανίνο και του Φερνάντο Γκονζάλες.

Συγκεκριμένα, στον Ραμόν Λαμπανίνο (που είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 18 χρόνια κάθειρξη) επιβλήθηκε η ποινή των 30 χρόνων, ενώ στον Φερνάντο Γκονζάλες (που είχε 19 χρόνια κάθειρξη) μειώθηκε στα 17 χρόνια... Η επανεξέταση αυτή των ποινών ήρθε μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου της Ατλάντα το Σεπτέμβρη του 2008 ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως οι κατηγορούμενοι είχαν «συγκεντρώσει ή μεταβιβάσει άκρως απόρρητες πληροφορίες» ή «είχαν βλάψει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο σε μια παρόμοια διαδικασία μειώθηκε η ποινή του Αντόνιο Γκερέρο από ισόβια και 10 χρόνια σε 21 χρόνια και 10 μήνες. Οσο για τους υπόλοιπους, ο Χεράρντο Ερνάντες έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και 15 χρόνια και ο Ρενέ Γκονζάλες σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Μήνυμα του Αντόνιο, του Φερνάντο και του Ραμόν

Σε μήνυμά τους προς το λαό της Κούβας και σε όσους συμμετέχουν στα κινήματα αλληλεγγύης προς τους «5», ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Φερνάντο Γκονζάλες και ο Ραμόν Λαμπανίνο αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ενώ οι υποθέσεις τους επανεξετάστηκαν και ορίστηκαν νέες ποινές, ο Χεράρντο Ερνάντες έχει αυθαίρετα αποκλειστεί απ' αυτήν τη διαδικασία «και η υπόθεσή του αποτελεί τη βασική αδικία που υπάρχει στις υποθέσεις μας». «Δεν κάναμε ούτε ένα εκατοστό πίσω στις αρχές μας, στην ευπρέπειά μας και στην τιμή μας, πάντα υπερασπιζόμαστε την αθωότητά μας και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας», τονίζουν.

Τονίζοντας πως η μείωση των ποινών τους ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που έπραξε η ομάδα υπεράσπισης, αλλά και η αλληλεγγύη του κόσμου, υπογραμμίζουν πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτά τα 11 χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως δε βλάψαμε την εθνική της ασφάλεια». Επιπλέον, «για πρώτη φορά ο εισαγγελέας δημόσια αναγνώρισε την ύπαρξη ενός ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωσή μας». Τέλος, υπογραμμίζουν πως «εμείς οι πέντε τιμωρηθήκαμε για κατηγορίες που δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Παρόλο που οι τρεις μας λάβαμε μειωμένη ποινή, η αδικία παραμένει για όλους εμάς». Και ακριβώς εδώ είναι που πρέπει να δυναμώσει ο ρόλος της διεθνούς αλληλεγγύης στη μοναδική απαίτηση για άμεση απελευθέρωση και των πέντε αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ